Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

 
In memoriam Cicerone Ioniţoiu (1924-2014) de Alexandru Niculescu

A încetat din viaţă la Paris, în noaptea de 26 ianuarie, unul dintre cei mai activi luptători împotriva regimului comunist din România, istoricul Cicerone Ioniţoiu. Originar din Craiova, elev al Colegiului Naţional Carol I, el a aderat la Partidul Naţional Ţărănesc al lui Iuliu Maniu şi Ion Mihalache încă din tinereţe. Ca student la Litere, organizează manifestări anticomuniste. Numele său este legat atât în ţară, cât şi în străinătate, de acţiunile politice şi culturale dedicate recuceririi libertăţii României. A plătit această neînfricată atitudine consecventă cu ani grei de închisoare şi de persecuţii politice. Activitatea principală a lui Cicerone Ioniţoiu s-a desfăşurat în special în Franţa, din 1979, ca refugiat politic.
Dacă-l menţionăm într-o revistă literară, aceasta se datorează faptului că Cicerone Ioniţoiu este autorul unor cuprinzătoare lucrări în care este înregistrată şi denunţată destrucţia comunistă şi unde sunt înregistrate victimele crimelor comise atunci. Memorile sale, În ţara sârmelor ghimpate (2009), rămân un cutremurător document autobiografic în care este dezvăluită teroarea din închisorile din vremea dictaturii comunismului. În ultima sa lucrare, publicată de Fundaţia Academia Civică, 2013, Figuri de legendă, şi-au găsit locul oamenii de valoare morală care au avut curajul să reziste şi să înfrunte suferinţele cauzate de acele vremuri grele (o statistică recentă arată că Figuri de legendă a fost cartea cea mai... furată din librăriile româneşti!). Cicerone Ioniţoiu a fost un om deosebit. Istoricul dublat de un literat şi-a scris memoriile făcând din viaţa lui biciuită de vexaţiunile unui regim criminal un adevărat roman. Pentru cine vrea să ştie ceea ce s-a petrecut în epoca „de aur” a comunismului, să deschidă paginile operei lui. Adaug că o impresionantă sinteză, intitulată Victimele terorii comuniste. Arestaţi, torturaţi, întemniţaţi, ucişi, în 11 volume, a apărut între 2000 şi 2010. Pe o bună parte dintre victime le-a cunoscut.
Fără Cicerone Ioniţoiu adevărurile din vremurile pe care le-am suferit cu toţii vor fi mai greu de aflat. El le-a trăit şi ni le-a lăsat nouă pentru a-i continua cu tenacitate strădaniile şi lupta. Aibă-l Dumnezeu în pacea eternă a eroilor care au luptat pentru gloria României.


Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara