Numărul curent: 52

Numerele 37, 38, 39 si 40 din 2014 ale revistei Romania literara, apar cu sprijinul AFCN.

Contrafort:
De la "Tigareta II" la "Evangelista III" de Mircea Mihăieş
Stim că sase români au murit asfixiati în cala unui vapor cu destinatia Sevilla, unde se îmbarcaseră ilegal, decisi, cu orice pret, să fugă din raiul în prag de N.A.T.O. si U.E. administrat de regimul iliesciano-constantinescian. Nu stim însă câti alti români au ajuns cu succes la destinatie. Nu stim câti se pregătesc, chiar în clipa când scriu aceste rânduri, să riste totul pentru a părăsi corabia deja scufundată a unei tări ce navighează cam de multisor fără busolă, hărti sau comandant. Cazul tragic al nefericitilor de pe "Evangelista III" ne arată că românii mor si pe corăbii ce nu se scufundă, darmite pe cele aflate demult sub apă!
În România, tragedia a intrat demult în cotidian. O clasă politică iresponsabilă, dar cupidă, nesimtită, dar plină de ifose, incapabilă, dar mimând cu nerusinare competenta au distrus si putinul care mai era de distrus după marea crimă comunistă. Mai întâi, sloganele de inspiratie nationalist-fascistă agitate în primii ani post-Ceausescu de F.S.N.-P.D.S.R. si satelitii săi ne-au instalat în dulcea iluzie a originalitătii si inteligentei noastre politice: "Stati, băieti, si nu faceti nimic, pentru că avem noi grijă de totul!" Câtă grijă au avut, se stie, dar nimeni nu mai vrea să-si amintească. De la conturile care ba apăreau, ba dispăreau ale lui Ceausescu, la contul "Libertatea", de la vilele de protocol ale partidului comunist la fabricile si I.A.S.-urile care mai produceau câte ceva (precum faimoasele vii de la Murfatlar, intrate, cu pari cu tot, în posesia unui important personaj politic ce bâzâie necontenit de zece ani încoace), totul a fost înghitit de o subtire pătură de hrăpăreti. Îi stie toată lumea, dar nimeni nu are insomnii din cauza asta!
Mai apoi, bălmăjeala privatizărilor, făcute cu o abilitate infernală, astfel încât absolut tot ce avea valoare să nu poată părăsi cercul strâmt al alesilor. Va veni, desigur, un moment în care fierăraiele ruginite, pământurile fără vlagă si zonele etern defavorizate vor fi zvârlite, ca niste ciozvârte pline de viermi, si "vulgului", pentru a-i astupa gura. Partea proastă e că până atunci s-ar putea ca întregul "vulg" să se fi îmbarcat pe "Evangelista IV, V, VI...", si tot asa, până la deplina golire a tării de tot ce nu înseamnă neo-nomenklatură si topârlănime politicianistă. În fine, lovitura mortală dată entitătii numite România provine din atacul furibund, sălbatic, de hiene în haită asupra băncilor.
Ce să mai astepte, decât vreo funestă "Evangelistă", românul? Dezintersul lui fată de tară si, în cele din urmă, fată de propria soartă e dramatic cuantificat de răspunsurile la sondajele de opinie: peste jumătate din populatie nu va merge la vot! Căderea e înfricosătoare, dacă ne gândim la îmbrâncelile tumultoase de la alegerile din ă90, ă92 si ă96! La aceste cifre deprimante ne-a dus politica iresponsabilă a celor care, între 1990 si 1996, au jecmănit fără milă tara, dar si a celor care, după 1996, s-au multumit să constate dezastrul si, pe ici, pe colo, să mai dea cu câte un deget pe fundul borcanului cu smântână. Numai un înapoiat mintal putea crede că pătura de lux a miliardarilor români s-a ivit din muncă cinstită, din ingeniozitate sau hărnicie. Aiurea! Nu sunt, cu totii, decât niste banditi la drumul mare, care si-au folosit mai vechile grade securiste pentru a extorca fără milă băncile intrate pe mâna complicilor sau subalternilor de ieri!
Mai trist e că o echipă venită la putere cu mandatul explicit de a asana societatea românească devine, pe fată, cu nerusinare, complicele "miliardarilor de carton". Abia si-a suflecat Ovidiu Grecea mânecile si a răscolit putin prin cosul rufelor murdare, că auxiliarii mafiei nationale au intrat în alertă. Deznodământul era previzibil, nu doar pentru că suntem condusi de niste ticălosi, ci si pentru că există precedentul Valerian Stan: fiindcă dădea prea multe semne că vrea să lege vorbele de fapte, portărelul format mare Ovidiu Grecea a fost înlăturat cât ai zice "Elvila"! Alde Cataramă, Păunescu, Muresan, Bivolaru si ceilalti nu puteau visa la un happy-end mai deplin!
O fi poporul naiv, infantil, lipsit de memorie, dar nu poate fi prostit la infinit. Degeaba mai încearcă acum circarii de la Cotroceni să dreagă busuiocul, pentru că mai rău se afundă în mlastina morală ce le-a trecut demult la subtiori. Vremea în care românii se multumeau doar cu circul a trecut. Dacă nu li se pune si ceva pâine pe masă - si nu li se pune! - poate dl. Constantinescu să invite "la un pahar" nu doar pe fostii săi colegi de clasă, dar si pe colegii din Nirvana ai călugărului Vasile, că tot degeaba! Vorbele frumoase, ciugulite din pliscurile lui Chirac, Schroeder sau Blair vor colora frumos albumul de amintiri al presedintelui, dar nu vor însemna nimic dacă nu hotărâm, în sfârsit, să ne ajutăm singuri!
Or, în era computerului, minciuna politicianistă are picioarele mai scurte decât prânzul unui anorexic. Cum poate dl. Constantinescu să sustină, fără să-i crape obrazul, că în România nu există "coruptie oficializată", când întregul sistem e bazat pe coruptie, trafic de influentă si pe domnia atotputernică a peschesului! N-o fi existând coruptie la Cotroceni, asta se poate! Probabil că vechii securisti din S.P.P. îl slujesc de bună voie, fără să astepte mită! Dar prea multe fire duc, totusi, spre fostul cuib al cucuvelei si prea adesea ele sunt retezate când câte un justitiar care n-a aflat cum se rezolvă la noi "flagranturile" face imprudenta să se mire. A mai auzit cineva de "Tigareta II"? Se mai vorbeste astăzi de învârtelile în care sunt băgati până-n gât tot felul de escroci intrati în parlament pe barba mai-marilor tării? Mai tine cineva socoateala falimentelor spectaculoase si a conturilor volatilizate peste noapte?
Un presedinte ajuns la putere pentru că întrupa aspiratiile de justitie ale populatiei nu se poate ascunde după degetul "prerogativelor limitate". A avut dl. Constantinescu vreo initiativă privind modificarea penibilului sistem al alegerii pe listă? A sesizat domnia sa "organele abilitate" în legătură cu sabotajul sistematic la care se dedau, ca într-o rotatie infernală a complotistilor, ba judecătorii, ba politistii, ba armata, ba politicienii? A avut domnia sa inspiratia de a iesi pe posturile de televiziune si să spună limpede (si nu abuzând de modelul "unele persoane") cine se opune adoptării legii dosarelor de securitate? Nimic din toate acestea. În schimb, cu o nonsalantă vinovată, dă vina ba pe presă, ba pe străinătate (chiar asa: pe străinătate!) pentru că lucrurile merg atât de prost în România.
La alegerile următoare, există toate sansele ca masinăria distructivă a lui Iliescu să revină la putere. Pedeseristii vor câstiga pentru că au de-a face cu un adversar total dezinteresat de regulile jocului democratic, si ajuns, tocmai din această cauză, la grosolane auto-faultări. Evident, după ce si-au uzat crampoanele cu care s-a repezit bezmetic tocmai asupra suporterilor! Dl. Constantinescu se autogratulează considerându-se "un presedinte antipatic". Se însală. El nu e decât un om singur.