Numărul curent: 52

Numerele 37, 38, 39 si 40 din 2014 ale revistei Romania literara, apar cu sprijinul AFCN.

Poşta redacţiei:
Leoaica tînără şi peisajul bucătăriei de Horia Gârbea


Elena Hanganu. Sînteţi din Bacău şi v-aţi mutat în Italia. Scrieţi poezie şi proză în limba română. Pentru o absolventă de filosofie în vîrstă de 25 de ani, textele dvs. provoacă perplexitate. Am jurizat recent, pentru un concurs, lucrări al unor elevi de clasa a IV-a care erau mai bine orientaţi în acest domeniu. Citez poemul Emigrarea: Pe strada noastră cumpănind/S-a ivit un nou portal,/Întunecat de ignoranţă/ Şi greu ca piatra de altar!/Printre stejarii luminaţi/De al speranţei far uitat,/Rădăcina iar renaşte/ Astăzi, sub un alt hotar! Bine că acolo unde staţi nu înţelege nimeni limba în care scrieţi, că eraţi pasibilă de expulzare. Vă aflaţi în patria lui Dante şi Montale, nu?

Luminiţa Mihaela Bugan. Mi-aţi trimis doar două poezii. Cum sînteţi chimistă, aţi extrapolat probabil ideea că şi o singură moleculă de substanţă are toate proprietăţile substanţei respective. Dar în poezie nu e tocmai aşa. Poate aveţi alte versuri mai convingătoare decît acestea, cam naive şi facile: De când mi-ai arătat/într-o scrisoare,/ că linia vieţii tale/nu mai poate/ să se suprapună peste a mea,/ celelalte scrisori,/ venite de la poli, de la ecuator, s-au pierdut aiurea-n mine,/ fără să mai poată da ceva/ din răceala sau căldura lor. Mai trimiteţi şi mai analizăm.

Ana Soman. Felul în care dozaţi patetismul şi umorul, reveria şi autoironia mă fac să cred că aveţi talentul şi inteligenţa necesare unui poet şi că veţi progresa. Aţi trimis texte multe, ceea ce este bine, dar destul de inegale. Unele dovedesc influenţa unui ilustru optzecist: E-un delir! Iată şi dormitorul,/ Salteaua, lampadarul, scrumiera,/ Balansoarul şi raftul cu cărţi noi Ed. Terra./ Şi obosiţi de-atâtea o-uri şi a-uri/Se-aşează-n sufrageria cu masa-ncărcată/ Smochine, curmale, alune cu sare,/ Porumb şi fistic ca nişte scoici de la mare. L-aţi ghicit, nu-i aşa? Altele sînt mai originale Ora de răgaz s-a sfârşit, Alfreda,/ Te aşteaptă un pui de eviscerat./Pe masa de la bucătărie,/Adunate ca-ntr-un tablou surrealist,/Zac linguri, pahare, coji de salam/Şi micuţa ta bijuterie.../Ai s-aprinzi focul la aragaz,/Ai să speli vasele înscrise la loterie,/Ai s-arunci la coş tot ce trebuie aruncat:/Ziua de azi, de mâine şi încă o mie./Şi-ntr-adevăr, n-are să mai fie vreme... Banalitatea existenţei care crează şi ea poezie, decorul recurent al bucătăriei ca peisaj liric, dar altfel decît la Brumaru, sînt convingătoare: Toate astea le scriu, bineînţeles, în/ bucătărie lângă punga de fulgi/miezurile de pâine,/ laptele uitat de două zile,/ florile despachetate din borcan/primite în dar/de la o mamă disperată [...] lângă aragazul murdar/ pe care gătesc ultima bucată de ciolan/din mielul de Paşte.

Cristina Popescu. Poezia trimisă, Tânăra leoaică de care vorbea Nichita, e simpatică. Tânăra leoaică de care vorbea Nichita/A evadat într-o seară de ianuarie. / Era în siguranţă, ascunsă sub groasele straturi de haine/Menite să o protejeze de suflul iernii./A evadat într-o seară de ianuarie. La final, tînăra leoaică revine de bunăvoie în cuşcă. Sper că aţi scris mult mai multe texte şi că le vom putea cunoaşte şi pe acelea. Mai trimiteţi.

Victor Ţvetov. Aflu că aveţi doar 20 de ani şi studiaţi jurnalismul la Chişinău. Aflaţi şi dvs. de la mine că nu scrieţi rău poezie. Dar poate că ştiaţi. Mai trebuie să vă spun totuşi că aveţi unele ezitări în limba română (scrieţi de pildă canalizaţie în loc de canalizare şi aveţi uneori o sintaxă mai ciudată). Poemele trimise - doar două - sînt oarecum prolixe, cred că trebuie să concentraţi textul, să renunţaţi la un discurs prea colocvial, dezlînat. Unele pasaje sînt atractive: din tot aerul eu răsuflu cu heliu/ inima mea e un motoraş electric de la/ maşinuţele cu baterii/ funcţionez din dragoste/ mă alimentez din dragoste/ vreau să am putere mai multă vreau să desfac pereţii cu mâinile/ vreau să mă transform în ce vrea ea/ click stânga aşa e mai bine/ save image in another file. Mai aştept texte.

Corina Stroia şi alţii. Vă informez că nu pot să dau curs invitaţiilor dvs. de a mă alătura unor comunităţi virtuale gen netlog, facebook etc. N-aş mai avea timp să vă citesc textele şi să le comentez, ceea ce reprezintă principala mea „ocupaţiune mintală".

Aştept în continuare textele literare şi opiniile dvs. la adresa e-mail: posta.romlit@gmail.com