Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Păcatele Limbii:
Fiare şi pătrăţele de Rodica Zafiu

Nu mă voi referi, în cele ce urmează, la jargonul sportivilor de performanţă: inevitabil, cei care îşi petrec o mare parte din timp exersând anumite mişcări şi folosind spaţii şi aparate specifice folosesc pentru toate acestea denumiri mai mult sau mai puţin tehnice, impuse prin uz în comunitatea lor.

Interesante pentru publicul larg sunt mai ales acele elemente lexicale – preluate din jargonul profesioniştilor sau create în mod independent – care circulă în registrul colocvial al românei actuale. În genere, e vorba de formule glumeţe, bazate pe modificări semantice (metaforă, metonimie etc.) sau joc de cuvinte.
Semnalam, acum câţiva ani, apariţia expresiei sală de fiţe, dezvoltată glumeţ din sintagma sală de fitness, prin joc de cuvinte bazat pe asemănarea formei sonore a termenului englez cu cea a unui cuvânt frecvent folosit în limbajul familiar. Fără a miza pe o motivare semantică strictă (fiţele nu se leagă intrinsec de exerciţiile fizice, implicând însă ideea că acestea din urmă sunt la modă, preluate mimetic şi practicate în condiţii de lux), „deraierea lexicală” produce în acest caz un efect de surpriză şi ironie. Încercarea de a oferi formulei o motivaţie apare, de exemplu, într-un dialog on-line, în care nu toţi participanţii înţeleg sau acceptă expresia: „săli «de fiţe», în concepţia şi bugetul meu, sunt acele săli care îţi oferă lucruri în plus care nu aduc niciun beneficiu practicării culturismului (parchet, vestiare spaţioase, curăţenie ca la hoteluri, zugrăveala şi tencuiala noi etc.”) (forum.getfit.ro, 25.03.2009). O denumire mai transparentă este sală de forţă („vedem foarte multe persoane în sala de forţă sprijinindu- se de aparate”, sfatulmedicului.ro). S-a impus în uz mai ales elipsa lexicalizată, astfel că în construcţia (a merge) la sală termenul sală nu mai are nevoie de atribute şi determinări: „E.B. merge la sală, dar tot fast-food mănâncă” (Click!, 16.06.2011); „M.D. nu chiuleşte de la sală nici măcar sâmbăta!” (cancan.ro) etc.
Şi mai răspândită este expresia verbală a trage de fiare (sau la fiare): imagine simplificatoare, dar sugestivă, a unora dintre exerciţiile fizice practicate. Ironia formulei provine din legătura termenilor folosiţi cu diferite locuţiuni vechi şi populare şi mai ales din nota depreciativă a metonimiei care transformă aparate moderne, sofisticate, în simple fiare. Exemplele din mass-media sunt numeroase: „J. trage de fiare chiar şi pe caniculă: «Sportul îmi dă o stare de bine»” (Cancan, 15.07.2011); „Mare om, că doar nu degeaba trage la fiare” (protv.ro, 27.04.2009), expresia fiind preluată chiar de textele publicitare: „Poţi începe să tragi de fiare chiar la vârstă mică” (sportfitness. ro); „Cu ajutorul acestui articol, vei putea trage la fiare corect, şi anume antrenându-ţi tricepsul” (culturism.md). Termenul fiare permite ulterioare jocuri de cuvinte omonimice: „Vipurile îmblânzesc fiarele” (apropo.ro). Şi exerciţiile au unele denumiri fixate prin metonimie: anumite mişcări pentru întărirea abdomenului sunt desemnate prin pluralul abdomene („din păcate multe persoane cred că pot să mănânce orice doresc şi să aibă un abdomen plat, făcând 250 de abdomene pe zi pentru a arde excesul de grăsime şi calorii”, exercitii-abdomen.ro).
Imperfecţiunile fizice care ar urma să fie corectate cu ajutorul fiarelor sunt desemnate prin diminutive eufemistice: se vorbeşte, de exemplu, despre colăcei şi aripioare (pliuri de grăsime depusă): „Grăsimi acumulate pe burtică, aripioare, colăcei, fese mult prea pline? Doar muncind poţi scăpa de ele. Exersând zilnic, cel puţin jumătate de oră” (csid.ro); „în prag de sărbători, fiecare dintre noi visează să afişeze o siluetă impecabilă, fără «colăcei» în jurul taliei, fără «aripioare» sau inestetica celulită de pe abdomen” (eva.ro). Tot un diminutiv – dar cu valoare afectivă – e folosit pentru a denumi un ideal de vizibilitate musculară obţinută cu ajutorul exerciţiilor fizice: pătrăţele („daţi-mi şi mie nişte sfaturi să-mi fac «pătrăţelele» mai vizibile... adică mai mari”, kudika.ro; „este visul oricărui bărbat să aibă un abdomen plat, plin de pătrăţele”, a1.ro; „dieta eficientă pentru un abdomen cu pătrăţele”, realitatea.net; „hmm, vreau şi eu pătrăţele, dar ce exerciţii sunt potrivite?” (tpu.ro).

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara