Numărul curent: 52

Numerele 37, 38, 39 si 40 din 2014 ale revistei Romania literara, apar cu sprijinul AFCN.

Cronica TV:
Spectacolul (de la A Cincea Roată) trebuie să continue! de Cristian Pătrăşconiu


Tema generală a acestui articol este televiziunea. Tema sa specifică este cultura la televiziune, iar ilustrarea acesteia, emisiunea ("culturală prin excelenţă", cum sună unul dintre sloganurile sale auto-publicitare) de la postul particular de televiziune Analog TV, A Cincea Roată, moderată de Robert Şerban.
într-un foarte important (pentru că problematizant la modul cel mai acut) apendice la cartea sa "Teoria democraţiei reinventată", Giovanni Sartori aduce în discuţie, la modul "ciupitativ", condiţia videoputerii. Teza sa, sumbră, dar deloc neîntemeiată, este aceea că, anume, "comunismul nu a reuşit să fabrice un om nou, dar video-puterea îl fabrică chiar în momentul acesta". Acest proces, e de părere Sartori, corespunde, în termeni nu doar kuhn-ieni, unei "schimbări de paradigmă" ("bănuite" spre a fi cât mai exacţi) pentru dimensiunea simbolică a scenei publice: "suntem pe cale să ieşim din lumea lucrurilor citite pentru a intra în lumea lucrurilor văzute". în acest sens, dar în alţi termeni, astăzi (noţiunea ca atare este destul de elastică...) suntem martorii (nu neapărat fericiţi) ai unei posibile substituţii esenţiale: homo sapiens este tête-à-tête cu homo videns, şi acesta din urmă e pe cale să ocupe, la modul copios, spaţiul simbolic. [...]
Speculând în marginea acestui amplu, valid şi teribil silogism pe care îl enunţă filosoful italian (şi nu numai el), este firesc să ajungem la ideea că televiziunea, de unde, iniţial şi intenţional, era un instrument/ mijloc de a face educaţie, astăzi, ea a ajuns o capcană înfricoşătoare. Cu alte cuvinte, nici vorbă ca ea să mai fie cureaua de transmisie a unor idei "înalte" şi generoase (cum se credea că ar fi în era paleo-televiziunii), de vreme ce acum, ea nu face decât "edutainment" sau, cel mai adesea, "entertainment". [...]
Dacă lucrurile stau aşa, şi argumentele pro sunt din belşug, condiţia "producţiei de simboluri" nu este dintre cele mai faste. Ar mai fi de adăugat, tot aici, în direcţia acestui scenariu puţin încurajator, că raportul dintre cei care se uită la televizor şi cei care citesc ziare, este de 8 la 2 (inclusiv în România).
Şi totuşi...
Starea (de fapt) a televiziunii nu este chiar una apocaliptică. Există destui (dar nu suficienţi) "viruşi" (mai mult decât necesari) care boicotează, analizează, ridiculizează sau care anulează (în cazurile cele mai fericite) batalioanele de fantome (telemediatice) care ne bântuie realitatea. Este de amintit, mai întâi, tradiţia (e drept că firavă) a criticii de televiziune, dinspre textul scris, care s-a înfiripat şi la noi în ultimii ani. Şi apoi, mai există şi minoritatea produselor culturale care adaugă la portretul monstruos al televizunii tuşe mai blânde, dându-i acesteia chipuri / închipuiri mai umane.
O asemenea emisiune rulează la Analog TV din Timişoara. Se numeşte, cum am mai spus-o, A Cincea Roată şi este un talk-show cultural. Cu argumente, de la cele statistice până la cele analitice, emisiunea cu pricina este, de departe, cel mai valoros produs cultural de televiziune pe care îl avem la ora actuală.
De talia şi de calitatea Seratelor TV ale lui Iosif Sava şi a Profesiunii... sale a lui Nicolae Manolescu (adevăraţi "părinţi fondatori" pentru talk-show-urile culturale moderne în România şi, totodată, modele recunoscute şi declarate pentru A Cincea Roată), emisiunea realizată şi moderată acum de Robert Şerban (la început, moderată şi realizată împreună cu Igor Bergler) aniversează zilele acestea doi ani de difuzare continuă.
Statistic: durează, în medie, două ore şi jumătate, dar niciodată mai puţin de două ore (în mai multe rânduri, a avut şi trei ore de emisie); "circulă" de două ori pe săptămână, în continuu, la ore de maximă audienţă (sâmbătă, începând cu orele 19,00, duminica, de la orele 17,00); a adus pe platourile sale peste 250 de invitaţi din majoritatea covârşitoare a elitelor nu doar culturale (adesea, pe cei mai influenţi reprezentanţi ai acestora); a adunat mai bine de 600 de ore de emisie culturală de cea mai bună calitate; a făcut, în zona Banatului, audienţe incredibile pentru o emisiune culturală de televiziune. [...]
A Cincea Roată face doi ani de viaţă. în televiziune, doi ani înseamnă enorm. Măcar "mulţumim" şi "la mulţi ani" putem să îi spunem lui Robert. Merită cu prisosinţă; şi mult mai mult decât atât. Inclusiv respectul nostru. Căci la el în platou nu sunt lei...


N.R. Telefil a văzut mai multe emisiuni ale lui Robert Şerban şi confirmă aprecierile colaboratorului nostru. Se alătură urării: La mulţi ani!