Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Când nu sânt nesimţiţi ziariştii, dle preşedinte? de Cristian Teodorescu

Ca un susţinător ce vă sînt, dle preşedinte, încerc să vă înţeleg, ca să-mi fie limpede pentru cine am votat cu repetiţie. Ştiu că ziariştii se ţin după dvs cînd apăreţi în public şi cînd aveţi chef şi cînd nu. Dar mai ştiu că după povestea cu "ţiganca împuţită", cînd m-am străduit să vă scot basma curată - nu în calitate de reprezentant al "presei aservite", cum sînt numiţi generic jurnaliştii care vă simpatizează, ci pentru că chiar am crezut că nu aveţi nimic împotriva ţiganilor -, dvs aţi declarat că, în timpul mandatului, nu vă mai aparţineţi.
Anul trecut, cînd eraţi în concediu, tot la mare, dacă ţin bine minte, nu vă deranja cîtuşi de puţin că televiziunile şi fotoreporterii vă urmăreau, pas cu pas. Am văzut atunci imagini cu dvs dansînd pe o terasă de vară. Presupun că ştiaţi şi atunci că "nesimţiţii" se ţineau după dvs cu camerele de luat vederi şi cu aparatele foto. Poate că unii dintre ei v-au urmărit şi anul trecut, în timpul dvs liber. Atunci nu erau nesimţiţi?
Domnule preşedinte, după cum bine ştiţi, chiar şi atunci cînd vă luaţi vacanţă, sînteţi în exerciţiul funcţiunii. În ceea ce mă priveşte, v-am considerat preşedintele României şi în perioada cînd aţi fost suspendat şi în care la Cotroceni, dl Nicolae Văcăroiu îşi dădea aere de preşedinte al unei ţări care nu-l alesese. În acea lună, ruşinoasă pentru majoritatea Parlamentului, vă reamintesc, dle preşedinte, chiar aţi fost în timpul dvs liber. Nu mai aveaţi grija României, cu acte.
Cameramanii şi fotografii care v-au urmărit în răstimpul campaniei dvs de recîştigare a funcţiei de la Cotroceni ar fi putut sta liniştiţi acasă. Dar s-au ţinut, unii din proprie iniţiativă, după dvs, dintr-o simpatie personală pe care adeseori, atunci, şefii unora dintre posturile de televiziune, au minimalizat-o. Înregistrări de peste o jumătate de oră fiecare au fost condensate în secvenţe de cîteva secunde. Dar asta nu din cauza cameramanilor de la faţa locului, ci în urma unor decizii editoriale cu damf politic.
Domnule Băsescu, cei mai mulţi dintre cei pe care îi numiţi nesimţiţi au fost atunci alături de dvs.
Dar să ne întoarcem la timpul dvs aşa-zis liber de cînd aţi revenit la Cotroceni. Cînd ieşiţi în spaţiul public, nu scrie pe hainele dvs "Preşedinte în concediu, nu deranjaţi". Şi chiar dacă ar scrie, n-ar fi cazul. Dacă vreţi să vi se respecte intimitatea, nu vă mai plimbaţi printre alegători cînd sînteţi în concediu, ca şi cum aţi fi o simplă persoană particulară. Staţi retras undeva şi atunci "nesimţiţii" nu se vor mai putea ţine după dvs. Încetaţi să mai faceţi pe anonimul care iese pe stradă sau pe faleză, ca şi cum aţi fi redevenit un oarecare Traian Băsescu. Sînteţi preşedintele României şi la W.C. Dvs aţi vrut-o. Iar datoria "nesimţiţilor" e să vă vîneze în permanenţă, chiar şi dacă
v-aţi retrage în sălbăticie, ceea ce nu e cazul. Dacă vreţi însă cu tot dinadinsul să nu mai fiţi deranjat, cînd apăreţi în public în timpul dvs liber, există o soluţie radicală: demisia. Vă garantez că în cîteva luni nu se va mai ţine nici un nesimţit de cameraman după dvs.
Aştept un răspuns din partea dvs, ca să mă dumiresc ce doriţi.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara