Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Lecturi:
Oameni la apă de Simona Vasilache

Trăim într-un amestec - detonant, de multe ori - de conştiinţă a pericolului, speranţă de salvare, şi recunoştinţă temătoare pentru salvatorul care poate deveni victimă. Amestecul pe care-l scormoneşte, în cel mai recent volum, Mareele timpului, apărut în 2007 (marcat în clar) la Editura Eminescu, Silvia Cinca. Există un exil estetic, făcut să aleagă, din amintiri care se-ndepărtează, frumosul, bob cu bob. Şi mai există un exil preocupat, încercând să se vindece de amputarea acţiunii, la care orice depărtare te condamnă, prin leacul, verificat de-atâtea ori, al scrisului despre. Experienţa americană a Silviei Cinca intră în această din urmă categorie. Proze scurte, publicate prima dată peste ocean, îşi găsesc acum "specificul", prin confruntarea unei literaturi ca din vis cu originalul ei, cu lumea despre care s-a scris.
Povestirile Silviei Cinca sunt portrete cu mesaj, multe de tineri şi copii, devoalate într-o lumină uneori prea dură, alteori cu nenumărate vinişoare lirice. Cheia, o poantă tragică, de fapt, se întoarce neaşteptat în uşa imprevizibilă, de poveste. Un copil moare, într-un măcel identificat, prin sugestii aglomerate până la redundanţă, cu Revoluţia Română, şi ia cu el obsesia unei mici vini, aceea de a fi furat o bucată de brânză. Un cerşetor, de fapt, un împătimit al libertăţii totale, cu gloanţele, melodia fugii lui peste graniţă, şuierându-i în urechi, proiectează sisteme de irigaţii, care-i uimesc, cu perfecţiunea lor artizanală, de schiţe frumoase, dar inaplicabile, pe inginerii americani. Foşti elevi, recitând, ca într-un acces de friguri, versurile amestecate ale copilăriei lor, versuri de îmbărbătare, de dragoste de o ţară cândva frumoasă. Amintite într-o altă ţară, în care "telefonul devenise cea mai mare notă de plată". Teleconferinţă cu trecutul.
Oceanul e parabola evadării, în vechea înfruntare dintre om şi mare. Mai uşoară şi mai dreaptă decât cea de odinioară, "pentru susţinerea unui suflet neîntinat". Durerea fizică e luată ca analgezic pentru durerea morală.
Merită o menţiune specială cronica întoarcerii, numită, nu fără temei, Săptămâna patimilor. Este o marţi, 13. Putem însă spune, anticipând, că putea fi orice altă zi, orice alt număr. Donaţii întoarse din cale, interdicţii nescrise în lege, pavează drumul de venire. Cu bune intenţii, fireşte. Preţul adevărului, preţul minciunii. Toate, turnate într-un monolog de gânduri şi de fapte inutile, pe care cine l-a trăit, îl pricepe. Cum ajunge să se priceapă, proaspăt întoarsă în ţară, eroina prozelor cu parfum de autobiografie, să păcălească liftul. Până şi liftul...
Comparaţia o oferă o călătorie în China unde, la capătul închiderii, există căldură şi speranţă. Atârnate de un şal de mătase, trecând oceanul într-un pachet. Primul pas în schimbul de cadouri pe care s-au întemeiat, ca pe o regulă a acceptării într-un grup, societăţile, chiar şi acelea care fac, acum, obiectul studiilor de antropologie. şi pe care atât de multe, modernizându-se, l-au uitat.
O anecdotă, în stilul povestirilor cu Nastratin Hogea, este întâmplarea cu "bine de vânzare". Ca nebunul care vindea înţelepciune, un Ion vinde "bine" lângă zidul Uni­ver­sităţii. "Bine" înseam­nă cărţi, pe lângă care trec mulţi, şi puţini pricep ce va să zică lozinca, în vremea când abia se năştea publicitatea crea­tivă. Totuşi - greu de închipuit, dar să-i facem credit autoarei... - binele lui Ion începe să se vân­dă, de fapt, să se dea pe degeaba. Oamenii încep să stea la coadă la cărţi, în ploaie, să-şi plătească şansa la bine.
Proza, viaţă sub o oglindă subţire, ca ruinele sub podele de sticlă, e întreruptă de eseu, de gânduri de zi şi meditaţii de noapte, încercând să aline, în fel şi chip, cu binele, cu răul, cu exemple din toate taberele, o singură obsesie: când vom fi şi noi... Sau, mai action-oriented, ce putem face? Răspunsul e titlul unui alt grupaj, venit din urmă, dintr-o Românie veche: ca să vedeţi, Spargeţi oglinzile!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara