Numărul curent: 52

Numerele 37, 38, 39 si 40 din 2014 ale revistei Romania literara, apar cu sprijinul AFCN.

La microscop:
Interesul naţional şi interesele zilnice de Cristian Teodorescu


Încercînd să-l prindă la cotitură pe premierul Năstase, opoziţia îl acuză de trădarea intereselor naţionale din cauza noii sale atitudini faţă de Legea statutului. Pentru a nu pica prost partidul de guvernămînt în ochii alegătorilor români din Transilvania, ministrul de Interne Ioan Rus a atacat, recent, la Cluj, politica UDMR.
Nu ştiu în ce măsură alegătorul obişnuit e impresionat de aceste discuţii în care UDMR a devenit cuiul lui Pepelea. Am, de asemenea, serioase îndoieli că discuţiile politice care au avut loc pe tema Legii Bugetului îi sensibilizează pe concetăţenii noştri. Nici măcar disputele privitoare la încheierea tratatului de bază cu Rusia nu par să antreneze interesul opiniei publice.
Românii sînt mult mai preocupaţi de chestiuni care îi ating direct şi cotidian: scumpiri de tot felul, siguranţa personală, stabilitatea veniturilor şi, nu în ultimul rînd, sănătatea.
De mai mulţi ani aceasta e agenda priorităţilor omului obişnuit. Nu vreau să spun prin asta că politica înaltă nu mai stîrneşte interes, dar, prin comparaţie, e mai important ce pui azi în farfurie sau ce vei face la iarnă, decît cea mai tăioasă luptă parlamentară avînd alt subiect.
E aproape un deceniu de cînd iarna a ajuns cea mai importantă forţă de opoziţie din România. Ea acumulează resentimente împotriva Puterii şi tot ea verifică rezultatele politicilor economice din restul anului. În timpul iernii alegătorul îşi pune întrebarea dacă a votat cu cine trebuia şi îşi aminteşte de toate promisiunile pe care i le-au făcut cei pe care i-a pus să-l reprezinte. Iarna e cea care topeşte procentele din sondajele de opinie mai abitir decît orice discurs politic din opoziţie. Tot ea îi face pe cei de la putere să scoată de la naftalină "greaua moştenire", ca pe un palton politic.
Să fie iarna mai rea în România decît în alte ţări foste comuniste?
Revenind la agenda priorităţilor românului obişnuit, dincolo de lupta cu iarna, el se roagă cu tot mai multă insistenţă bunului Dumnezeu să-l ţină sănătos.
După ce a fost reformat şi revoluţionat de nenumărate ori sistemul asistenţei medicale din ţara noastră s-a transformat într-un labirint birocratic în care şi puţinii bani care intră se pierd la răscrucea unor legi sau hotărîri care se bat cap în cap. În ultimele săptămîni, goana după aur e nimic în comparaţie cu vînătoarea după anumite medicamente care se vînd în fiole. Pentru a nu mai aminti de lanţul slăbiciunilor aşa-numitelor toxiinfecţii alimentare care găsesc de fiecare dată nepregătită poliţia sanitară autohtonă. Încît au ajuns brînzoaicele şi pateurile inamicul public numărul unu în România.
Cu vreo lună în urmă, premierul Năstase a ordonat să se facă o anchetă în mijlocul nopţii fiindcă se stinsese lumina pe Stadionul Giuleşti, în timpul unui meci internaţional, punînd în primejdie obrazul naţiunii. Cîte asemenea anchete s-au făcut însă în toiul nopţii pentru rezolvarea unor probleme sociale mai presante decît un incident la un meci de fotbal?
Ochiurile sitei politicianului român se pare că sînt mult mai largi decît aceste probleme ale alegătorului. Ştiind că n-a făcut mai mult pentru rezolvarea lor atunci cînd se afla la putere, opoziţia de azi fie că le ignoră, fie că le abordează superficial. Iar Puterea "le descoperă" cu o indignată inocenţă. Cutare ministru se miră că se scumpeşte căldura, altul se plînge de lipsa medicamentelor şi mai ştiu eu ce secretar de stat declară război de o zi prăvăliilor unde se vînd brînzoaice şi senvişuri.
Aşa se face, probabil, că, la rîndul său, alegătorul nu se prea sinchiseşte de problemele de pe agenda politicienilor, deşi opoziţia fierbe, iar Puterea dă din colţ în colţ.