Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Cronica Optimistei:
Horoscop critic de Ioana Pârvulescu


BERBEC
(21 martie-20 aprilie)
Ştiţi, desigur: "O viaţă în ignoranţă nu merită trăită". Argumentele le găsiţi într-un album splendid, Panorama lumii clasice de Nigel Spivey şi Michael Squire (All, 2007), cu 590 de ilustraţii, una mai interesantă decât cealaltă. Când Cititorul în zodii spune interesantă nu foloseşte cuvintele la întâmplare, nu-i permite meseria: ilustraţiile din album dau cele mai neaşteptate detalii despre viaţa cotidiană în antichitate (accentul cade pe greci). Textul însoţitor este de tip utile dulci, vă desfată şi vă instruieşte. Pentru berbecii generoşi, un cadou de făcut celor dragi. Pentru ceilalţi, tot un cadou: pentru ei înşişi. Atenţie însă: albumul e mare şi greu, nu neglijaţi gimnastica de dimineaţă în ziua cumpărării.

TAUR (21 aprilie-20 mai)
Un album mai mic, dar la fel de pasionant, şi pentru dv., mai ales dacă vă plac rafinamentul şi modestia şi specific japoneze: Hokusai (Humanitas, 2007). Iată o mostră din ce spune despre sine Hokusai: că, deşi a făcut schiţe după natură de la 6 ani, abia de la 50 a început să aibă o anume notorietate, dar că nimic din ce a făcut până la 70 nu merită cu adevărat atenţie. Avea 86 de ani când se gândea că are şanse, cu adevărat, să înţeleagă lumea şi pictura, şi avea planuri pentru ce va face pe la 130, 140 de ani. A murit la 89, dar a rămas cel mai mare artist plastic japonez din toate timpurile, un maestru neîntrecut al stampei. O bucurie pentru ochii dumneavoastră, dacă vreţi să-i clătiţi de tot urâtul lumii de azi. Un detaliu: pe Hokusai îl mai cheamă Katsushika. Cum vi se pare?

GEMENI (21 mai-21 iunie)
"Cine e mai ocupat? Cine e mai important? Cine lucrează în mai mare tensiune?" Clay Carter, avocat din Washington. Are 31 de ani şi, spre necazul lui, e numit "avocat din oficiu" într-un caz de crimă. Doi maeştri şi pentru gemeni, aşadar, fiindcă ei, având probleme cu ideea de unic, caută mereu dublul: cel dintâi este personajul, Clay, maestru-avocat, cel de-al doilea este autorul, Grisham, ale cărui cărţi bine documentate şi pline de suspans despre funcţionarea sistemului juridic american sunt impecabile în genul lor. (Maestrul de John Grisham, Rao, 2007).

RAC (22 iunie-22 iulie)
"Stresul, alcoolul şi ţigările dăunează grav impotenţei". Am citat un panseu din folclorul nou cules în colecţia "Râsul lumii" de Radu Paraschivescu. Ne sfiim să spunem cărei prezentatoare tv îi aparţine fraza. Spunem însă titlul cărţii în care găsiţi numai perle una şi-una: Mi-e rău la cap, mă doare mintea (Humanitas, 2007). În caz că vă simţiţi ca-n titlu, râsul, cum se ştie, e terapeutic. În această "ţară tristă, plină de umor", Zodierul vă urează sănătate.

LEU (23 iulie-22 august)
O problemă de început de mileniu şi de sfârşit de an, pentru dumneavoastră, care sunteţi născuţi în zilele cele mai calde ale verii şi auziţi atâtea despre "încălzirea globală": se schimbă clima? Răspunde Elena Teodoreanu, doctor în geografie, care a scris această carte (Se schimbă clima? Paideia, 2007) de dragul studenţilor care i-au pus întrebarea. Merită s-o duceţi la capăt, are un fel de happy end. Nu vă grăbiţi însă să deduceţi că răspunsul e simplu ca titlul unei celebre cărţi ionesciene.

FECIOAR|
(23 august-22 septembrie)
Scriitorii din zodia dumneavoastră ştiu că se pot ascunde sub gluga fermecată, care te face invizibil, a persoanei a III-a. Dar când ai curajul să ieşi din ea, şi să scrii la persoana I, pui totul în joc. Şi nu e bine să te pripeşti. Günter Grass a făcut-o abia în pragul împlinirii vârstei de 80 de ani şi după ce a luat Premiul Nobel. Decojind ceapa este cea mai frumoasă carte a lui, cel puţin asta e părerea zodierului şi este frumos tradusă în româneşte de Victor Scoradeţ (Polirom, 2007). Zodiile spun că o veţi citi şi că o să vă placă mult.

BALAN}| (23 septembrie-22 octombrie)
Pentru momentele de cumpănă, oarecum în ton cu numele zodiei dumneavoastră, stelele au hotărât să vă potrivească sub priviri Cartea Psalmilor pre stihuri retocmită, acum, de Şerban Foarţă. Zodia în care vă aflaţi cu Psalmii traduşi de Şerban Foarţă (după modele din mai multe limbi) este a poeziei celei mai pure şi mai pline de graţie, în sensul mistic al cuvântului. Să nu vă fie teamă de vrăjmaşi, ei au, ca-n Psalmul 54, "mintea moale şi inima tare". Zodierul ştie că la dumneavoastră lucrurile stau invers.

SCORPION
(23 octombrie-21 noiembrie)
Am căutat o poveste cu scorpioni în fragmentele de proză rămase în manuscrisele lui Leonardo da Vinci (Scrieri literare, Pandora M, 2006), dar n-am găsit. Oricum, în fabulele şi textele lui nedesăvârşite găseşti mai degrabă lirism decât morală, iar concluziile se contrazic adesea între ele. Dar de la un om ca Leonardo merită să citeşti orice, mai ales dacă ai inteligenţă, har cu care, Zodierul ştie, aţi fost înzestraţi din belşug, aşa că nu vă supăraţi că v-a fost recomandată literatura lui Da Vinci (aşa cum e) şi nu literatura creată în ultimul timp în jurul lui Da Vinci, între care şi un anume Cod.

S|GET|TOR
(22 noiembrie-20 decembrie)
Aveţi rima potrivită în numele zodiei. Aşa că norocul dumneavoastră de săgetător sedentar sau călător e copleşitor! S-a reeditat Cartea cu Apolodor de Gellu Naum (Humanitas Educaţional, 2007) şi Zodierul-cititor ştie că vă e dor de pinguini, mai ales cei din Labrador, care cântă fermecător cu voce de tenor. Spor la citit!

CAPRICORN
(21 decembrie-19 ianuarie)
Pentru că Zodierului nu-i e indiferentă soarta dv. s-a gândit mult ce să vă alea­gă. Şi a găsit ceva foarte fru­mos: Cartea cu bunici (Hu­ma­ni­tas, 2007), alcătuită de un ne­pot cu imaginaţie, Ma­rius Chivu. Găsiţi, aici, 92 de po­veşti cu bunici spuse de tot atâţia nepoţi, scriitori şi oameni de cultură de toate vârstele.

V|RS|TOR
(20 ianuarie-18 februarie)
O capodoperă ezoterică, pentru dumneavoastră, care ştiţi câte ceva despre cum e să porţi o mască şi cât de rar îţi poţi permite s-o scoţi: Fumiko Enchi, Măştile ("Raftul Denisei", Humanitas, 2007). Eroina e poetă, o cheamă Mieko şi îi fascinează pe toţi cei din jur. Ce ascunde sub masca ei de seninătate, Cititorul în zodii nu vă spune. Ca să citiţi dv. în carte. Inedit pentru noi, europenii, este că eroina apare în ipostaza de soacră.

PEŞTI (19 februarie-20 martie)
Cercul zodiacului se închide aici, aşa că geometria îi cere Zodierului să se întoarcă în punctul din care a plecat: la un album splendid, dintre cele care te desfată şi te instruiesc. Dar, pentru ca temperamentalii peşti să nu se certe cu berbecii, li se oferă unul numai pentru ei: se numeşte Reşedinţe şi familii aristocratice din România (Editura ICR, 2007, cu o versiune şi în engleză). Povestea unor locuri, palate, conace şi oameni care au fost. Au fost aici, deşi, când le vezi, par să fie într-o ţară occidentală, civilizată şi deloc asemănătoare cu cea în care ne trăim cu toţii povara norocului din zodii.

Din partea cititorului în zodii de 12 ori La mulţi ani!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara