Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Paul Miron (1926-2008) de Sorin Lavric

Anunţăm pe cititorii României literare că, în ziua de 17 aprilie, a murit scriitorul Paul Miron. La sfîrşitul celui de-al Doilea Război Mondial, scriitorul s-a stabilit în Republica Federală Germania şi a studiat la Bonn (1947) şi apoi la Paris (1948), unde s-a integrat în comunitatea creştină condusă de Paul Evdokimov. În 1951 şi-a dat doctoratul în Filologie cu o teză despre structura tipologică a limbii române în comparaţie cu latina clasică şi vernaculară (Zur Typologischen Struktur des Rumänischen). În 1962 s-a stabilit la Freiburg, unde a obţinut în 1974, prin decret ministerial, titlul de profesor al universităţii locale. A fost primul profesor universitar de limbă şi literatură română din Germania Federală. În 1967 a înfiinţat Societatea culturală "Mihai Eminescu" (Deutsch-rumänische Studienvereinigung M. Eminescu) şi a editat anuarul filologic şi literar Dacoromania, revistă înfiinţată de Sextul Puşcariu, dar interzisă în vremea aceea în ţară.
În anii '70, sub auspiciile Societăţii culturale "M. Eminescu", Paul Miron a invitat în Germania zeci de intelectuali români, dîndu-le posibilitatea să iasă dintre graniţele ţării şi să respire pentru o vreme aerul occidental. Pe deasupra, în calitate de profesor al Facultăţii din Freiburg, Paul Miron a oferit burse de studiu intelectualilor români în perioada comunistă. În plus, sute de români ajunşi în Occident au primit asistenţa lui în timpul sejurului în străinătate. Sub egida Societăţii "M. Eminescu" au avut loc 24 de colocvii internaţionale, iar conferinţele ţinute în cursul lor au fost editate în volumele revistei Dacoromania Jahrbuch für östliche Latinität.
În anul 1991 i s-a decernat titlul de "Doctor Honoris Causa" al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. A fost cetăţean de onoare al municipiului Iaşi şi membru de onoare al Uniunii Scriitorilor, al Fundaţiei Memoria şi al Institutului de Istorie "A.D. Xenopol".

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara