Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Trenul lui Gigi în halta lui CVT de Cristian Teodorescu

Despărţirea dintre CVTudor şi Dan Claudiu Tănăsescu confirmă o tendinţă pe care am observat-o cu multe luni în urmă. Oamenii de bază ai poetului ceauşist şi ai tribunului din anii nouăzeci şi-au pierdut încrederea în el. Vadim Tudor e din ce în ce mai puţin ce a fost. Şi-a pierdut aplombul populist, iar de cînd Gigi Becali şi-a însuşit temele lui politice, şeful României Mari cheltuieşte ceea ce i-a mai rămas din capitalul politic pe care l-a cîştigat în primii ani după înfiinţarea publicaţiei care a reluat spiritul săptămînist.
Atunci, toţi orfanii Securităţii s-au dus alături de el, toţi "patrioţii" care au simţit în decembrie '89 că le fuge pămîntul de sub picioare s-au grupat în partidul lui, la vedere sau ca susţinători de taină. CVTudor şi partidul său au avut perioada de glorie, atîta timp cît în România a fost moda "democraţiei originale". În perioada de criză de după destrămarea CDR, înaintea alegerilor din 2000, cînd Vadim Tudor şi partidul său au atins mai mult decît visau ca reprezentare parlamentară, au existat voci care au spus că nu ne-ar fi stricat cîteva luni măcar cu CVT preşedinte, astfel încît acesta să se compromită exhibîndu-şi incapacitatea politică. Atunci, dna Doina Cornea şi alţi intelectuali care nu-l suportau pe Ion Iliescu l-au votat, alegînd răul cel mai mic.
Perspectiva intrării în Uniunea Europeană l-a făcut apoi pe CVT să-şi îmblînzească discursul. Efectul a fost că la alegerile din 2004, reprezentarea politică a PRM a fost sub cele mai pesimiste aşteptări, iar scorul tribunului la prezidenţiale a fost mai mic decît cel al partidului la parlamentare. După nemulţumirile şi evadările din partid în perioada 2000-2004, a venit perioada cu adevărat neagră pentru CVT. Unul dintre ultimii săi sprijinitori totali, doctorul-romancier-senator Dan Claudiu Tănăsescu, a înfiinţat un post de televiziune, "Cosmos" pentru întărirea partidului şi a lui CVTudor însuşi. Rezultatul n-a fost nici pe departe pe măsura speranţelor peremiste. Apariţiile zilnice ale tribunului nu l-au ridicat în sondajele de opinie. Nici partidul nu dă semne că ar duce-o mai bine. Votanţii lui Vadim Tudor se întreaptă spre Becali şi spre partidul acestuia.
Dan Claudiu Tănăsescu, sută la sută produs politic al lui CVTudor, îi întoarce acestuia spatele, închizîndu-i în nas uşa televiziunii. Ca represalii, tribunul l-a exclus din partid. Ceea ce probabil că Tănăsescu atîta aştepta, pentru a se pune la dispoziţia lui Becali.
Cariera politică de lider a lui Vadim Tudor e pe punctul să se încheie. S-ar putea ca la alegerile parlamentare de anul viitor, PRM-ul lui să rămînă pe dinafară, asistînd la intrarea în Casa Poporului a oamenilor lui Becali. Astfel că politicienii făcuţi de CVT, care au prins gustul parlamentarismului, îl abandonează pe tribun pentru a prinde trenul lati­fun­diarului.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara