Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Oamenii de valoare şi pilele de Cristian Teodorescu


M-a întrebat cineva, după microscopul de săptămîna trecută dacă n-am început să inventez oameni care nu există. Fiind vorba de un prieten, l-am întrebat dacă nu cunoaşte el însuşi asemenea oameni. Mi-a răspus că nu. Adică el n-a întîlnit oameni buni, generoşi pînă la prostie, potrivit gîndirii comune, şi care fac bine celor din jur. Mă îndo-iesc de asta. Dar ca să găseşti oameni buni trebuie să fii dispus să-i cauţi. Cînd pleci de la ideea că eşti înconjurat numai de impostori, secături, ticăloşi, hoţi etc. ratezi întîlnirea cu un om cumsecade. Şi viaţa începe să devină scîrboasă. Prefer să fiu înşelat de un escroc luîndu-l drept ceea ce vrea să pară, decît să-mi refuz confortul interior de a-i crede pe cei din jur înzestraţi măcar cu un grăunte de bunătate.
Să nu ne urîţim viaţa mai mult decît e cazul. Şi nici să nu ne dispreţuim între noi, din principiu. Dacă toţi cei din jurul meu sînt nişte ticăloşi, mai mici sau mai mari, nu e cazul să mă uit şi eu puţin în oglindă?
Cred că nici obiceiul de a ne întocmi liste numai cu nonvalorile care ne conduc nu e mai sănătos. După părerea mea, oricare dintre noi ar trebui să aibă şi o listă cu oameni de valoare, pentru propria sa igienă lăuntrică.
În aceşti ani ai tranziţiei ne-am lăsat în prea mare măsură influenţaţi de presa mizerabilistă a unor securişti cu ora, turnători din plăcere şi foşti adulatori cu simbrie ai ultimilor ani ai ceauşismului. Cînd Săptămîna a renăscut în formula mult mai jegoasă a României mari, mă certam cu tot soiul de intelectuali care se hlizeau citind murdăriile publicate despre alţii, după reţeta flegmei aruncate pe reverul cui trece pe lîngă o şleahtă de golani. A mai apărut şi în esenţă cinicul cotidian al găinilor violate, cu o funcţie demoralizantă chiar mai gravă decît infecţiile publicate în România mare. Puţin cîte puţin, pornind de la tulbureala Revoluţiei, viziunea degradant securistică a celor care îşi considerau compatrioţii scursuri şi trădători, pentru a-şi justifica şi banii mulţi şi ticăloşiile comise pe vremea lui Ceauşescu, a ajuns monedă curentă. Asta pentru a impune, după Revoluţie, inşi care au reprezentat ceauşismul în tot ce avea mai degradant.
O Românie normală are nevoie de oameni care să redescopere că pot avea încredere unii în alţii, dar şi de încrederea opiniei publice în oamenii de valoare. Acest proces n-ar avea nevoie de zeci de ani dacă încrederea în valori ar fi transmisă constant de la vîrf. Cu atît mai mult cu cît există destui asemenea oameni, care merită să fie scoşi în faţă, în toate îndeletnicirile. Din păcate, la noi există o nesănătoasă politică de partid, care copiază exclusivismul răposatului PCR şi care, de 13 ani încoace, se face că nu-i observă pe cei care nu sînt "cu noi sau cu ai noştri". Oamenii de valoare independenţi sau care nu acceptă să-şi ofere serviciile decît în calitate de tehnocraţi, indiferent cine s-ar afla la putere, nu sînt bine văzuţi în România. Sau sînt ignoraţi pentru a satisface clientela proprie. Cine vine la putere în România are o listă pentru toate funcţiile posibile, ba mai inventează şi funcţii noi, pentru a asigura o răsplată de la buget pentru toţi merituoşii partidului. Această maladie politică se manifestă cu efecte descumpănitoare la toate etajele vieţii administrative. Tot ce e funcţie în România a ajuns obiect de tranzacţie politică şi de lanţ al slăbiciunilor. Lucrurile au coborît atît de jos încît şi cererile de sponsorizare mai mult sau mai puţin mărunte se fac cu o aprobare sau cu o pilă "de sus". Astfel că mai nou a apărut escrocul care pretinde că vorbeşte la telefon din partea premierului României sau a soţiei sale. Premierul Năstase a cerut să fie verificată identitatea celor care se dau drept pilele sale. Dar, dacă n-ar fi existat acest obicei în România, şi-ar permite escrocul să-şi încerce norocul la o uşă închisă?

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara