Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Cronica TV:
"Mari români": Coriolan Haralampy! de Dumitru Hurubă

- psihosociolog de palier şi familie, licenţiat în zoologie parlamentar-guvernamentală -
Împreună cu membrii familiilor noastre, ne-am bucurat cu sinceritate şi respect că nu suntem salariaţi ai TVR1-ului, imaginându-ne sisificele şi încrâncenatele zbateri ale celor care, cu uriaşă dăruire psiho-mentală şi consum de energie (şi de bani ai contribuabililor!), au pus la cale emisiunea ,Mari români". Însă, altfel, înfrăţiţi cu gânditorii-realizatori ai show-ului naţional-interactiv, şi stând noi aşezat-ardeleneşte la o pălincă ,Made in Turţ"*), am ajuns la concluzia că nu e deloc lesne să faci dintr-un ceva, oricât ar fi el de mic, un altceva şi mai mic, aflat deja într-o spectaculoasă evoluţie spre nimic, după cum rezultă - cu scuzele de rigoare (d.h.) - dintr-o analiză haralampyană post bahică... În acest context optimist, emisiunea-capac-cireaşă-pe-tort, ,Mari români - top 100" de sâmbătă seara (8 iulie, ora 20 şi ceva, fiindcă programele tv, tipărite, nu contează prea mult pentru nici un post de televiziune care se respectă. Doar pe sine!), a fost un succes deplin...

- Acesta, a comentat prietenul, poate să fie chiar un efect al democraţiei noastre originarrre, în stare să declanşeze, în mintea unor aborigeno-conchistadori ai televiziunii publice, ceva mai labili din punct de vedereeee..., viziuni microcosmice cu tendinţă ,macro"..., învârstate cu apucături înnobilate cu sos post-modernist sorbit în faţa unei gravuri de Goya, din seria ,Capricii"...

- Stimaţi telespectatori, aţi înţeles ceva?

Nici eu. Probabil, nici ei...

Drept care, cu toată responsabilitatea, patriotismul şi solidaritatea, o înţeleg şi o aprob pe Mihaela Rădulescu, draga şi simpatica prezentatoare a emisiunii ,Duminica în familie" (Antena 1) şi participantă-spectatoare la emisiunea sus-menţionată de pe TVR1, când a spus cu nedisimulată convingere şi conştienţă de sine:

- "Aş urla, Doamne, ca o vacă, nu ca un om..."

Moment urmat de nişte aplauze înţelegător-afectuoase, câteva secunde de reculegere şi de-o discretă alunecare spre-o zonă crepusculară...

Ei, aşa da!, ne-am luminat noi imediat cu înţelepciunea că, într-adevăr, văzând unele (nu prea puţine!) emisiuni teve, Joienele noastre, oricât ar iubi ele televiziunea, ar fi în stare să abandoneze păşunea şi tradiţionalul lor muget şi s-o apuce peste plaiurile carpato-danubiano-pontice... urlând revoltat-omeneşte.

- Mai aşteptăm provincia, sau...?, mă întreabă Haralampy.

Însă, deşi ne aflăm în plină epocă a mutaţiilor lingvistico-genetice (v. soia socialist-ceauşistă, altoită acum genetic - pentru intrarea în UE?, că nu mă pricep...) şi a clonărilor (v. oaia Dolly din patria soţului reginei Elisabeta, care a declarat cu responsabilitate batjocoritor-regală că ,românii fac copii doar pentru a umple cu ei orfelinatele"), nu o putem crede pe doamna ministru Monica Macovei când spune la Realitatea Tv (9 iulie), cu o voce de adolescentă cam nesigură în sentimente, la primul ,te iubesc":

- "Încrederea populaţiei în Justiţie este scăzută..."

- Vezi-o pe doamna ministru, îmi zice Haralampy profund impresionat, ce modestă e şi cât de dulce-sentimental îşi maschează ea optimismul nespunând că, de fapt, populaţia nu mai are deloc încredere în...?

- Haralampy!, îi strig. }i-e dor de Bălăceanca, sau vrei să-ţi dau chiftele cu praştia la Jilava?

Doamne apără-ne de grindină şi pe doamna deputat Mona Muscă de sancţiuni pe linie de partid după ce a spus în faţa camerelor de filmat (la Realitatea Tv, dacă am reţinut bine), cu seninătate însoţită de celebru-i zâmbet ironico-înţelept:

- "Singura explicaţie pentru ce se întâmplă în PNL, este prostia..."

Haralampy:

- Schiuzmy! Din ce partid este Doamna? Că-mi pare cunoscută...

NOI TELEZICERI

Teodor Meleşcanu: ,Parlamentarii sunt precum cei care i-au ales: nici mai buni, nici mai răi, nici mai cinstiţi, nici mai hoţi decât restul românilor... Apropo: să nu vă uitaţi pixurile sau telefoanele pe masă..."

Haralampy: - Sau vreo nepoată în preajma agregatului de votat...

Valeriu Stoica, câtorva reporteri de televiziune: ,România este o maşină condusă de doi şoferi. (...) Partea proastă este că aceia care conduc nu au nici un proiect, ci lansează prostii."(v. şi ,prostii" de Mona Muscă, deja citată)

Haralampy, făcând-o pe înţeleptul: - Şoferilor de care pomeneşte dl Stoica le-a fost ridicat permisul de conducere...

O femeie din localitatea Arbore: "Daaa, a fost pe la noi domnul preşedinte, care nici nu ştiu
cine-i..." (,Observator", Antena 1, 5 iulie).

Haralampy: - Nici el...

Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa: ,Sulfina Barbu este o proastă...!"

Haralampy: - Noa, aşă!

Valeriu Stoica, la Realitatea Tv (6 iulie): ,Nu poţi fi amnezic şi Prim-ministru..."

Haralampy, categoric: Ba poţi!

Ludovic Orban (tot la Realitatea Tv), despre miniştri Mihai Răzvan Ungureanu şi Sebastian Vlădescu: ,Sunt oiţe rătăcite şi vor fi mâncate de lup..."

Haralampy: - Mă scuzaţi, domnu' Orban, vă referiţi cumva la un lup terestru sau la unul de mare? Mersiu!

Mihail Hărdău, ministrul Educaţiei şi Cercetării (Jurnalul TVR1, 3 iulie): ,Este un sistem bine gândit, bine securizat - nu există nici o fisură... O să fie un bacalaureat cinstit, curat şi normal!"

Haralampy: - Apoi, excelenţa sa, domnul ministru, s-a trezit, fiindcă era dimineaţă şi îi sunase ceasul. De pe noptieră...

Concluzia Primarului localităţii Arbore, după iundaţii:

- Vinovat e cel care n-a tras sirena...

Şi, la grimasa de mirare a reporterului tv:

Primarul: ,Credeţi că sirena se trage la manivelă? Dacă nu era curent..."

ULTIMA OR|

Reclamă la Prima Tv: ,Profesorul Nicolae Guţă a înfiinţat o şcoală de manele..."

lO teleştire ne anunţă că, în conformitate cu un sondaj INSOMAR, PD-ul a crescut în procente cu 5 %., adică de la 31 la 36...

- Motivul, mă lămureşte Haralampy, este curajul preşedintelui PD, Emil Boc, de a vizita din când în când provincia, respectiv municipiul Cluj...

Aşadar şi în concluzie: clipe încordate de linişte, apoi, dinspre Etno Tv, o solistă impetuoasă lămurindu-şi conaţionalii:

Scripcaru' zâce pi strună

Şi eu sar ca o nebună...

Haralampy, nouă: - Şi vă miraţi de fătuca asta?!?

...Drept urmare, l-am băgat şi pe prietenul Haralampy în ghiveciul naţional ,Mari români", cu rost de condiment...

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara