Numărul curent: 52

Numerele 37, 38, 39 si 40 din 2014 ale revistei Romania literara, apar cu sprijinul AFCN.

Lecturi la zi:
Bunul-simţ devine best-seller de Dorin-Liviu Bîtfoi


Cartea doctorului Cristian Andrei intitulată Lecţii particulare. Cum să-ţi trăieşti primii ani de viaţă sexuală inaugurează o nouă colecţie a Editurii Humanitas, destinată primilor ani de lectură - anume Humanitas Junior. Prestigioasa instituţie îşi diversifică apariţiile cum nu se poate mai simplu: ieşind în întâmpinarea unui public avid de informaţie.
"Simplu" nu înseamnă şi "garantat": nimic mai nesigur ca acest teritoriu al adolescenţei, mai ales când e vorba de sexualitate! Eşecurile sunt aici mult mai numeroase ca reuşitele şi au drept plictisitor alibi acele planşe anatomice ale organelor genitale prin care se explică totul şi nimic. Nudul întors pe dos, poză a sălilor de disecţii, nici nu a spus de altfel vreodată ceva, cuiva. Goliciunea-i violentă e un viol pe întuneric al explicaţiei. Tocmai de o atare experienţă se fereşte dr. Cristian Andrei. Şi e cât se poate de prevenit în această privinţă, după o fulminantă carieră de consilier în probleme de sexologie şi viaţă sentimentală la unul dintre posturile private de radio.
Merită insistat asupra trecerii pe care o are autorul la o generaţie foarte tînără: paşaport care spune esenţialul despre flexibilitatea unei gândiri şi resursele de adaptabilitate post-decembristă - cu atât mai mult în acest domeniu extrem de spinos (şi de-a dreptul imposibil după comunism). Radiogenia doctorului Andrei nu se va pierde aşadar printre scheme sau clişee de tarabă, nici nu va deborda în exaltări superficiale, suspect de orgasmice după preludiul - totuşi! - scurt al unei tranziţii chinuite, ci se va simţi suficient de solidă spre a se fixa responsabil în cuvântul scris, la nivelul cel mai puţin sentenţios.
Aş spune că bunul-simţ devine şi la noi, devansând scandalul şi facilul, un best-seller. Dar vreau să înţeleg prin "bun-simţ" nu abilitatea tocită, şontâcăită în aplanarea unei irealităţi şocante, ci "simţul cel bun". Degeaba are românul o şcoală strălucită, dacă nu învaţă în ordinea simţurilor sale: dacă nu şi le dezmorţeşte, fie că e vorba de voluptăţi, de "simţul afacerilor", ori de cel al realităţii. Ele înseamnă, la urma urmei, acelaşi lucru. Înţeleg prin "simţul cel bun" simţul implicat, simţul activ, simţul voluntar. Simţul practic, chiar când e vorba despre conceptele atât de subtile (cele mai subtile!) ale sufletului. Autorul nu are pretenţia că oferă rezolvări miraculoase (al căror unic efect ar fi reînnoirea predispoziţiei la pasivitate). Ştiinţa în mare parte intuitivă şi participativă a lui Cristian Andrei nu intră nici sub incidenţa soteriei la pachet a acelui "cum să" din titlu. Ea nu-ţi pune în mână o cheie franceză de instalare a unor soluţii în garanţie, ci îşi disponibilizează - şi emoţionează! - cititorul pentru rezolvarea intimă a unei probleme intime. Pe acest drum al iniţierii autorul se slujeşte constant, dar totodată discret de terminologia şi studiile sale academice. O soluţie ideală de discurs! Nici bibliografie în exces (însă mereu promptă), nici familiarisme fără conţinut. Nici nu se fereşte să spună lucrurilor pe nume, nici nu insistă transportat de propria îndrăzneală. Probabil că tocmai atâta mobilitate - a sfatului care încetează să mai fie simplă reţetă - va fi inspirat atâta încredere tinerilor - cărora cartea le este în primul rând adresată (deşi, dintr-un alt unghi, ea ar putea fi citită şi de cei declaraţi după buletin persoane mature).
Cu o asemenea inspirată, spontană şi totodată laborioasă alegere a editorului de la Humanitas Junior, noua colecţie se anunţă fără ifos ca o iniţiativă curajoasă. Mult mai complexă decât ar putea părea la prima vedere. Următoarea apariţie anunţată este un volum al lui Neagu Djuvara despre geneza poporului român pe înţelesul tinerilor. Ce va fi însemnând "pe înţeles", mai ales în ceea ce-i priveşte pe tineri, am sentimentul că e o chestiune cu mult mai provocatoare decât e cazul la adulţi.


Cristian Andrei, Lecţii particulare. Cum să-ţi trăieşti primii ani de viaţă sexuală (vol. I), col. "Humanitas Junior", Humanitas, Bucureşti, 2001, 225 de pagini, preţ nemenţionat.