Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Bucureştiul tăiat de tren de Cristian Teodorescu


Mari discuţii în presă, fiindcă un neisprăvit a spionat-o, cu o cameră video, pe o prezentatoare de televiziune. Să-ţi vină să crezi că a început sfîrşitul lumii cu aceste imagini difuzate de un post de televiziune deocheat. Prezentatoarea se poate duce frumuşel la tribunal să-l dea în judecată pe cel care şi-a băgat nasul în dormitorul ei şi cu asta gata! Cînd, caz de o mie de ori mai grav, CVT l-a acuzat pe preşedintele statului, Emil Constantinescu, de relaţii adultere cu o actriţă, minţind sfruntat, nu s-a mai făcut atîta vîlvă în presă. O întîmplare cum e asta, cu un nimeni care a spionat o vedetă de televiziune, cu cît i se dă mai multă atenţie, cu atît va deveni mai periculoasă. Fiindcă va da idei şi altor băieţi care au o cameră video şi nimic de pierdut. Acesta e marele eveniment care s-a petrecut în Capitală în timp ce două cartiere ale oraşului, fiecare din ele mare cît o capitală de judeţ sînt sugrumate de nesăbuinţa edililor şi de dispreţul constructorilor liniei unui aşa-zis metrou uşor. Peste jumătate de milion de oameni au fost lăsaţi să se descurce cum pot pentru a ieşi din cartierele Militari şi Drumul Taberei. Ba, parcă într-un acces de nebunie furioasă a edililor, în acelaşi timp s-au mai găsit şi alţii să rîcîie pămîntul în mijlocul Bucureştiului. Mă aşteptam să explodeze ziarele împotriva dispreţului cu care aleşii şi numiţii să conducă Bucureştiul îi tratează pe locuitorii acestor două cartiere. Nu-i aproape nici o diferenţă între nemernicia cu care s-a purtat Ceauşescu demolînd cartiere întregi pentru a face loc odioşeniilor lui şi bătaia de joc la care se dedau noii ctitori ai Bucureştiului.
Proiectul acestui metrou uşor e o uriaşă prostie. În locul unei linii de tramvai normale îngropate în caldarîm, aceste două cartiere vor fi secţionate de reduta unei linii de metrou uşor. Mai înaltă decît restul străzilor pe unde trece această linie va transforma într-un coşmar circulaţia din aceste oricum năpăstuite cartiere. În nici un oraş european ai cărui edili îşi respectă concitadinii nu s-au făcut asemenea proiecte. Trenuri de acest soi se folosesc pentru a lega oraşul de suburbiile sale, dar nu taie oraşul în cartierele sale cele mai populate. Ce nu se poate la alţii se poate în Bucureşti, fiindcă prostimea din România acceptă orice, pare a fi gîndit cel care şi-a pus semnătura ultimei aprobări pe acest proiect care ar fi trebuit să-i aducă demiterea şi excluderea de la orice treabă administrativă. Dacă acest cineva e chiar actualul primar general al Capitalei, Traian Băsescu, ar trebui să-şi prezinte demisia de onoare pentru ceea ce le-a copt bucureştenilor, fără să-i întrebe.
Încă nu e timpul pierdut ca acest proiect idiot să fie redus la dimensiuni acceptabile, păstrînd soluţia şinelor îngropate unde e cazul. Asta depinde însă de atitudinea bucureştenilor înşişi. Dacă mai bine de o jumătate de milion de oameni vor accepta să fie trataţi ca nişte bucureşteni de mîna a doua, atunci vom vedea că se poate să ne treacă trenul prin cartiere, ca pe cîmp, şi ne vom uita lung, foarte lung, la tramvaiele cu regim special ale acestei aberaţii. Pînă la linia fostului 41 care traversează cîteva dintre cele mai, oricum, aglomerate străzi ale cartierelor Drumul Taberei şi Militari vor locui bucureştenii de mîna întîi. Peste şina fostului 41 se vor afla cei de mîna a doua - suburbanii.
Realizarea acestui proiect, în forma iniţială trebuie stopată. Iar cei care l-au avizat trebuie să-şi ceară scuze, cu demisia în mînă, pentru faptul că le-a putut trece prin cap să-şi bată joc astfel de concitadinii lor.
Ceea ce mă înmărmureşte e că ziarele tac şi televiziunile se fac că nu văd că bucureştenii sînt pe punctul de a fi împărţiţi între cei de dincoace şi cei de dincolo de şină, iar circulaţia din aceste două cartiere se va face ca la barierele de tren, ca să treacă un nenorocit de tramvai devenit metrou uşor, ca pentru suburbii. Dar pînă să se întîmple una ca asta - şi încă mai sper că nu se va întîmpla! - o jumătate de milion de oameni e zilnic batjocorită de cei care lucrează la îndeplinirea acestui proiect de coşmar.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara