Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Ochiul magic de Cronicar

O lecţie de istorie, altfel

Ziarul ROMÂNIA LIBERĂ, sub semnă tura lui Dan Gheorghe, semnalează un eveniment care va avea loc între 23 şi 27 iulie, la Piteşti. Cinci dintre supravieţuitorii „experimentului Piteşti” vor povesti studenţilor de astăzi despre ororile la care au fost supuşi opt sute de deţinuţi, toţi studenţi, în perioada decembrie 1949 - august 1951, în penitenciarul de la Piteşti. Acest proiect este o iniţiativă a unui grup de tineri care au înfiinţat recent Centrul de Studii în Istorie Contemporană. La conferinţa de presă care a lansat evenimentul, a participat şi Radu Ciuceanu. Acesta a reamintit câteva dintre grozăviile prin care a trecut atunci: bătăi sistematice din partea miliţienilor special antrenaţi, lovituri peste tălpi şi fese, peste faţă, în stomac; apoi, „deţinuţii erau călcaţi în picioare şi obligaţi să-şi mănânce propriile fecale”; apoi, privarea de somn şi obligarea deţinuţilor să stea într-o poziţie fixă zile la rând. Adică, tortură până la dezumanizare. Şi până la transformarea deţinuţilor în torţionari ai colegilor de celulă care nu semnaseră încă celebra „demascare”. De fapt, una din cele mai cumplite pagini din istoria noastră, pe care n-avem dreptul s-o uităm. O astfel de lecţie de istorie neagră, mai ales în acest caz, când este rememorată de cei care au trăit-o, nu are cum să nu ne intereseze.


Lapsus calami

Numărul din iunie al revistei lunare CURTEA DE LA ARGEŞ (redactor-şef: Gheorghe Păun) conţine un grupaj de articole dedicate matematicianului Petru Soltan (născut pe 21 iunie 1931 în Coşniţa-Dubăsari, Transnistria), figură de vîrf a cercetării româneşti de peste Prut. Articolele sînt semnate de Maria Mona Vâlceanu, Ion Ungureanu, Mihai Cimpoi şi Nicolae Dabija, conturînd imaginea unei veritabile personalităţi. Numai că Ion Ungureanu, furat de elan encomiastic, îl defineşte lapidar pe Petru Soltan drept un scriitor rătăcit printre matematicieni sau, dacă vreţi, viceversa (în articolul Bucuria comunicării sau invitaţie „la o cafea”). Iată cum iadul poate fi pavat cu bune intenţii. Vrînd să-i aducă un elogiu, Ion Ungureanu de fapt îl descalifică involuntar pe venerabilul academician basarabean, căci îl aşază într-o categorie incertă de emigranţi ai spiritului care, rătăcind dintr-un domeniu în altul, fac figură de intruşi în ambele. Afirmaţia lui Ion Ungureanu e un exemplu de cum o intenţie lăudabilă poate culmina întrun deznodămînt cu impresie comică. În realitate, Petru Soltan e un cert specialist în ale matematicii şi un intelectual de o verticală atitudine politică în Chişinău. Dar asta nu are nici o înrîurire asupra talentului său literar, pe care doar criticii îl pot adeveri sau ba. Cronicarul deocamdată se abţine a se pronunţa în această privinţă.


„S-a făcut dreptate“

Şi tot în ROMÂNIA LIBERĂ citim un interviu al Gabrielei Lupu cu scriitorul american Jim Madison Davis, un „clasic în viaţă” al literatuirii poliţiste. Acesta s-a aflat în ţara naostră pentru a participa la un festival al literaturii „mystery & thriller” (sau, altfel, cu o sintagmă şi ea cuprinzătoare pentru acest tip de literatură, al literaturii „crime fiction”), festival care a avut loc de curând la Râşnov. Deopotrivă professor de creative writing la o universitate americană, Jim Madison Davis ne asigură, că, deşi sunt vremuri de criză economică, literatura de acest fel „se simte nesperat de bine”: din zece titluri publicate, şapte aparţin acestui gen, iar vânzările sunt uriaşe. Cum se explică acest succes? În reprezentarea scriitorului american, „farmecul” romanului poliţist ar sta în faptul că poţi spune la sfîrşitul cărţii „justice has been done” („s-a făcut dreptate”)”. Dacă în viaţa reală nu se întâmplă decît rareori aşa ceva, este „reconfortant pentru cititori să vadă că măcar în astfel de romane se face dreptate”.


Vară de jazz şi poezie la Mogoşoaia

Duminică, 1 iulie 2012, de la ora 19.00, pe scena amenajată în grădina Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, în faţa unui public numeros şi interesat, a debutat a doua ediţie a programului „Vară de jazz şi poezie la Mogoşoia”. Gabriel Chifu a citit versuri din volumul său „Însemnări din ţinutul misterios”, iar recitalul muzical a fost susţinut cu talent de Irina Sârbu Band. Timp de nouă săptămâni, în fiecare duminică, de la ora 19.00, vor avea loc recitaluri de poezie, blues şi jazz în care vor fi invitaţi următorii poeţi: Robert Şerban, Bogdan O. Popescu, Sorin Gherguţ, Ioan Es Pop, Ioana Crăciunescu, Dan Coman, Cosmin Perţa şi Florin Iaru. Moderatorul acestor recitaluri este poetul Dan Mircea Cipariu, iar directorul muzical este Sebastian Gheorghiu. Organizatorii evenimentului sunt Primăria şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, alături de Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti. Partenerii media ai proiectului: Radio România Cultural şi AgenţiadeCarte.ro.


Epistolar I. Negoiţescu – Gelu Ionescu

Sărbătorit în numărul trecut al României literare la aniversarea celor 75 de ani, Gelu Ionescu e omagiat acum şi de APOSTROF, revista la care colaborează de mulă vreme cu eseuri şi comentarii literare. Portretului critic pe care i-l consacră lui Gelu Ionescu Iulian Boldea îi este alăturat un plin de semnificaţii dosar al corespondenţei cu I. Negoiţescu, schimb de mesaje purtat în perioada luării de către amândoi a unei decizii cruciale privind rămânerea definitivă în Exil (anii 1982 – 1983). Fiecare din ei evocă în termeni dramatici împrejurările care i-au determinat să facă pasul cu atâtea grele consecinţe, situaţia insuportabilă din ţară şi viitorul nebulos de care ar fi avut parte. În prefaţa actuală la „epistolar”, Gelu Ionescu se referă la faptul că scrisorile “au o încărcătură de document” ţinând de „arhiva desţărării scriitorilor”, nefiind doar „simple comunicări între buni prieteni”.
„Pentru amândoi, conchide Gelu Ionescu, acel «acolo» (ţara lăsată în urmă, n. r.) reprezintă locul unde există, «se face» literatura română, aşa cum se putea face şi cât se putea face”.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara