Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Exerciţii de memorie de Cristian Teodorescu


Declaraţiile de avere ale demnitarilor de tot felul trebuie să fie mult mai amănunţite decît pînă acum. Decizia asta a stîrnit un viespar de nemulţumiri. Se intră cu bocancii în viaţa personală a unor personalităţi! Asemenea declaraţii îi vor expune planurilor de acţiune ale hoţilor pe cei care le vor face ! E o încercare de a abate atenţia opiniei de la adevăratele probleme ale României!

De ce nu spune însă nici unul dintre cei nemulţumiţi că fostele declaraţii de avere ale demnitarilor lăsau la bunul lor plac ce să declare şi ce nu. Iar dacă presa mai amintea unuia sau altuia ce a uitat să menţioneze, nu se întîmpla nimic, tocmai din cauză că în vechea variantă nu se stipula în detaliu ce anume trebuie să conţină aceste declaraţii.

Ne-am găsit noi acum să fim mai catolici decît Papa ! exclamă, pe la colţuri, demnitari nemulţumiţi că la noi declaraţiile de avere vor fi mai detaliate decît în unele ţări occidentale. Cum o să dea asta în Europa ? Noi, între noi, ne bănuim demnitarii că vor să-şi pitească agoniseala, chiar şi la capitole de care Europa nu e interesată ?

Dar nu ne plîngem, tot noi, prin aleşii noştri, că una, două ni se dau lecţii ? Cu declaraţiile de avere în varianta amănunţită o mai luam şi noi înaintea altora.

Ni se trage, însă, această neîncredere în onestitatea demnitarilor noştri din dorinţa actualei Puteri de a lua ochii Uniunii Europene ? Pînă la un punct, da. Să nu uităm, totuşi, că Traian Băsescu s-a enervat auzind că şi după ce el a ajuns preşedintele României mai există voci europene care ne acuză că sîntem ţara corupţiei generalizate. Imediat după aceea, analişti politici i-au reamintit preşedintelui că şi fostul său rival, Adrian Năstase, reacţiona aproximativ la fel, în ultimul său an de guvernare. Fostul premier cerea şi el probe din partea străinătăţii care se plîngea de corupţia din România. Replica lui umoristic-vînătorească, "Umblăm cu corupţia în gură" în care, pentru cunoscători, vizaţi că fac asta erau fostul ambasador american şi investitorii străini, avea drept încheiere solicitarea să i se spună cine sînt corupţii.

Pe vremea cînd candida la preşedenţia României, Traian Băsescu vorbea în termeni duri despre corupţia de la noi.

Să fi devenit corupţia mai suportabilă pentru Traian Băsescu după ce a ajuns la Cotroceni sau noul preşedinte e supărat că e băgat în aceeaşi oală cu Adrian Năstase, deşi chiar el se luptă cu corupţia ?

Zilele trecute a fost arestat Corneliu Iacobov, personaj de maximă greutate în afacerea RAFO. În campania electorală Băsescu a tras numeroase cartuşe împotriva corupţiei din spatele acestei afaceri. În noaptea în care Iacobov a ieşit cu cătuşe din sediul Parchetului General, el a spus ziariştilor: "Cătuşele astea sînt ale lui Băsescu. Ce a dat, aia va primi! ". Altfel zis, Iacobov s-a declarat victima unei anchete comandate politic de Băsescu şi l-a ameninţat cu puşcăria pe preşedintele României. Nu cred că asta e o simplă izbucnire nervoasă a cuiva care s-a trezit din condiţia de om cu mare greutate în aceea de purtător al brăţărilor legii. Împotriva ministrului Justiţiei, Monica Macovei, se încearcă tot soiul de manevre de compromitere. Premierul Tăriceanu e şi el atacat în acelaşi scop. Nu în ultimul rînd Băsescu a fost acuzat că ar avea probleme cu proprietăţile imobiliare. Aşa că ameninţarea lui Iacobov n-a venit din senin şi nici pe fond nervos.

E limpede că ofensiva împotriva corupţiei a noii Puteri, ofensivă în care Băsescu participa direct, a produs o contraofensivă de tip care pe care. Văzîndu-se atacat şi din afară, cu "corupţia generalizată", Băsescu a riscat un contraatac. Nu cred că el a cerut ca Uniunea Europeană să facă pe detectivul în România, ci a vrut să reamintească faptul că România a fost băgată în contracte păguboase de cei acuzaţi de corupţie din afară, până la încheierea acestor contracte.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara