Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Arta plastică din Slovacia la Bucureşti de Libusa Vajdova

În ziua de 11 octombrie a.c., la ora 18, în Sala de expoziţii a Teatrului Naţional din Bucureşti, va avea loc vernisajul Expoziţiei Arta plastică slovacă 1960-2000. La eveniment va fi de faţă ambasadorul Republicii Slovace în România.

Expoziţia Arta plastică slovacă 1960-2000 prezintă o colecţie relativ nouă şi nu dintre cele obişnuite. Artiştii care vor expune operele lor publicului românesc sunt foşti disidenţi. E vorba de autori care au început să se formeze încă în atmosfera deceniului şase al secolului XX, într-un mediu deschis şi internaţionalizat, după care a urmat riposta sovietică şi invazia trupelor Tratatului de la Varşovia (în afara României) în Cehoslovacia în 1968. De atunci aceştia s-au aflat în opoziţie cu arta oficială a regimului, practic douăzeci de ani, ceea ce a însemnat că nu şi-au putut expune opera în public - poate numai în taină, sub forma de performance, cu invitaţii cunoscuţi. Ei n-au putut să lucreze nici în şcoli şi nici în edituri. Trebuia să vină anul 1989 pentru ca operele lor să fie cunoscute mai larg. Cum instituţiile oficiale de stat, de artă naţională, sau muzeele din clădirile mari, nu au avut interes, dar, probabil, nici resurse financiare, pentru a le achiziţiona operele până atunci neglijate sau marginalizate, aproape de underground, împinse la periferia vieţii artistice, soluţia a fost găsită printr-o iniţiativă de cu totul alt caracter. încă din 1992, Primul Grup Investiţional Slovac (PSIS) a înfiinţat o colecţie de artă plastică contemporană, sub supravegherea unui curator avizat, doc. Zuzana Bartosova, PhD, o reputată specialistă, membră a AICA, de altfel fostă directoare a Galeriei Naţionale Slovace, în care s-au adunat şi conservat cele mai bune opere ale artiştilor menţionaţi, din anii ^60, ^70 şi ^80 ai secolului XX. în momentul de faţă, colecţia cuprinde peste 400 de picturi, sculpturi sau obiecte de diferite formule şi poetici, cum ar fi noul figurativ, pop-art, neconstructivismul şi formele lor adiacente - informal, figurativul expresiv şi altele.
Abia în prezent apar în evidenţă conexiunile acestor opere cu formulele artistice de peste hotare şi, bineînţeles, cu căutările artistice din România. Mulţi dintre autori au avut de atunci expoziţii personale în străinătate, în Europa sau în America. De asemenea, colecţia PSIS a fost văzută până acum în mai multe oraşe din Europa Centrală (Passau, Budapesta, Cracovia, Viena, Praga, Liubliana etc.), între care trebuie să menţionăm în mod special Sibiul, Capitala Culturală Europeană (din 27 septembrie 2007).
Sensul operelor de artă plastică slovacă expuse la Bucureşti, pentru a fi cunoscute şi de publicul din Capitala României, este îndeajuns de clar, iar în unele artefacte chiar explicit. Transpare de peste tot protestul împotriva abuzurilor regimului totalitar, ca şi aspiraţia profund omenească la o viaţă liberă.
Pe de altă parte, Expoziţia de Artă plastică slovacă ne face să reflectăm la relaţia instituită azi între valoarea artistică şi aspectele economico-financiare. întreaga colecţie prezentată la Bucureşti face parte din fondurile de investiţii ale societăţii particulare PSIS, cu un număr considerabil de acţionari, care, de fapt, ca proprietari ai acestor opere de artă beneficiază de valoarea lor sub forma investiţiei în viitor. Să sperăm, şi pentru ei, că valoarea artistică a acestor lucrări nu va scădea, ci dimpotrivă, va creşte.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara