Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
NATO, anarhiştii şi prostituatele de Cristian Teodorescu


Cîţiva cunoscuţi anarhişti care voiau să intre în România cu pancarte şi manifeste anti-NATO şi antiglobalizare au fost reţinuţi niţel la frontieră şi trimişi înapoi de unde au venit. Nu aplaud anarhismul, dar cred că reprezentanţii săi au dreptul să-şi exprime convingerile. Cum mitingurile lor nu au autorizaţie - fiindcă n-o cer, altfel n-ar mai fi anarhişti - ei sînt zburătăciţi de forţele de ordine cam peste tot pe unde încearcă să demonstreze. Pe unde se desfăşoară în public sînt dispersaţi de poliţie, unii cu duhul blîndeţii, iar cei care opun rezistenţă - luaţi pe sus, după ce încasează şi cîte un baston, două pe spinare. Mare trebuie să fie convingerea acestor oameni sau masochismul lor, de o tot iau de la capăt ca nişte Sisifi ai "pulanului" pe oriunde e rost să fie băgaţi în seamă de fotoreporteri şi de agenţiile de presă. Forţele de ordine de la noi le-au luat-o înainte şi ca să nu mai aibă dureri de cap cu ei prin Bucureşti şi nici anarhiştii eventuale dureri de spinare le-au interzis accesul în ţară.
E limpede că serviciile secrete din ţările pe unde anarhiştii şi-au mai făcut numărul au anunţat omoloagele lor din România la cine să se aştepte. Dar era acesta un motiv suficient de expulzare? Or fi ei anarhişti, or fi avut şi "materiale" duşmănoase la adresa NATO în microbuzul cu care au venit, dar cîtă vreme nu ies cu ele în stradă într-un miting neautorizat, autorităţile române nu-i pot expulza decît abuziv. Sînt înterzise în România convingerile anti-NATO sau cele contra globalizării? Din cîte ştiu eu, nu. Aşa că cine a întors de la graniţă acel microbuz cu anarhişti a făcut cam acelaşi lucru ca grănicerul român de pe vremea lui Ceauşescu dacă îi prindea pe cetăţenii străini cu "materiale duşmănoase".
Efectul acestei expulzări e că anarhiştii s-au pus şi ei pe treabă şi se anunţă unii pe alţii pe internet ce-i aş­teaptă la graniţă în România. Aşa că probabil anarhiştii nu vor lipsi la summitul NATO de la Bucureşti, doar că, probabil, îşi vor confecţiona în România alte pancarte şi manifeste.
Să admitem însă că vreunui anarhist ajuns la capătul răbdărilor i-ar da prin cap să-şi încerce talentele pirotehnice la Bucureşti, pentru a rămîne în istorie. Dar aflu dintr-o ştire că tot din grija siguranţei summitului NATO a făcut poliţia o razie pe centură şi le-a pescuit de-acolo pe prostituate. Ar exista şi pentru asta o explicaţie - ca nu cumva printre "centuristele" autohtone să se strecoare vreo sinucigaşă străină inspirată de Ben Laden sau de vreo mişcare arabă mai mică, dar dornică de afirmare. Dacă însă autorităţile noastre vor să aibă certitudinea că la o adică, pe centură, circulaţia va fi sigură, cea mai bună metodă era să le promită imunitate de un an fetelor noastre care ies la agăţat acolo, cu singura condiţie să anunţe dacă s-au trezit pe traseu cu concurenţă străină. Fiindcă să le scoţi din dispozitiv pe fetele noastre, care şi-au împărţit zonele de influenţă, în urma negocierii dintre peştii lor, înseamnă să laşi centura de izbelişte. Dacă însă poliţia de la moravuri le-a adunat pe fete pentru a le face un instructaj patriotic, să stea cu ochii în patru, şi dacă pe centură nu se vor înregistra evenimente în timpul summitului, prostituţia ar trebui legalizată pentru eroinele anonime de pe centură.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara