Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Confidenţialitate pe bani publici de Cristian Teodorescu


Am dat un telefon la radioul public să aflu ce salariu are preşedintele acestei instituţii, Dragoş Şeuleanu. E confidenţial, mi s-a spus. Am încercat pe mai multe canale, toate oficiale. Acelaşi răspuns, iar o doamnă mai temperamentală m-a repezit, că nu ştiu atîta lucru ca ziarist. În radioul public salariile sunt confidenţiale. Dau un telefon şi la TVR. La fel. Aşa se prevede în regulamentele celor două instituţii.

Dar de cînd au devenit ele societăţi pe acţiuni şi eu n-am aflat?

Abonamentele pe care le plătim pentru radio şi televiziune au devenit facultative şi eu nu ştiam ? Fiindcă atîta timp cît plătesc obligat pentru salariul angajaţilor din TVR şi SRR, mi se pare dreptul meu să ştiu cum sînt folosiţi bani care mi se iau.

Recunosc că această idee nu mi-a venit din senin, ci numai după ce am aflat cum foloseşte Dragoş Şeuleanu şi banii mei, pentru a plăti consilieri care habar n-au ce face radioul public. În urma audierilor în Parlament, a răsuflat că un asemenea consilier ia 20 de milioane de lei pe lună. Şi tot la aceste audieri răzbate ştirea că la TVR sporul de personalitate ar fi de 20 de milioane de lei, pe lună pentru colaboratori.

Nu vreau să na uit în buzunarul nimănui, cu atît mai puţin în cele ale colegilor mei de breaslă. Dar radioul şi televiziunea publice au dovedit cu văft şi îndesat în ultimii ani că şi-au bătut joc de calitatea informaţiei pe care au furnizat-o abonaţilor.

Guvernul Adrian Năstase şi partidul de guvernămînt s-au bucurat la Radio România Actualităţi de un tratament preferenţial care a mers pînă la distorsionarea informaţiilor. La radio s-a practicat cenzura sistematic, iar acum Dragoş Şeuleanu face pe miratul, ca şi cum el ar fi fost preşedinte la vreo asociaţie de bloc, nu la SRR. Dacă Dragoş Şeuleanu ar fi condus Titanicul, poate că n-am fi aflat nici azi de scufundarea sa.

Acum am aflat că la TVR sunau reprezentanţii lui Adrian Năstase pînă şi pentru detalii de tip "De ce n-a apărut premierul la tvr cînd mînca mititei cu poporul ?" Cu alte cuvinte, prim ministrul îşi pune sănătatea în pericol consumînd mici la o adunare cu cetăţenii alegători şi TVR nu dă o asemenea secvenţă capitală.

Asemenea telefoane se dădeau şi la televiziunile private care primeau reclame din partea guvernului. Rezultatele se cunosc. Dar, admiţînd că televiziunile comerciale au făcut jocul puterii, şi unele l-au făcut din greu,Televiziunea publică ar fi trebuit să se abţină.

Dacă alegerile ar fi fost cîştigate de Adrian Năstase, ma mai fi aflat azi, din interior, ce s-a întîmplat la TVR şi la SRR ? Mă tem că nu. Salarii confidenţiale, contracte confidenţiale, într-o asemenea secretoşenie pe care ar invidia-o şi adevăraţii masoni, e de mirare că ziariştii de la TVR şi SRR îşi dau drumul la gură.

Puţin cîte puţin, descoperim că pe bani publici la SRR şi TVR a funcţionat o lege a tăcerii de tip omerta. O lege care a avut ca principal instrument de impunere a tăcerii secretoşenia cu contract. De la banii primiţi, pînă la politicile editoriale.

După cum se ştie bine, transparenţa începe de la bani şi ajunge tot acolo. Felul cum sînt cheltuiţi banii spune mai mult decît orice declaraţie de principii. Or şi la TVR şi la SRR marele secret e cel al salariilor. Şi aici nu e vorba de salariile reporterilor sau ale redactorilor, care se află oricum, la bursa presei, ci de salariile celor care conduc cele două instituţii. Şi de sporurile acordate colaboratorilor externi.

Şi dacă Ioan Gură de Aur i-ar fi paraşutat pe Valentin Nicolau şi pe Dragoş Şeuleanu în funcţiile lor de preşedinţi, tot aş fi avut motive să cer ca salariile lor să nu fie ţinute la secret. Dar cînd amîndoi au ajuns politic în funcţiile pe care le ocupă în instituţii publice nu e normal să ştie tot abonatul cu căt contribuie la salariile lor?

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara