Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Ochiul magic de Cronicar

România la televizor

Am urmărit, pe TVR Info, un reportaj foarte bun. Subiectul: prima impresie a unui călător român sau străin când intră în ţară pe la diversele puncte de trecere a frontierei. Postul respectiv de televiziune a pus în aplicare o idee simplă: şi-a trimis reporterii în absolut toate vămile româneşti, pornind de la Calafat şi Drobeta- Turnu Severin, trecând prin Cenad, Borş şi încheind turul la Giurgiu. Aceştia au înregistrat situaţia la faţa locului, fără patimă, fără politizări inutile, ferindu-se să tragă concluzii. Concluziile le trag telespectatorii înşişi. Mizerie cruntă, câini vagabonzi, lipsa unor elementare dotări, drumuri impracticabile, dezastru. Prin cumulare, aceste imagini au un impact teribil. Oricărui turist îi vine s-o ia la fugă din asemenea ţinuturi, nu să le viziteze.

*

Scumpa noastră patrie este zguduită în aceste zile de un eveniment mai ceva decât un tsunami: nunta de un milion de euro a finanţatorului dinamovist Borcea cu domnişoara Alina. Faptul că nişte persoane, indiferent cine ar fi ele, au gustul să facă o nuntă atât de stridentă, prin kitsch, prin opulenţă recentă şi indecent etalată, n-ar fi tocmai grav. Grav e că televiziunile s-au întrecut să transmită acest spectacol plicticos şi jalnic prezentându-l poporului drept o mare izbândă, drept un model de a fi în lume. Şi grav e că poporul a ajuns să creadă asta, ceea ce vorbeşte despre nivelul negativ fără precedent la care se află mentalitatea societăţii româneşti astăzi. Ceea ce ar trebui să ne dea frisoane.


Un exerciţiu de narcisism simpatic

ORIZONT nr. 8 se deschide cu un exerciţiu de narcisism simpatic (căci este un exerciţ iu cu o nuanţă precizat auto-ironică...): de pe prima pagină ne întâmpină douăsprezece portrete color (în general, zâmbitoare), chiar ale celor care fac revista sau, cu cuvintele lui Mircea Mihăieş, redactorul-şef, „ale membrilor «grupării Orizont»”. Acelaşi Mircea Mihăieş precizează tema acestui număr estival cu texte scrise „pe un ton relaxat”: „Deşi i-am rugat pe mult mai mulţi dintre colegii noştri să ne ofere, în avanpremieră, fragmente din cărţile la care lucrează, unii, nu puţini, au decis «să păstreze secretul operaţiunilor», rezervându-ş i dreptul de a-şi lua prin surprindere cititorii la apariţia viitoarelor volume.” Lăsându-i deoparte pe cei rezervaţi, aflăm, totuşi, ce scriu Cornel Ungureanu, Marcel Tolcea, Daniel Vighi, Viorel & Gabriel Marineasa, Radu Pavel Gheo, Alina Radu, Lucian Alexiu, Adriana Babeţi şi Mircea Mihăieş însuşi. Proiectele anunţate sunt promiţătoare. Ne convingem încă o dată că bănăţenii sunt harnici, ambiţioşi şi au motive să se creadă „fruncea”. Din acelaşi număr al revistei am reţinut şi alte semnături interesante: Andrei Oişteanu, Marta Petreu, Tino Villanueva (în dialog cu Cristina Chevereşan), Vladimir Tismăneanu.


Excesul de zel

Timp de o săptămână de la afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu privind demararea proiectului minier de la Roşia Montană, inboxurile redacţiei (şi presupunem că România literară n-a fost un caz singular) au fost asaltate de mesaje venite de la diferite organizaţii şi fundaţii, ca şi de la primari din comune pe care proiectul le vizează mai mult sau mai puţin, afirmându-ş i bucuria şi susţinerea faţă de mesajul preşedintelui. O avalanşă devenită puţin suspectă, după al şaptelea mesaj de acest fel primit într-o singură zi. Se vede treaba că experţii în comunicare ai antreprenorului privat, care s-au dat şi până acum peste cap să ne convingă de oportunitatea demersului Roşia Montană Gold Corporation, fie prin spoturi tv, fie prin studii, fie prin intermediul formatorilor de opinie publică, se fac vinovaţi şi de data aceasta de un păgubos exces de zel. Deşi nu ne îndoim de oportunitatea creării de locuri de muncă în zona Apusenilor, campania de susţinere a mineritului la Roşia Montană e prea insistentă ca să nu ne îndoim şi de faptul că ea şi-ar propune să ne informeze în mod echitabil. Credibilitatea bunelor intenţii ale investitorilor scade cu fiecare mesaj venit de la primării din sate, unde până ieri n-ai fi bănuit că se acordă atâta atenţie comunicării on-line.


Tabloidizare

În editorialul din penultimul număr al „Dilemei vechi”, Andrei Pleşu citează câteva titluri de tabloid extrase din publicaţii cu pretenţii. La acestea l-a dus cu gândul pe Cronicar pagina de internet a postului Realitatea TV, aşa-zisă de ştiri, din 22 august, pe unde, la ora 14. 00, se puteau citi următoarele ştiri şi „ştiri”: Remus Cernea, despre ecologişti, catedrală şi Norvegia, luni, de la 14.00; Cine sunt femeile cu care s-a însurat Tăriceanu; Lindsay Lohan aproape a eclipsat-o pe Kim Kardashian la propria nuntă; NASA neagă studiul cu extratereştrii: CNN şi FOX au înţeles greşit; Sfârşitul capitalismului? Profetul crizei: Lumea va fi cuprinsă de revolte; Sandra Stoicescu s-a întâlnit noaptea cu un politician însurat!; Campionul mondial la skanderbeg Ion Oncescu, acuzat de furt; Sexy-educatoarea Elena Chirilă şi Ionuţ Popa vs Bonnie & Clyde; Tăriceanu, tandreţe în public cu naşa lui; Adelina Pestriţu, din nou mireasă; Topul senatorilor generoşi cu angajaţii: Voiculescu şi Antonescu, în frunte; PDL câştigă alegerile în Neamţ, USL se impune în Maramureş. Dacă adăugăm acestora transmisia live, din elicopter şi de la firul ierbii, a nunţii lui Cristian Borcea, ne „lămurim” perfect cum e cu starea naţiunii şi a mapamondului, nu?


Salvăm bugetul – sau măcar aparenţele

Obişnuiţi cu oameni de afaceri care îşi ridică averile nu din practica ortodoxă a regulilor capitalismului pe care altfel îl cântă la fiecare ieşire în public, ci mai ales făcând afaceri sigure şi bănoase cu statul, chiar şi în vremuri de criză, de disponibilizări şi de reduceri salariale, aflăm cu mirare din „Ziarul financiar” de joia trecută că bogaţii Franţei, prin vocea moştenitoarei L’Oréal, Liliane Bettencourt, cer impozitarea suplimentară a afacerilor lor pentru a ajuta la echilibrarea bugetului. Chiar dacă gestul va rămâne doar o abilă campanie de imagine, iar Sarkozy va lua pielea tot de pe francezul de rând, cum au făcut şi capii altor ţări europene, mimarea solidarităţii sociale îi face plătitorului francez de taxe o impresie mai plăcută decât sfidarea sau indiferenţa crasă cu care-l tratează pe cel român afaceriştii locali. Nu-i vorbă, şi Bettencourt a fost acuzată la vremea ei de evaziune fiscală, dar, în numele unei politeţi care în partea noastră de Europă încă nu s-a abătut, ea şi alţii ca ea caută cel puţin să salveze aparenţele.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara