Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Cronica TV:
Mic studiu despre caprele lui La Fontaine de Dumitru Hurubă

Mai ales vara, când o mulţime de programe de televiziune par a fi gândite şi realizate de vreo figură "anodină/de frizer cu mandolină" al lui Topârceanu, prietenul Haralampy dă într-un fel de înţelepciune... patologică. Ultima ispravă de acest fel a făcut-o zilele trecute când ne-a adunat pe toţi în sufragerie şi ni s-a adresat cu o voce aproape marţială:

-Destinse doamne şi domnii miei, recunoaştem-nu recunoaştem, fiecare dintre noi avem undeva, într-un sertăraş intim, partea noastră de sentimentalism, adică zona aceea din eul propriu care reacţionează, voit sau nu, la suferinţele semenilor.

-Ai febră ?, l-am întrebat cu îngrijorare.

Dar m-a auzit ?

-...De-aceea, a continuat el urcându-se pe un taburet, când vedem un astfel de semen la televizor şi ni se pare că în loc de cap are un deşert Gobi în miniatură, că se află, deci, într-un impas, simţim nevoia lăuntrică să-i fim alături, să-l îmbărbătăm ţinându-i pumnii (adesea cu gând să-i folosim la spargerea micului ecran - e drept), să-l facem să creadă că nu este singur, că ne este apropiat (uneori pentru a-l putea sugrumá - e drept), că se poate sprijini pe umărul nostru (pe care l-am vrea de vată)... Mami - nu mă întrerupe! (Soacră-sa deschisese gura rămânând cu fălcile înţepenite în poziţia "căscat", n.d.h.). Aşa, deci, ce spuneam? A: de exemplu: la televiziunea X, (TVR1, Pro Tv, Prima Tv, Realitatea Tv, Naţional Tv, Etno Tv sau pur şi simplu "Xn" Tv - nu contează), apare una dintre acele vietăţi care, nedându-şi seama ce i se întâmplă, e veselă şi chiar "dă În telespectatori" cu spiritualitate (v.C.Haralampy, Opere, exemplar unic, n.D.H.), zbătându-se să pară mai inteligentă decât o ajută puterile sale intelectual-native primite pe filieră divină (dar mai des diabolică)...

Ce v-am spus ?

Şi prietenul ar fi continuat dacă, dinspre telejurnale nu s-ar fi auzit inconfundabila voce gri-metalizată a domnului Prim-ministru spunând, relativ tare şi convingătoar:

-Bună ziua, domnule Preşedinte!

-Salut!, a venit prompt şi aspru-prezidenţial răspunsul domnului Traian Băsescu.

Iar vocea domniei sale semăna - Doamne! - înfiorător de bine, cu a unui important căpitan-lup-de-mare comandând prin porta-voce:

-Vira ancora!

Să fi fost o iluzie fonică din cauza inundaţiilor? Să fi fost un preambul la retragerea... ?

Am înţeles - pauză!

Atunci, orice era posibil...

Dar singura certitudine fiind aceea că ne aflam în ziua de 27 iunie a.c. şi se transmitea un reportaj de pe Podul din localitatea Târlişua care, spune Haralampy, va rămâne în istorie sub denumirea de "Podul lu' La Fontaine".

I-auzi! La Fontaine ?!? Ce s-o fi întâmplat, totuşi, cu prietenul ?

Şi am auzit-o pe soacră-sa şoptindu-i Claustrinei:

-Şi-a mai găsit un beţiv! Cine-i Lafontenu' aesta ?

-Ei, beţiv! E un investitor de capre, mamă - nu l-ai văzut la televizor ?

Desigur, cu puţină tragere de inimă, dialogul ar fi alunecat fie spre derizoriu, fie inflamându-se către un conflict armat... Cum, n-ar fi fost suficient motivat ? Ehe, da' ce război de sufragerie am avut când domnul Prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu a zis la televizor să ne retragem trupele din Irak, Afganistan şi... Adică, şi - atât! - ca să nu avem vorbe... Phui, Dumnezeule!

-Aşă-aşă, a zis soacra lui Haralampy. Să ne aducă copchiii acasă...

În încăpere a crescut brusc tensiunea, fiindcă prietenul a ripostat violent împotriva retragerii dând cu bărdaca de cimentul sufrageriei (noi nu avem parchet şi nici gresie, fin'că e alunecoasă şi ţine rece la tălpi), aşa că am avut şi pagube de război: trei blide sparte şi MegaVijănu' înţepenit pe imaginea Preşedintelui Traian Băsescu, tocmai spunând cu mare revoltă, ca să audă toată telespectatorimea română:

-,Este o mare minciună, pe care a spus-o un prim-ministru şi un ministru al apărării care, oricum, nu prea ştie limba engleză...

-Hi-hi-hi!, s-a auzit un râs. Ştiţi al cui...

În clipa aceea, prin difuzor, MegaVijănul a dat ultimul său semn de viaţă, un sunet semănând cu acela produs de sfârtecarea a cel puţin zece cearceafuri de stambă ieftină.

De ce acel sunet ne-a fixat gândul la Alianţa PD-PNL, n-am ştiut şi nici acum, când scriu aceste rânduri şi când MegaVijănu' şi-a revenit ca prin minune având un sonor şi o imagine atât de perfecte, încât cu toţii am fi început să moţăim, dacă nu s-ar fi auzit spre noi, telespectatorii, dinspre al mic ecran ţipătul semiisteric al lui Cătălin Măruţă - prezentatorul de rezervă şi de elită al TVR1 - aflat la Cluj cu ocazia sărbătoririi jumătăţii de secol de televiziune:

-Eu vă rog să vă uitaţi şi să priviţi...

Suspicioşi, am căutat rapid printre gene unii spre alţii: adică de unde ştia el că unii ne uitam, iar alţii priveam la televizor ? Şi, în definitiv, unde îl ţinea TVR1-nul pe acest descendent pithian, pithiist, pitic... ? Mă rog, să fie vorba despre stră-stră-stră... strănepotul Pithiei ? Şi mai aveam foarte puţin până la pericolul de a cădea în plină mitologie...

ÎNS|, ACTUALITATEA! Un reportaj tv despre vizita inopinată a domnului Preşedinte Traian Băsescu la Institutul "Martin Nasta". Cine l-o fi pus, încă nerefăcut complet după spitalizarea de la Viena? Putea face un şoc şi să rămânem fără preşedinte, fiindcă iacă ce spune domnia sa despre spital:

-E o stare de mizerie care, dacă ar fi într-o şcoală, aceasta n-ar fi autorizată...

Şi mie mi se pare că preşedintele a vorbit în hieroglife şi metafore şi de aceea, domnul ministru al sănătăţii ne lămureşte ca pe nişte telespectatori tâmpiţi, cum suntem consideraţi:

-A fost o percepţie greşită a zicerii lui Băsescu despre acel balast reprezentând 80 la sută din Legile sănătăţii...

Iar domnul Nicolae Galie, managerul spitalului, om cu minte, completează cu seninătate imaginile tv precizând:

-Trebuie să ştiţi că în curtea spitalului e o schimbare de relief...

-Da ? Formidabil! Iată o dovadă vie a formării reliefului pe cuprinsul patriei, zice Haralampy...

E 27 iunie...

Dumitru HurubăP.S. Într-o "Cronică" anterioară scriam: "Sărmanii brazilieni, în frunte cu Ronaldo şi Ronaldinho cu tot, se chinuiau să ţină pasul cu comentariul lui Emil Grădinescu, comentatorul TVR1 (18.06)"... În paranteză fie spus, se pare că starurile, impresionate de comentariu, nu şi-au dat seama cu ce ocazie se aflau pe teren, aşa încât, toată repriza întâi a meciului, n-au tras nici un şut pe poarta australienilor...

În meciul cu Franţa a fost la fel - schiuzmi, vorba lu' Haralampy.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara