Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Poşta redacţiei:
Mîndra sta-n castel, iarna sta-n pastel de Horia Gârbea

Florin Nechiti. Noroc că scrieţi scurt şi vă pot cita integral. Transhumanţe aduce a Sorescu: Păstorul se întreabă:/„Oare cîte oi merită iernate?”/Dumnezeu se întreabă, şi El:/„Oare cîte oi ar merita iertate?”/De la ovine/La cele divine/Nu doar behăitul rămîne/ Retoric... Mai slăbuţă e Rugă eficientă, parcă tăiată din Anton Pann: Cea mai placută/ Lui Dumnezeu rugăciune/Este atunci cînd/Nu ceri nimic/Anume. În fine, Statul poate fi folosită ca răvaş la apropiatul Revelion: Mîndra sta-n castel/ Iarna sta-n pastel/ Arma sta-n rastel/ Eu „stau” menestrel... Şi Stan sta-n castan! Cum ştiţi desigur, cel mai frumos stat din lume e statul degeaba. Văd că nu e cazul la dvs.

Marius Constantin. La 18 ani, de la Feteşti, vă recunoaşteţi sensibilitatea, fragilitatea în faţa unei lumi dure şi greu de înţeles. Vă întrebaţi retoric tot felul de lucruri. De ce există tot timpul bătălia între iubire şi ură? Ca să putem supravieţuii (sic!). ?i cum? Rău, se vede. Dar iubire ştim ce înseamnă? Nu, dar ură da. Atunci iubire nu există ci doar imaginaţie. ?i ce vină avem că nu ştim ce înseamnă iubirea? Ar trebui să uităm să urâm. etc. Tinere domn, dacă sînteţi fragil, cum cred că sînteţi, de ce vă expuneţi? Aţi publicat un volum, Vise în amurg, la Ed. Eminescu. Dar dvs. nu ştiţi ortografie. Literatură nici atît. Ce credeţi că scrieţi? Ce titlu e ăsta? Dacă n-aţi fi aproape minor, aş da de pămînt cu dvs. Iar editorul care v-a acceptat, ca să vă ia banii, şi v-o fi spus că aveţi talent e un ticălos. Aruncaţi aiurelile pe care le-aţi scris, începînd cu volumul, daţi Select all + Delete pe tot ce mai păstraţi prin calculator, puneţi mîna pe carte. După un an-doi de lecturi bine alese, să ne citim din nou. Puteţi păstra doar un exemplar din volum ca să aveţi de ce rîde atunci.

Ştefan Muşat. Faceţi o ofertă năucitoare: vreţi să plătiţi spaţiul de publicare în România literară. Revistele şi editurile de ţinută nu publică pe bani. Nici pe aurul piraţilor din Caraibe nu veţi publica într-o revistă ca România literară. Textele dvs. sînt foarte proaste, nu bune, cum credeţi cu un orgoliu deşănţat. Ele nu pot interesa un cititor avizat. Dacă era vreo fărîmă de valoare în ele, v-aş fi recomandat măcar altei publicaţii, cum am mai făcut cu unii. Dar nu este cazul. E zadarnic expediaţi zeci de e-mailuri. Cît timp scrieţi aşa: Iarna s-a ofilit, iar primăvara mişcă viaţa peste tot/ şi-n toate cele,/ Pământul nu se mai vindecă,/ şi nicicând n-are să-mi vindece singurătatea, nu veţi stîrni decît milă. Mila altora însă. Pe a mea să nu contaţi. Scrisul nu vi se potriveşte.

Liviu Bordas. Proza dvs. arată talent. Mi-a plăcut mai ales Tăcerea apusului, minus titlul complet nefericit. În Suru’ rescrieţi destul de inspirat şi mai scurt Calul de Marin Preda. E un exerciţiu, dar atît. Eu zic să perseveraţi pe subiecte urbane. Şi mai amplificaţi textul, tăiaţi prea scurt.

Anca Pădure (adresa e-mail e Emilia Muraru). Recunosc: E atîta tristeţe în lume! Încercaţi s-o ignoraţi. Pentru vîrsta pe care v-o bănuiesc, viziunile macabre nu se potrivesc. Ca poezie, textele sînt încă departe de publicare. Dar nu abandonaţi.

Adrian Pârvu. Poemul Poetul şi poporul său e prea lung şi prea prozaic. E de fapt o parabolă didactică, adesea devine eseu. Nu emoţionează: e previzibil şi adună locuri comune. M-ar interesa poezie, nu expunere şcolărească precum la referate.ro.

Dumitru Lupşanu. Amuzant! Descrieţi lung şi tradiţionalist, à la Ioan Alexandru, cum aţi fost cu tatăl dvs. la coasă. Ajungeţi la ora mesei: În roua strălucind a cositurii/ Acolo, pe pământul încă reavăn,/ Puneam pe cârpă cele de-ale gurii/ ?i tata bea din sticlă un gât zdravăn. Se vede că frustrarea de a nu vă fi dat şi dvs. un gît v-a împins către literatură! Altfel aţi fi rămas la coasă, cum credea Goga c-ar fi fost OK.

Elvira Stănică. Aveţi o manie sinistră de a vă imagina „sub pămînt”, „în cavou” etc. Bacovia a fost unul şi bun. Dvs. ocupaţi-vă de studii deocamdată şi, cînd vă mai vine să staţi „sub pămînt”, duceţi-vă la cafeneaua de la Muzeul Literaturii. Dacă ne vedem peacolo, poate îmi citiţi ceva mai vesel.

Aştept în continuare textele literare şi opiniile dvs. la adresa e-mail: posta.romlit@gmail.com

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara