Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Prepeleac:
Sub pana lui Saint-Just de Constantin Ţoiu

O definiţie dată de Paul Claudel intelectualului:
"Numesc intelectual un inadaptat. Nu este o clasă mai periculoasă decât aceea a intelectualilor; cu alte cuvinte, a oamenilor ce posedă un instrument, pentru care nu există nici o între­buin­ţare."
Un om al bisericii, - cum era în fond Claudel, - punând la înde­mâna marxiştilor un argument atât de potrivit propagandei lor, contrar spiritualităţii şi ideilor democratice.
*
Un comentator recent al religiei greceşti M. Marconi - Pasiunea zeilor în religia mediteraneană - observă că grecii nu au... "zeu trântor".
Dar el nu spune ce înseamnă "eliminarea larvelor" apatice, hrănite cu rugăciuni, care se întâlnesc în Orient.
"Acolo, totuşi, rezidă "răul helenic" - apare un fel de "nevroză colectivă" în această comunitate ("o socioză", după cum spun sociologii moderni), şi nevroza aceasta face să se impună în ceruri călăii torturând eroii umani transformaţi în păpuşi. (Jean Duvignaud)
*
Aici găsesc însemnarea din 1957, postdatată decembrie 1988, în care zic: în acest caiet mi-am exersat eu stilul şi rigoarea ideilor de mai târziu.
*
Oscar Wilde. în fond, sclavia n-a dispărut. A îmbrăcat doar altă formă. Funcţionarii, care depind de un salariu, de o instituţie, aproape cu acelaşi comportament şi caracter moral, ca al sclavilor din antichitate.
Atâta vreme cât va exista umilinţa, mizeria, vor exista şi suflete de sclavi.
Elitele sociale, la fel, există şi astăzi... Refugiate într-o zonă neutră, de unde viaţa li se pare o poveste rostită "cu gemete, icneli şi ţipete, de un idiot" (ca în Faulkner).
Totul rămas aproape ca odinioară. Formele s-au complicat numai...
*
Saint-Just. Poemul Organt, în douăzeci de cânturi, - alegorie a vremii.
Spirit lucid, urmanist, dominat de măsuri... (lipseşte).... Extras din capitolul XX...
"La popoarele cu adevărat libere,... femeile sunt libere şi adorate, şi duc o viaţă blândă, aşa după cum merită... slăbiciunea lor interesantă... Căci în trupurile încercate de vicii, vei întâlni suflete dure..." (observaţie fină, aparent paradoxală, - în corpurile sănătoase, sufletul fiind mai înţelegător şi mai bun, - de pildă acel le bon sauvage...
Cu cât moravurile vor fi mai stricate, cu atât opinia va fi mai severă...
*
O legiuitori! daţi-ne legi care să ne facă să le iubim...; indiferenţa faţă de patrie şi dragostea de sine sunt sursa răului; indiferenţa faţă de sine şi iubirea de patrie sunt sursa oricărui bine..."
*
Naţiunile s-au golit de conţinutul lor, - cuvinte ca patrie, om, libertate, au devenit abstracţie, iar azi când le mai folosim în discuţiile politice, îţi dau o senzaţie de zădărnicie.
Marile mituri s-au spulberat, în locul lor rămân formele lipsite de conţinut, noţiunile goale...
Şi ce patetic suna vorba PATRIE sub pana lui Saint-Just!...

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara