Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Ochiul magic de Cronicar

Promenada scriitorilor

Recent, la sediul Filialei Cluj a USR, în cadrul reuniunii de primăvară-vară a scriitorilor clujeni, a fost lansat un impunător volum colectiv, Promenada scriitorilor. Almanah ilustrat, 2012. Cartea a apărut la Editura Eikon, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca. Lista autorilor prezenţi în almanah este impresionantă, peste 170 de nume de scriitori clujeni şi din toată ţara sunt prezente în acest volum, ilustrat cu fotografii din Clujul de altădată, dar şi cu fotografii de grup ale scriitorilor. Diversitatea textelor ca şi calitatea lor sunt şi ele de remarcat. Intenţia Irinei Petraş, care a făcut selecţia, a fost aceea de a-i aşeza împreună pe scriitori cu gândul „la plăcerea cititorului”, într- o „sindrofie” petrecută pe „promenada” Clujului. Acest almanah se înscrie într- o bună tradiţie deschisă în 2005 prin editarea unor astfel de volume colective având în centru fiecare dintre ele o altă temă, dar constituindu-se fiecare dacă nu într-o „carte de căpătâi”, atunci sigur într-o „carte de pe noptieră”. Prin asemenea iniţiative, filiala locală a USR capătă pregnanţă şi reuşeşte să demonstreze ceea ce-şi propune: Clujul este „centru şi răscruce”.


Regăsirea farmecului pierdut

Cronicarul mai semnalează apariţia unei cărţi: Istoria unei poveşti de Horia Pană şi Aurora Nicolau. Este un volum fără pretenţii la prima vedere, care adună „cărţi de meniuri şi cărţi de vinuri, anunţuri, poze şi alte socotinţe”, legate toate de existenţa a două localuri din Bucureştiul de astăzi: Locanta Jariştea şi, mai nou, Bistro Jariştea. Dar aceste texte şi imagini fotografice, peste care am fi tentaţi să trecem fără să le luăm în seamă, spunînd că sunt de importanţă cu totul secundară, sfârşesc prin a compune un document preţios – despre o epocă şi tabieturile ei, şi personajele ei, şi plăcerile ei. Mereu vorbim despre Bucureştiul care şi-a pierdut farmecul, ieşind traumatizat din încercările vremurilor. Ei bine, ceea ce face cu obstinaţie, cu talent şi cu dăruire Aurora Nicolau este să regăsească, prin restaurantele sale, tradiţia aceea pierdută, când traiul bucureşteanului cuprindea rânduiala tihnită, dar şi bucatele îmbelşugate şi cu gust. Este de remarcat că Aurora Nicolau, prin ţinută vestimentară şi limbaj, prin atitudine şi acţiuni, şi-a construit un personaj, Kera Caliţa, cu care practic se confundă, care te intrigă şi care este memorabil în felul său: în cronica de astăzi a capitalei noastre, ea îşi are locul său, o pată de culoare, o reînviere nostalgică a parfumului din alte timpuri, o apropiere convingătoare între spectacolul gastronomic şi spectacolul vorbelor.


Urbanismul modern şi mentalităţile

Şi tot despre Bucureşti, oraşul destructurat prin apariţia cartierelordormitor din anii comunismului, oraşul care şi-a pierdut (iremediabil?) unitatea, armonia, un foarte interesant articol putem citi în revista ISTORIE ŞI CIVILIZAŢIE (nr. 33, din iunie 2012), sub semnătura lui Adrian Majuru: Bucureştiul mileniului trei imaginat în 1930. Astfel, începând cu primariatul lui Dem I. Dobrescu (1929-1934), continunând cu cel al lui Al.Gh. Donescu (1934-1938) şi sfârşind cu cel al generalului Victor Dombrovski (1938- 1940), capitala s-a redefinit urbanistic în mod benefic, în sensul modernizării sale edilitare. Dintre proiectele care urmau, în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat, să prindă contur în Bucureşti, am reţinut câteva care păreau atunci absolut promiţătoare: amenajarea unei „cetăţi universitare” în Dealul Piscului, apoi ridicarea Monumentului de la Adamclisi pe dealul Văcăreştilor sau pe dealul de la Arsenal, ce ar fi devenit un „Pantheon Naţional”, ca şi transformarea Dealului Patriarhiei într- un „mic Vatican român” ori acoperirea albiei Dâmboviţei şi crearea, astfel, a unei „esplanade monumentale”, cum puţine mari oraşe europene ar fi avut. Dacă aceste proiecte de anvergură n-au fost duse la bun sfârşit de vină sunt corupţia şi mentalitatea locuitorilor săi, care, după arhitectul Horia Creangă, „suferă de un iobagism sufletesc”. „Bucureştenii, observă acesta, sunt anarhici în faţa unei autorităţi reale şi servili în faţa autorităţilor abuzive(…) Bucureştenii sunt descendenţii vechilor clăcaşi, care au înmagazinat, de-a lungul timpului, toată umilinţa robului în faţa patronului.”


Lumea din ştiri

Să vedem cum arată lumea noastră aşa cum este ea rezumată prin câteva dintre ştirile cu care suntem asaltaţi într-o zi oarecare, de pildă în dimineaţa zilei de duminică, 17 iunie. După o zi de căutare, a fost prins suspectul care a omorât un preot într-o biserică din Focşani. Acesta i-a cerut părintelui să-i explice câteva pasaje din Biblie, apoi l-a înjunghiat. Un bărbat din judeţul Sibiu şi-a ucis fosta soţie cu opt lovituri de cuţit, în faţa fetiţei lor în vîrstă de şapte ani, pe peronul haltei din comuna Micăsasa. După doar două luni, Grecia organizează astăzi din nou alegeri legislative, cruciale pentru soarta Europei unite. Sondajele arată că 80 la sută dintre greci nu vor ca ţara lor să iasă din zona euro. Grecia a primit în ultimi doi ani un ajutor masiv în valoare totală de 347 miliarde de euro, cu toate acestea ţara se află, în continuare, în pragul falimentului. Colegiul Director al PDL se reuneşte astăzi pentru a discuta alegerea unei noi conduceri a partidului. În Grecia, doi români au fost arestaţi după ce au spart mai multe automate pentru bilete de tramvai. Se liberalizează piaţa energiei electrice şi a gazelor naturale, care se vor scumpi în mai multe etape. Peste o sută de persoane au fost arestate în Franţa, în cadrul unei operaţiuni împotriva pornografiei infantile pe internet. În judeţul Constanţa, au fost arestaţi trei bărbaţi care furau benzină din maşini folosind o bormaşină cu care perforau rezervoarele. Etc., etc. Povestea continuă la nesfîrşit - hemoragic, depresiv, adeseori fără sens.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara