Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 


de

Autorul acestor eseuri, Viktor Erofeev, este unul dintre cei mai controversaţi scriitori ruşi contemporani. Născut în 1947, la Moscova, a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii de Stat susţinînd în 1975 teza de doctorat "Dostoievski şi existenţialismul francez". În 1979, este exclus din Uniunea Scriitorilor ca urmare a publicării almanahului samizdat "Metropola". Semnează eseuri teoretico-literare de o certă valoare artistică despre Dostoievski, Lev Şestov, V. Nabokov, V. Rozanov, Gogol, Cehov, Tolstoi, dar abordează şi mari scriitori francezi precum Sartre, Camus, B. Vian, Céline, Proust, Flaubert, Maupassant, de Sade. Cele mai multe dintre eseurile teoretice au fost publicate, în 1990, în vol. Labirintul problemelor blestemate. Cititorul român a făcut cunoştinţă cu opera sa prin volumele publicate la Editura Paralela 45: Enciclopedia sufletului rus, Cinci fluvii ale vieţii, Stalin cel bun şi Frumoasa rusoaică, acesta din urmă, un best-seller, a fost tradus în 27 de limbi. România literară a mai publicat anterior alte şase eseuri de Viktor Erofeev, traducerea fiind semnată de Tamara Tinu si Margareta Sipoş. Eseurile de faţă au fost selectate din cele 35 de texte, eterogene ca valoare, adunate de autor în volumul Bărbaţii, apărut în 1998, la Editura Potkova din Moscova.

A suferi pentru popor

La fel ca şi hemoroizii, a suferi pentru popor a rămas pînă în zilele noastre o boală îndrăgită a intelighenţiei. E o problemă de igienă şi profilaxie. De regulă, nu simt niciodată această durere pentru popor atunci cînd mă aflu în ţară. în adolescenţă, mi se întîmpla să sufăr, dar cu timpul mi-a trecut.
în ianuarie, însă, cînd mă plimb pe Insula Capri, între vilele lui Krupp şi Gorki, printre mimoze, lămîi, steluţe roşii de Crăciun, arbuşti de bugonvil şi bambus, pini meridionali, bananieri, cînd plutesc întins pe fundul bărcii pe sub bolţile Grottei Azzurra, cînd, cu ochii mijiţi în soare, urc în întîmpinarea vilei distruse a imperatorului Tiberius, cel care guverna Roma de pe insula Capri în timp ce Iisus Hristos era răstignit, atunci cînd admir stînca prăpăstioasă cu picioare lungi de forma unui pisc zamislit de natură, cînd mănînc miezuri de anghinare şi spaghetti cu frutti di mare în trattoria locală, sporovăind cu pescarii despre viaţă şi iubire, sau cînd intru în Bazilica Sf. Mihail, înconjurată de cactuşi, sau în capela Sfîntului Petru din apropierea staţiei de autobuz, atunci încep din nou să sufăr pentru popor.
Mai bine zis, pentru diferite popoare.
Sufăr pentru poporul italian, atît de răsfăţat de frumuseţile sale, de clopotniţele lui splendide încît i se pare obositor să mai călătorească în străinătate.
Sufăr pentru poporul neîndurător şi burghez al Franţei, care nu ştie a se împrieteni ca slavii.
Am emoţii şi pentru poporul american căruia i s-a interzis să fumeze în locurile publice şi care nu-şi poate soluţiona nicidecum problemele rasiale.
Mă încearcă durerea şi pentru poporul englez pentru că acesta are parte într-adevăr de o climă nefastă.
Sufăr pentru poporul german pentru că e marcat de păcat, aşa cred eu.
Sufăr şi pentru poporul chinez pentru că asupreşte poporul răbdător şi clăpăug al Tibetului.
Sufăr pentru olandezi că n-au munţi, pentru elveţieni - că n-au mare şi pentru unguri: la aceştia e loc drept ca-n palmă...
Sufăr pentru poporul ceh care bea prea multă bere.
Sufăr pentru poporul algerian şi alte popoare războinice ale lumii care se autodistrug.
Sufăr pentru popoarele dagomeic, chirghiz, bulgar şi coreean pentru că ştiu foarte puţin despre acestea şi mi-e tîrşă să aflu mai multe.
Mă încearcă durerea pentru poporul mexican şi cel indian: la ei cultura este mai puternică decît civilizaţia.
Mă doare sufletul pentru poporul canadian: la canadieni civilizaţia este mai puternică decît cultura.
Sufăr pentru poporul belarus şi cel ucrainean pentru că sînt vecinii noştri.
Sufăr şi pentru poporul armean, masacrat de turci în 1915, dar mi-e milă pînă la lacrimi şi de braţele smolite ale luptătorilor turci, obosite de atîta măcel.
Mă doare sufletul şi pentru laponi, eschimoşi şi ciucci pentru că ei nu ştiu să bea.
Sufăr şi pentru poporul nipon pentru că nici acesta nu ştie să bea.
Mi-e milă de viermii care devorează cadavrele.
Sînt nervos pentru poporul evreu tratat urît dintotdeauna.
Mă doare sufletul pentru poporul tătaro-mongol pe care ruşii l-au zdrobit fără milă pe Cîmpia Kulikovo (Cîmpia Sitarului -n.tr.) şi pentru poporul grec antic care, de fapt, a dispărut.
Sufăr pentru poporul senegalez pe care nu l-am vizitat de mult şi, sincer să fiu, nici nu prea ştiu cum arată la faţă.
Simt o durere sfîşietoare pentru popoarele freudiste, uniate, canibale, mormone, lesbiene, scorpione, nemetempsihozice, gastrice, pedofile, polovţiene şi maniaco-depresive pentru că acestea nu şi-au dobîndit nici pînă acum independenţa.
Sufăr pentru popoarele creştine şi budiste căci nu vor ajunge în raiul musulman.
Mă doare inima pentru popoarele lumii a treia, pentru entităţi din alte lumi şi demoni meschini, pentru sinucigaşi, vîrcolaci, popîndăi, proprietari de case şi păsări rănite.
Pe insula Capri înfloreşte migdalul. Mi-e milă de toţi.
Mă doare sufletul şi pentru poporul rus, oricum nu mi-e străin. Sufăr , căci e molatic şi neajutorat pe cînd eu iradiez energie. Cîndva îi voi ceda din energia mea. Deocamdată nu e timpul potrivit.

Frenezia diferenţierii

Cînd toţi îşi pierd capul după blonde, tu iubeşte-le pe roşcate. Cu cît ceilalţi sînt mai înnebuniţi după blonde cu atît mai avan iubeşte tu roşcatele. Fii credincios în iubirea ta pentru roşcate, iubeşte-le pîna la uitarea de sine şi atunci te vor îndrăgi blondele. Dacă toţi umblă îmbrăcaţi în piele, tu ia-ţi gîndul de la ea. Dar moda? Fii tu însuţi moda. Cînd tuturor le place Rusia, ţie să-ţi placă India. Cînd vei îndrăgi India, vei vedea din această perspectivă o Rusie pe care puţini o pot vedea şi atunci vei decide tu singur dacă merită iubită ori nu. Dacă toţi cei din jur umblă posomorîţi, tu fii vesel. Fii vesel în ciuda tuturor. Dacă tuturor le place rock-ul, ţie să-ţi placă Bach.
Nu-l înţelegi pe Bach, ascultă-l pe Chopin. E mai simplu, dar tot e fain.
Dar rock-ul? Dansurile? Nu îţi interzice nimeni - dansează!
Bărbaţii adevăraţi ştiu că femeilor nu le place să şi-o tragă din mers. Bărbaţii adevăraţi insă au prea puţin timp la dispoziţie. Nu economisiţi timp din contul iubirii.
Toţi spun că televizorul e otravă. Apleacă-ţi urechea: în acest caz, concret, poporul nu minte.
Dacă însă nu mai rezişti fără televizor, porneşte-l cît mai repede. Nu dormi din picioare.
E timpul marilor dubii. Toţi au dubii: ce-i de făcut, cum să mai trăieşti. Să nu te îndoieşti alături de ceilalţi. şovăie aparte, de unul singur.
Dacă toţi fac bani, tu să faci mult mai mulţi bani sau să nu-i faci deloc, numai nu proceda aşa cum procedează ceilalţi.
Ce este un porc rus? E puşculiţa naţională. Nu arunca din cînd în cînd bani în ea: nu alinta animalul nostru drag.
Toti visează să se îmbogăţească, să-şi cumpere un apartament imens - tu nu visa, tu acţioneză. Dacă nu-ţi merge nu visa la prostii, nu-ţi devaloriza visul.
Pe timpuri mulţi se vindeau puterii sovietice. Îşi doreau un sărut brejnevist, gură în gură. Acum se vînd valorilor de piaţă. Ispitele sînt mult mai multe şi au început să cedeze chiar şi cei care anterior rezistaseră. Bancnotele verzi sînt mai importante decît ordinul sovietic. Chiar şi aşa, nu te vinde. Nu te vei putea răscumpăra.
Nu da crezare publicităţii chiar şi atunci cînd nu minte. Nu se va supăra, şi fără tine are suficienţi admiratori.
Dacă îţi plac filmele poliţiste şi cele de acţiune, nu te ruşina. Slăbiciunea e scrisă în legile omeneşti.
Dacă toţi sînt tîmpiţi, tu fii deştept.
E mult mai interesant aşa.
Dacă toţi îşi iubesc mamele, iubeşte-o şi tu pe a ta.
Ea este cea care te-a născut atît de diferit de alţii.
Cumpără-ţi un cal şi dă-i bice. Ia-o la galop pe cîmpia înzăpezită, dincolo de orizont. Uimeşte lumea.
Toţi bîrfesc despre vedete. Nu te asemui lor. Fii tu însuţi o vedetă.
Nu agreezi politica şi bine faci. Nu permite politicii ruse să-şi bată joc de viaţa ta. Şi nu uita: politica rusă are o ereditate proastă.
În timpul stagnării culturii de masă e bine să aparţii elitelor. În celelalte epoci, acest lucru nu e obligatoriu. E chiar urît, în celelalte epoci.
Iubeşte-te pe tine. Dar iubeşte-te totuşi mai puţin decît te iubeşte femeia iubită.
Fii excepţia de la regulă, fii primul sau ultimul, numai nu fi un loc comun. Nu-l ocupa tu, împrumută-i-l inamicului.
Diferenţierea e sora talentului. Talentul are două surori şi nu una , cum cred cu toţii.
Surorile talentului sînt nişte fătuci rumeioare. Fă-te musulman. Însoara-te cu amîndouă.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara