Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Repetenţi la bunul-simţ de Cristian Teodorescu

In numele dreptului sacru de a fi ales, au apărut la această sesiune a localelor candidaturile unor repetenţi la bunul-simţ, ale unor ciudaţi care par să fi renunţat temporar la o carieră de exhibiţionişti prin gări şi ale unor involuntari umorişti. Chiar dacă unora nu le dau numele, vă asigur că toate aceste personaje pencilensiene există.

Un domn, candidat la o primărie dintr-o mică localitate de pe litoral îşi îndeamnă concitadinii să-l voteze, cu inscripţii pe ouăle puse la vînzare prin magazine. Cine cumpără un carton cu ouă se întoarce acasă cu 30 de îndemnuri electorale imprimate cu tuş deasupra datei la care garanţia oului expiră. La o omletă, cumpărătorul distruge în medie trei astfel de mesaje electorale.

O doamnă care visează să ajungă primar într-un mare oraş din Moldova îi sfătuieşte pe localnici: "Încercaţi şi cu o femeie!" Refuz să mă gîndesc la apelurile telefonice pe care le-a primit candidata după ce şi-a lansat sloganul electoral.

Un domn dintr-un oraş relativ vestic al României, în încercarea sa de a le transmite votanţilor că d-sa ar fi alegerea absolut sigură şi-a asociat mesajul cu un prezervativ. Imaginaţi-vă ce ar fi fost dacă virilul candidat şi-ar fi livrat mesajul, neprotejat de un prezervativ.

Într-o mică localitate de provincie, un candidat la primărie îşi cumpără spaţiu publicitar cît faţada unui bloc. Nefericitul bagă bani în uriaşa lui imagine, iar adversarii remarcă amănuntul că numele său e amplasat în partea cea mai de jos a uriaşului afiş publicitar şi îl decupează. Ceea ce rămîne e un portret anonim în care alegătorii trebuie să-l recunoască în calitate de candidat la primărie pe domnul care ar putea face reclamă la orice altceva, inclusiv la pastă de dinţi sau la hrană pentru cîinii de companie.

Distinsul stareţ al unei mănăstiri şi-a descoperit o a doua vocaţie, aceea de consilier judeţean. Dornic să nu fie mîncat de sfinţi în drumul său spre aprobarea lui Dumnezeu, experimentatul stareţ s-a înscris pe lista unui partid, deşi Biserica interzice asemenea laice licenţe slujitorilor ei.

În Bucureşti, un candidat independent la primăria mare, care a dat greş de două ori ca reprezentant al unui partid, strînge în doar cîteva zile cele cîteva zeci de mii de semnături de care are nevoie pentru a intra în competiţie. Un calcul minimal ne arată că cei care i-au adunat semnăturile ar fi trebuit să muncească 24 de ore din 24 pentru a le agonisi pe căi oneste. În loc să recunoască imposibilitatea unei asemenea performanţe, candidatul se declară persecutat de numărătorii oficiali ai semnăturilor pe care le-a căpătat, ba izbuteşte chiar să-i fie legalizate în justiţie semnăturile contestate. Iar asta cu atitudinea omului absolut cinstit şi victimizat pe nedrept. Această extraordinară pildă de moralitate a imoralităţii bate toate celelalte exemple anterioare.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara