Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Erevan, capitala mondială a cărţii de Madeliene Karacasian

Proclamarea de către UNESCO a Erevanului drept Capitală Mondială a Cărţii în 2012 a prilejuit, în ultima decadă a lunii aprilie, o serie de manfestări care au avut în centrul atenţiei lor sărbătorirea a 500 de ani de tipar armean, cea de-a VI-a Conferinţă Panarmeană a Scriitorilor, vernisajul „ArmBookExpo”, numeroase lansări de cărţi, lecturi şi dezbateri literare, spectacole, concerte etc.
Cartea, una dintre cele mai mari valori create de către poporul armean, a prilejuit la Erevan, oraşul în vârstă de 2794 de ani, întâlnirea a 60 de scriitori armeni din peste 20 de ţări. Delegaţia din România a fost alcătuită din Varujan Vosganian, Madeleine Karacaşian şi Vartan Arachelian. Participanţii la Conferinţă au dezbătut teme precum „Drumul cărţii armene, probleme de bază şi provocări geopolitice”, „Cartea armeană în capitalele lumii” etc. În cadrul primei şedinţe plenare a Conferinţei, o serie de scriitori din Diaspora, printre care şi Madeleine Karacaşian, au primit titlul şi carnetul de membru al Uniunii Scriitorilor din Armenia.
În seara zilei de 21 aprilie, la ultramodernul Centru al Artelor „Gerald L.Cafesjian”, găzduit de complexul Cascada din inima capitalei armene, a avut loc festivitatea de inaugurare a „ArmBookExpo”, la care au fost prezenţ i d-l Tigran Sargsyan, primulministru al Republicii Armenia, d-na Hasmik Poghosyan, ministrul Culturii din ţara gazdă, d-l Kelemen Hunor, ministrul Culturii din România (aflat în vizită oficială la Erevan), E.S. d-na Crina Prunariu, ambasador al României în Armenia, E.S. d-l Hamlet Gasparyan, ambasador al Armeniei în România, d-l Traian Cristea, şef al Reprezentanţei Comisiei Europene la Erevan, E.S. d-l Yeghishe Sargsyan, fost ambasador al Armeniei în România, director în Ministerul Afacerilor Externe al Armeniei, alţi diplomaţi, oficialităţi armene, ziarişti.
În cadrul standului consacrat României, au fost prezentate peste 80 de titluri de cărţi ale unor autori români, armeni şi străini, consacrate unor teme armeneşti, aceste lucrări fiind publicate în ultimii ani la editurile Ararat, Zamca, Polirom şi altele din România.
În după-amiaza zilei de 22 aprilie, la acelaşi Centru al Artelor „Gerald L.Cafesjian” din Erevan, a avut loc lansarea versiunii în limba armeană a romanului Cartea şoaptelor de Varujan Vosganian, publicată la Editura Uniunii Scriitorilor din Armenia, în colaborare cu Editura Ararat din Bucureş ti, în traducerea lui Sergiu Selian.
Au luat cuvântul d-l Levon Ananyan, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Armenia, d-l David Muradyan, scriitor, fost ministru-adjunct al Culturii din Armenia, E.S. d-l Hamlet Gasparyan, ambasador al Armeniei la Bucureşti, d-l Kelemen Hunor, ministru al Culturii din România, d-l Sergiu Selian, scriitor, traducătorul romanului, şi d-l Varujan Vosganian, autorul Cărţii şoaptelor.
Cu acelaşi prilej, d-l Levon Ananian a decernat d-lui Varujan Vosganian Medalia de Aur a Ministerului Culturii din Armenia. De asemenea, domnia sa le-a înmânat d-lor Varujan Voganian şi Sergiu Selian carnetele de membri ai Uniunii Scriitorilor din Armenia.
Apariţia în limba armeană a romanului de succes Cartea şoaptelor de Varujan Vosganian a stârnit interesul presei din capitala armeană. Redăm mai jos extrase din două cronici publicate în ajunul lansării acestui roman:
Săptămânalul „Grakan Tert” („Gazeta literară”) scria, printre altele, în numărul său din 19 aprilie: „Se poate spune că, având la bază realităţi care par incredibile şi improbabile, care pentru poporul armean au fost timp de un secol, şi chiar mai înainte, indescriptibil de tragice şi au avut grave consecinţe, fără precedent, romanul nu cuprinde câtuşi de puţin momente incredibile şi improbabile.”
Iar în influentul cotidian „Azg” („Naţiunea”), se scria, printre altele, în numărul din 20 aprilie: „Cred că este momentul potrivit pentru a-l felicita pe cititorul armean, pe a cărui masă în curând o să apară o minunată operă literară, care a văzut lumina tiparului cu câteva zile în urmă, romanul «Shshukneri Matyan» (Cartea şoaptelor) de Varujan Vosganian. Această carte este dintre acele lucrări rare şi originale care oferă prilejul de a citi şi reciti mereu şi de a medita întruna.(...) Acest roman conţine zeci de povestiri, care, fiind consecinţa aceloraşi evenimente îngrozitoare, sunt totodată diferite şi se poate spune că se împletesc indisolubil în organismul general al romanului, dar au dreptul şi la o existenţă de sine stătătoare. Cartea şoaptelor este un avertisment, un apel la umanism, la raţiune, provocând nelinişti pentru omenire şi om, ca atare, autorul îşi încheie talentata lucrare cu o astfel de preocupare universală: «...câtă vreme va exista teamă pe lume, Cartea şoaptelor nu se va încheia».(...) Desigur, în limitele unui articol de presă este imposibil să prezinţi acest roman complex, de aceea, să adăugăm doar că, spre deosebire de bunicii înspăimântaţi şi care comunicau între ei prin şoapte, Varujan Vosganian a reuşit să transmită lumii şoaptele de odinioară, strânse laolaltă în această carte.”

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara