Numărul curent: 52

Numerele 37, 38, 39 si 40 din 2014 ale revistei Romania literara, apar cu sprijinul AFCN.

 
Cazul Păunescu de Constantin Roman


Vechea universitate St. Andrews din Scoţia, o instituţie multiseculară şi respectabilă, a fost gazdă timp de o săptămînă, între 1 şi 7 octombrie 2000 a Festivalului de Poezie StAnza.
Organizatorul principal este dr. Gavin Bowd, tînăr poet scoţian şi lector de Limba şi Literatura Franceză, autorul unor studii despre Louis Aragon şi Eugène Guillevic, fost asistent la Universitatea Paris 6 (Jussieu) şi autorul unei disertaţii de doctorat despre Eugène Guillevic (1907-1997). Amintim că Eugène Guillevic, membru al Partidului Comunist Francez pînă în 1980, cînd şi-a dat demisia, a fost laureat al Academiei Franceze şi candidat la premiul Nobel. Dl Bowd este printre altele, corespondentul ziarului "Al Akram" din Egipt, al periodicului "The New Left", din Madrid, cu frecvente contribuţii despre problemele stîngii politice, de la afacerea Pinochet pînă la politica socialiştilor francezi şi englezi.
Printre poeţii străini invitaţi la St. Andrews a fost şi dl Adrian Păunescu, pe care organizatorii l-au prezentat drept "unul dintre cei mai semnificativi poeţi din România, care a intrat în Guinness Book of Record pentru faptul că a fost "cel mai citit poet, un "poet controversat şi disident", dar şi "prieten cu Nicu Ceauşescu".
Această invitaţie a stîrnit vii proteste în cercurile universitare britanice care sunt la curent cu poezia bardului din perioada dinainte de 1989. Ei au adus la cunoştinţa organizatorilor şi a sponsorilor ideile politice extremiste ale d-lui Păunescu, complet opuse normelor şi practicilor politice şi morale britanice, cerîndu-le să contramandeze invitaţia. Aflat sub presiune din mai multe direcţii, organizatorul festivalului, dr. Gavin Bowd, care nu ştie româneşte, a refuzat să retragă invitaţia lui Păunescu. Motivul invocat şi declarat ziarului de mare circulaţie "The Guardian" a fost faptul că ceea ce i se reproşează d-lui Păunescu "s-a întîmplat acum zece ani" şi că "într-adevăr am anticipat controversa care a produs-o dl Păunescu. Ştim că acesta a avut o atitudine ambiguă faţă de Ceauşescu, dar aşa a procedat întreaga intelectualitate din România".
Un alt organizator, dl Brian Johnstone a minimalizat importanţa evenimentului spunînd că timpul acordat poetului român este minim şi că amploarea este minoră. dl. Johnstone a adăugat că "festivalul se interesează doar de poezie nu şi de politică" şi a ţinut să menţioneze ideile extremiste ale poeţilor T.S. Eliott şi Ezra Pound nu au împiedicat pe nimeni să le aprecieze opera.
Spectacolul Păunescu s-a consumat timp de o oră, sîmbătă 7 oct. 2000, în faţa unei audienţe restrînse, de circa 30 de persoane, din care aproape nimeni nu înţelegea româneşte, limba în care poetul şi-a recitat versurile. După recitare, autorul a distribuit ca amintire nişte brelocuri.
Ziarul "Sunday Herald" din Glasgow a scris un lung articol de fond dezvăluind antecedentele poetului în perioada dictaturii şi a tipărit cîteva versuri traduse în engleză din poezia Viitorul României, publicată în 1983, cu elogii aduse dictatorului. În felul acesta, publicul britanic neavizat a putut să judece validitatea prezentării lui Adrian Păunescu drept un "disident anti-ceauşist".
Contactat telefonic din Londra şi fiind solicitat să se distanţeze de acest eveniment, dl Laurenţiu Ulici a spus că "Dl Păunescu nu mai face parte din Uniunea Scriitorilor şi ca atare orice efect negativ s-ar răsfrînge doar asupra sponsorilor, şi nu asupra scriitorilor din România".
D-na Martinov de la cabinetul d-lui Ion Caramitru, în lipsa d-lui ministru, a îndreptat toate întrebările provenite de la Londra asupra operei d-lui Păunescu... spre canalul de televiziune Tele7abc.
Cînd au aflat despre antecedentele trubadurului român, sponsorii Festivalului din Scoţia, vădit jenaţi, s-au distanţat de acest eveniment, promiţînd că în viitor vor evita asemenea erori, prin revizuirea acordării sponsorizării pentru astfel de invitaţii. O sursă din Consiliul Artelor din Scoţia a spus că asemenea erori nu se mai vor repeta. Dr. Gavin Bowd a etichetat criticile primite împotriva invitatului său ca provenind "din cercuri ne-liberale".
Controversa în jurul evenimentului, departe de a se fi stins, a continuat cu articole de protest apărute pînă acum în cinci ziare naţionale de mare circulaţie din Marea Britanie: "The Guardian", "The Daily Telegraph", "The Herald", "The Sunday Herald" şi "Sunday Scotland". Dl Tom Gallagher, profesor de ştiinţe politice de la Institute of Peace Studies, Universitatea din Bradford şi autorul unei analize politice despre România (Romania after Ceausescu, Edinburgh University Press, 1995, şi Editura ALL, Bucureşti, 1998) a dat o declaraţie agenţiilor de presă, luînd apărarea reputaţiei scriitorilor români care au făcut sacrificii ca să îşi păstreze integritatea morală, în contrast cu invitatul de la St. Andrews.
Dat fiind gravele implicaţii, care pun sub semnul întrebării demnitatea morală a românilor, o reacţie oficială a cercurilor culturale şi literare din România ar fi oportună pentru a spulbera ideea unor scriitori britanici, conform căreia toţi românii ar fi fost colaboratorii regimului comunist.N.R. Semnatarul corespondenţei este doctor în geofizică al Universităţii din Cambridge (1974), Profesor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti (1998), Membru în "Society of Authors", Londra, precum şi autorul cărţii intitulate Continental Drift, Colliding Continents, Converging Cultures, cu o Prefaţă semnată de acad. prof. J. F. Dewey de la Universitatea din Oxford (IOP Publishers, 2000 Bristol şi Philadelphia).