Numărul curent: 52

Numerele 37, 38, 39 si 40 din 2014 ale revistei Romania literara, apar cu sprijinul AFCN.

La microscop:
Corupţia şi adevărul de Cristian Teodorescu


Se calcă pe picioare serviciile secrete în ţara asta, avem poliţie, avem şi trei feluri de Parchete, iar Corupţia zburdă. Premierul promite măsuri, preşedintele anunţă că se va ocupa personal de independenţa PNA, Opoziţia numai despre lupta împotriva Corupţiei vorbeşte, mass-media aşteaptă cu sufletul la gură - şi nimic!

Întrebaţi un tablagiu mai slobod la gură din Poliţia economică ce se poate face pentru a astîmpăra corupţia şi vă va face în cinci minute un plan complet de acţiune. Defectul unui asemenea plan e că duce sus şi nu ştii la cine ajungi. Iar dacă ajungi la cine nu trebuie, moare ancheta. Simplu! Toţi cei care au sau au avut oarece putere în ţara asta ştiu cum stau lucrurile. Pe spinarea statului şi a nefericitului de contribuabil mărunt s-a furat, se fură şi se va mai fura. Asta se întîmplă peste tot în lume. La noi se fură în prostie ca şi cum România ar fi în primejdie să dispară de pe harta lumii.

Fostul preşedinte Constantinescu declara, spre sfîrşitul mandatului său, că a rezolvat problema marii corupţii şi că ceea ce urmează ar fi luarea la puricat a corupţiei mai mici. Dar tot dl. Constantinescu a scăpat faimoasa replică prin care admitea că a pierdut partida cu foştii securişti şi cu foştii activişti de partid. Un fel de a recunoaşte că s-a înşelat şi asupra rezolvării problemei marii corupţii.

Vine PDSR-ul la putere după ce anunţă că va lichida şi cu corupţia, fiindcă nu se mai poate. Dl. Iliescu ajuns la Cotroceni se ia cu altele, guvernul Năstase are alte priorităţi şi ne trezim la sfîrşitul anului 2002 că iar discutăm despre corupţie ca şi cum ar fi mai ştiu eu ce boală misterioasă.

E invitat să conferenţieze în România faimosul Antonio di Pietro, ca să învăţăm şi noi cum se luptă împotriva corupţiei şi a mafiotismului. La o adică, avem un talent uimitor de a face pe papuaşii în faţa invitaţilor noştri din străinătate, încît aceştia se simt ca misionarii în Lumea Nouă, cu secole în urmă. Altfel însă, nu care cumva să ne înveţe Uniunea Europeană cum e cu independenţa Justiţiei şi cu procesele lui Antonie Iorgovan, că imediat le demonstrăm noi tuturor europenilor că ştim mai bine decît ei şi cu ce se mănîncă Justiţia şi cum se rezolvă conflictele de interese între meseria de avocat şi funcţia de parlamentar.

În privinţa Corupţiei, ni se joacă acum o piesă ca Puterea şi Adevărul a răposatului Titus Popovici sau ca Nişte ţărani a lui Dinu Săraru. Acesta din urmă a avut oarece legături şi cu Banca Internaţională a Religiilor despre care s-a aflat, după ce a dat faliment că a fost una dintre băncile foştilor securişti, spălătoare de bani. Ca să vezi!

Regret să o spun, dar preşedintele Iliescu a început mult prea tîrziu lupta sa împotriva corupţiei. Poate că ar fi izbutit mai mult pe vremea cînd era preşedintele PDSR. La fel cum şi liderii partidelor din opoziţie s-ar fi putut lupta mai lesne cu Corupţia pe vremea cînd erau la putere.

Cînd, cu foarte mulţi ani în urmă, se juca la Naţional Puterea şi Adevărul sau cînd Nişte ţărani ne anunţa că partidul comunist a fost uscat şi curat, cea mai mare parte dintre noi ştiam că nu aşa au stat lucrurile. Partidul trebuia să iasă basma curată fiindcă avea puterea.

Mai nou partidele ies basma curată şi dacă au şi dacă n-au puterea. Pe principiul o mînă spală pe alta, Corupţia nu-i atinge pe politicieni decît de ochii lumii, chiar dacă pe unii dintre ei îi acuză de corupţie chiar foştii sau actualii lor colegi de partid.

E o naivitate să ne închipuim că dacă preşedintele Iliescu a declarat că va avea grijă să nu se lege nimeni de independenţa Parchetului Naţional Anticorupţia, chiar aşa vor sta lucrurile. Marele zid, cel de care s-au lovit şi poliţiştii conştiincioşi şi procurorii Parchetului General a fost cel al blocadei politice. Dacă se va face o gaură în acest zid, s-ar putea să mai stăm de vorbă în privinţa luptei împotriva Corupţiei, altfel vom mai invita nu ştiu cîţi Antonio di Pietro să ne înveţe cum se poate lupta împotriva corupţiei.