Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Ora României de Marina Cap-Bun

THE HOUR OF ROMANIA, conferinţa recent încheiată la Bloomington, Indiana, (22-24 martie), la care am avut onoarea şi bucuria de a participa, a fost, din câte ştiu, prima manifestare ştiinţifică internaţională dedicată studiilor româneşti, de la intrarea României în Uniunea Europeană. Găzduită de superbul campus universitar de la Bloomington, unul dintre cele mai frumoase complexe studenţeşti americane, şi impecabil co-organizată de Romanian Studies Program, fără îndoială unul dintre cele mai performante astfel de programe de pe teritoriul Statelor Unite, şi Indiana University, conferinţa a fost un deplin succes din toate punctele de vedere. Studiile româneşti, acum o ramură a studiilor europene, se află, desigur, la un moment de răscruce şi conferinţa s-a vrut nu doar un prilej de bilanţ al realizărilor academice celor mai remarcabile în domeniul studiilor româneşti, ci şi un brainstorming pe tema dezvoltărilor posibile ulterioare. Roadele acestei fructuoase întâlniri academice se vor vedea şi în timp, prin proiectele comune ce se vor dezvolta pornind de la contactele academice stabilite cu acest prilej.
Generoasele noastre gazde au fost Christina Zarifopol Illias, coordonatoarea programului de limbă română de la Indiana University, Maria Bucur, specialistă în istorie şi directoare a Russian and East European Institute, Aurelian Crăiuţu, de la departamentul de ştiinţe politice şi profesorul Matei Călinescu. Li s-a alăturat o întreagă echipă de tineri: Denise Gardiner, Jeremy Stewart şi poate alţii pe care nici nu i-am ştiut. Cred că vorbesc în numele tuturor participanţilor atunci când le adresez tuturor cele mai calde mulţumiri pentru că au făcut posibilă această importantă conferinţă, care promite să devină o manifestare anuală, ce va fi găzduită pe rând de centre universitare americane în care există programe de studii româneşti.
Veniţi deopotrivă de la universităţi americane şi româneşti, participanţii au fost astfel selectaţi încât să reprezinte arii disciplinare cât mai diverse ca: limbă română, istorie, sociologie, antropologie, ştiinţe politice şi sociale, sau studii europene în cel mai larg sens al cuvântului. Îi voi numi în ordinea alfabetică preferată şi de organizatori: Maria Bucur (Indiana University), Matei Călinescu (Indiana University), Marina Cap-Bun (Universitatea Ovidius Constanţa), Jennifer Cash (University of Pittsburgh), Roland Clark (University of Pittsburgh), Ion Matei Costinescu (University of Illinois), Aurelian Crăiuţu (Indiana University), Mihaela Czobor-Lupp (Georgetown University), Katalin Gal (Universitatea Babeş-Bolyai), John Gledhill (Georgetown University), Sorin Gog (Universitatea Babeş-Bolyai), Peter Gross (University of Tennessee), Keith Hitchins (University of Illinois), Charles King (Georgetown University), Irina Livezeanu (University of Pittsburgh), Mihaela Miroiu (SNSPA), Mona Momescu (Columbia University), Christian Moraru (UNC Greensboro), Voichiţa Nachescu (Rice University), Laszlo Peter (Universitatea Babeş-Bolyai), Victor Rizescu (Universitatea Bucureşti), Oana Valentina Suciu (Universitatea Bucureşti), Vladimir Tismăneanu (University of Maryland), Theodora Eliza Văcărescu (Central European University) şi Christina Zarifopol-Illias (Indiana University). Li s-au adăugat, lucru destul de rar, participanţi fără lucrări, veniţi de la diferite centre universitare americane pentru a lua pulsul studiilor româneşti în 2007.
Manifestarea s-a deschis în seara zilei de 22 martie, cu o incitantă conferinţă plenară a profesorului Vladimir Tismăneanu, despre trecutul comunist al României, urmată de discuţii şi întrebări la fel de provocatoare. S-a vizionat apoi o expoziţie de fotografii cu tematică românească, realizată de Irina Hasnas Pascal, prin recondiţionarea şi re-contextualizarea unor vechi imagini de iz propagandistic. De altfel, caracterul interdisciplinar al conferinţei nu s-a rezumat la prezenţa diferitelor arii disciplinare pe agenda discuţiilor teoretice, ci s-a regăsit şi în vizionările de filme sau în expoziţia de fotografii menţionată. Recepţia de deschidere a fost prefaţată de calde alocuţiuni rostite de Patrick O'Meara, Dean of International Programs şi de Consulul General al Consulatului Românesc din Chicago, George Predescu.
Lucrările conferinţei s-au derulat în două formate alternative: trei mese rotunde destinate Ştiinţelor sociale, Limbii române şi Istoriei şi ştiinţelor umaniste, susţinute de cercetători seniori, invitaţi de organizatori şi patru panel-uri pentru juniori: Politici identitare în lumea post-comunistă, Politici post-comuniste şi Uniunea Europeană, Noi direcţii în cercetarea istorică şi Elite intelectuale, în care lucrările au fost alese pe baze competitive. Toate lucrările şi discuţiile aferente au fost extrem de interesante şi au ilustrat direcţiile actuale de dezvoltare a studiilor româneşti şi necesitatea plasării acestora într-o perspectivă comparată. Dacă ar trebui să trag o concluzie a acestor dezbateri, ea ar fi aceea că noul context socio-politic internaţional aduce studiilor româneşti şi noi provocări teoretice, necesitatea unor reaşezări conceptuale şi metodologice, mai ales în contextul actual al fluidizării graniţelor inter-disciplinare. Această diversă şi incitantă problematică s-a regăsit în toate dezbaterile prilejuite de conferinţă, care pune o piatră de hotar pentru dezvoltarea viitoare a domeniului. Faptul că studiile româneşti se află în 2007 în primplanul vieţii academice de peste ocean, este un semnal care nu poate fi ignorat şi poate un imbold pentru ca şi în România să se dea o mai mare atenţie dezvoltării resurselor şi instrumentelor educaţionale prin care să se susţină acest nobil şi necesar export cultural.
Conferinţa de la Bloomington, Indiana, va fi urmată de un alt eveniment ştiinţific de mare anvergură, cel de-al V-lea Congres internaţional de studii ro­mâ­neşti iniţiat de North American Society for Ro­ma­nian Studies, ce va avea loc la Universitatea Ovi­dius din Constanţa, în 25-28 iunie, la care s-au înscris deja peste 250 de participanţi din întreaga lume.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara