Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Ochiul magic de Cronicar

Marta Petreu în „Le Monde“

În LE MONDE DES LIVRES din 2 mai, Florence Noiville recenzează versiunea franceză a romanului Martei Petreu Acasă, pe câmpia Armaghedonului („Notre maison, la plainte de l’Armageddon”), datorată Floricăi Courriol. Spre deosebire de multe astfel de recenzii extrem de superficiale şi denotând necitirea cărţilor, despre care am scris în această pagină, de exemplu, după Salon du Livre-2013, recenzia de faţă nu e doar foarte favorabilă, dar îndeajuns de atentă şi de clară. Autoarea i-a citit Martei şi volumul de versuri tradus anul trecut, dar abia romanul o determină s-o remarce pe scriitoare. „De aici încolo, cu siguranţă, n-o vom mai slăbi pe Marta Petreu din ochi”, scrie Florence Noiville în încheiere.


Din sumar

Bun – numărul 4 al revistei APOSTROF. Şi din paginile revistei clujene putem afla, în două relatări semnate de Ina-Lé Delaunay şi Florica Courriol, despre succesul real iar nu făcut (succes semnalat în Ochiul magic precedent) al romanului Acasă, pe câmpia Armaghedonului la Salonul Cărţii de la Paris, ca şi pe piaţa franceză de carte. Cronicile la apariţii editoriale recente se citesc şi ele cu interes şi aparţin lui Ovidiu Pecican, George Neagoe, Gelu Ionescu, Alexander Baumgarten, Iulian Boldea, Ion Bogdan Lefter, Cristian Vasile, Andreea Coroian şi Alex Ciorogar. Dosarul este consacrat lui Camil Petrescu, de la a cărui naştere s-au împlinit în luna aprilie 120 de ani. Remarcabile sunt şi paginile de poezie publicate de Ion Pop, Eliza Macadan şi Ioan Moldovan, din ale cărui poezii reproducem aici câteva versuri: „Te rog, mamă, nu mă chema cu drag/ Să văd Ceva Interesant/ Mi-a mai rămas puţin să trag/ Pe celălalt versant…”


Atâţia, la un loc

Am primit ediţia tipărită a revistei ALTERNANŢE, nr. 2 (3) aprilie, care apare în Germania, la Hofheim. Este o publicaţie care reuneşte în paginile ei „creaţii literare şi de artă din toate părţile lumii, cu precădere însă din Ţară”, aşa cum ne anunţă colegiul de redacţie al revistei format din Andrei Zanca, Eugen D. Popin, Vasile Gogea şi Miron Kiropol. Declaraţia programatică este susţinută de prezenţa în acest număr a unor texte literare semnate de Ana Blandiana, Al. Cistelecan, Dumitru Chioaru, Nicolae Coande, Florina Codreanu, Mircea A. Diaconu, Zorin Diaconescu, Simona Grazia Dima, Dumitru Augustin Doman, Iulian Dămăcuş, Rodica Grigore, Horia Gârbea, Olimpia Iacob, Clelia Ifrim, Letiţia Ilea, Petru Ilieşu, Michael Krüger, Miron Kiropol, Monica Manolachi, James Meredith, Ion Mircea, Ovidiu Pecican, Adrian Popescu, Eugen D. Popin, Traian Ştef, Liviu Ioan Stoiciu, Radu Ţuculescu, Traian Vasilicău, Simion Dănilă, Ana Cicio, George Vulturescu, Andrei Zanca. Într-adevăr, rarerori se poate întâlni într-o publicaţie literară din ţară o asemenea cuprinzătoare punere laolaltă.


De citit

În SUPLIMENTUL DE CULTUR| (nr. 438) găsim o tulburătoare evocare a lui Alex. Leo Şerban, semnată de Horia-Roman Patapievici: „Cred că Leo, după decizia din 2009 de a se retrage, s-a instalat voit într-un proiect al încheierii pe care l-a lăsat să se întrevadă – pentru cine ştie să observe aceste lucruri – în mod disparat sau în însemnări sau în mici pliuri pe care eseurile lui despre cinematograf le-a lansat ca pe un soi de mesaje aruncate în sticlă, pe mare. A vrut să se sinucidă de la 18 ani şi se uita mereu cu îngrijorare în oglindă să vadă ce dezastre a produs timpul în anul care s-a scurs…” În acelaşi număr al revistei am citit cu interes interviul cu prozatorul Florin Lăzărescu şi însemnările lui Daniel Cristea-Enache despre cronica literară.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara