Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Asaltul obscurantismului de Ştefan Cazimir

O cititoare din Bucureşti (bănuiesc, încă tînără) şi-a destăinuit recent, într-o revistă literară, interesul generat de domeniul paranormalului. Semnatara scrisorii invocă "o sferă energetică care guvernează toate programele genetice ale omului ş...ţ Există posibilitatea dizlocării prin puterea gîndului şi aport energetic a cîmpurilor negative care sunt la originea maladiilor şi înlocuirea lor cu energii pozitive aduse din Universul Informaţional ş...ţ Acest lucru, printre altele, este făcut posibil de Radiestezie", etc., etc.

Scrisoarea nu merita să ne reţină atenţia dacă n-ar fi ilustrat o mentalitate mai generală, s-ar putea spune un "spirit al epocii": receptivitatea unor straturi largi ale populaţiei faţă de ispitele obscurantismului, sub cele mai variate întrupări sau combinaţii. Rădăcinile obscurantismului sînt cele ştiute dintotdeauna: şcolarizarea deficientă sau nulă, greutăţile economice, dezechilibrele sociale ş.a.m.d. O parte din frustrările generate astfel îşi caută compensaţia apelînd la iraţional, iar mass-media se conformează comenzii sociale. Micul ecran e literalmente invadat de cohorte de impostori, şarlatani şi escroci, ridicaţi în slăvi contra cost de diverse emisiuni TV, una mai sordidă decît alta: vrăjitori, magnetizori, vindecători, misionari, vizionari, spiritişti, ocultişti, astrologi, bioterapeuţi, magi, vraci, draci împieliţaţi. Terenul pe care se întîlnesc cu toţii, parola tagmei multilateral dezvoltate este, neîndoielnic, "energia". Cu ea se leagă şi se dezleagă toate, cu ea se aruncă praf în ochii naivilor, dîndu-se mistificării o aură "ştiinţifică" şi retezîn­du-se din faşă eventualele reţineri, nedumeriri sau obiecţii. Energia poate fi "pozitivă" sau "negativă", pretenţia tămăduitorului fiind aceea că o activează pe prima şi o elimină pe cealaltă; singurul rezultat cert este uşurarea clienţilor de bani şi burduşirea buzunarelor proprii. Dacă tratamentul eşuează, de vină e lipsa de credinţă a bolnavului. Aspectul grav al lucrurilor rezultă din faptul că aşa-numitele "terapii alternative" îl abat pe omul în suferinţă de pe calea medicaţiei adecvate, oferindu-i în schimb sfaturi pioase, pase magnetice şi "transfer energetic"... Un vraci de peste Prut îi tratează astfel pe copiii bolnavi de SIDA, iar pacienţii săi, dacă nu mor, trăiesc!

Răspunzînd nevoii multora de a se îmbăta cu apă rece, cîmpul de conexiuni al iraţionalismului se lărgeşte continuu. Un medic psihiatru, amfitrion al unei emisiuni TV, nu ezită să cheme în studio astrologi, care prezintă pe larg horoscopul pacientului şi-i înşiră, cu suficienţa caracteristică breslei, cîte-n lună şi în stele. Ce gen de psihiatru o fi acela care-şi compromite astfel statutul propriei profesiuni? Să nu ne grăbim a ridica piatra: există pe piaţă şi "parapsihologi", precum cei convocaţi frecvent de un tînăr realizator TV, profilat pe ezoterism, ocultism şi alte "isme" de aceeaşi factură. De curînd, emisiunea ne-a delectat cu imaginile unor cristale de apă, obţinute de un cercetător japonez şi demonstrînd inteligenţa sălăşluită în H20!

Vreo trei zile la rînd, alt post de televiziune ne-a prilejuit revederea cu Carmen Harra. Cine este Carmen Harra? O fostă solistă de muzică populară, stabilită de mulţi ani în S.U.A. şi devenită acolo doctor în psihologie. Telespectatorii îi comunicau numele şi data naşterii, iar Carmen Harra, cu darul ei vizionar, începea prompt să turuie ce au făcut în viaţă, ce vor face de acum încolo, de ce boli suferă ş.a.m.d. De la celălalt capăt al firului nu se auzea nici o confirmare sau infirmare. Totul se baza pe revelaţiile numerologiei, respectiv pe totalul rezultat din data naşterii (zi + lună + an) sau pe acela al literelor numelui, transpuse în cifre după un cod aritmetic. Dacă totalul ieşea 22, încîntarea era maximă: toţi marii oameni ai lumii, de la Hristos pînă la George W. Bush, au în nume cifra 22! Carmen Harra ne informează că a prevăzut multe evenimente, între altele moartea Maicii Tereza. Eu însumi aş putea spune că am prevăzut moartea lui Ioan Paul al II-lea. întrebarea este cînd: în ajun? Cu o lună? Cu un an mai devreme?... De murit, oricum, murim toţi într-o zi sau alta.

Altă bazaconie de uz curent: viziunile celor care au trecut prin moartea clinică. Un copil de 15 ani, asistat de un adult, este adus în studio ca să-şi povestească experienţa. Limbajul băiatului, în chip evident, nu-i aparţine nici pe departe lui, ci este rodul unui instructaj prealabil, al unei odioase "spălări a creierului", care i-a alterat personalitatea şi-l va face infirm pe viaţă. Copilul, una-două, recită poezii pe care i le-ar fi dictat Cel-de-sus; dar puerilitatea compactă a stihurilor exclude hotărît o asemenea sursă. O telespectatoare intervine prin telefon, declarînd că a traversat ea însăşi o experienţă similară. Reîncarnarea şi metempsihoza sînt, ce-i drept, tabu pentru biserică, dar n-ar trebui să fie, întrucît Biblia a fost epurată! Toţi cei care trec prin moartea aparentă povestesc aceleaşi lucruri, aşadar, prin repetiţie, ele devin dovezi ştiinţifice...

Dragă E. L.1,
Renunţă cît mai e timp la studiul unor "aspecte ce ţin de sfera paranormalului", lasă în pace "Universul Informaţional" şi "Radiestezia", pe care zadarnic le scrii cu majuscule, că tot atîta valorează. Nu mai acorda credit "capacităţilor extrasenzoriale, paranormale", cu care ţi-au împuiat capul impostorii, şarlatanii şi escrocii. Te vei cruţa astfel de posibile mari dezamăgiri şi vei păşi mai ferm cu picioarele pe pămînt. îţi mulţumesc pentru răbdarea cu care ai citit aceste rînduri, deşi pe moment ţi-au produs neplăcere. Dixi et salvavi animam meam.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara