Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

 
Ochiul magic de Cronicar

Turnătorii noştri sunt mai deştepţi decât turnătorii lor

De curând, a produs ceva emoţie dezvăluirea că Ioan Groşan a fost informator al Securităţii cu angajament şi sub numele de cod Radu Greceanu. Nu ne propunem să discutăm această abdicare: nu suntem în măsură să judecăm şi nici să aruncăm cu piatra. Însă ne-au surprins (neplăcut) reacţiile unor apropiaţi ai săi de la Academia Caţavencu şi ale altora, reacţii ce ar putea sta sub sloganul (adaptat): Turnătorii noştri sunt mai deştepţi decât turnătorii lor. Astfel, oameni care s-au arătat extrem de severi şi au fost dispuşi să-i lapideze pe Mona Muscă, Eugen Uricaru sau pe alţi scriitori nici măcar dovediţi (Nicolae Balotă), acum schimbă incredibil tonul, fac o mişcare de giruetă, dovedesc blândeţe, înţelegere, îi găsesc scuze lui I. G. şi, parcă, descoperă la el chiar un dram de eroism. Această dublă măsură este năucitoare.


Cărţile anului 2010 în Banat

S-a încheiat un an, e vremea reevaluărilor, a topurilor, a cernerii grâului de neghină, cum ar veni. Şi revista noastră propune o retrospectivă a anului 2010, prin tema lunii februarie. Ancheta revistei „Orizont” pe acest subiect ne-a oferit surpriza de a vedea propuse drept cărţi ale anului 2010 următoarele apariţii editoriale: Tata Domnu’ de Constanţa Marcu, Pesta de Dana Gheorghiu, Călătorie spre Tenerife de Eugen Dorcescu, Exil de zi şi noapte de Veronica Balaj (propuse de Ion Marin Almăjan), Palimpsest de Lucian Alexiu şi Zile de libertate de Mircea Cavadia (propuse de Ada D. Cruceanu), Algonauţii de Crişu Dascălu, Et in Arcadia ego de Marcu Mihail Deleanu (propuse de Octavian Doclin). Exemplele ar putea continua. Unul dintre respondenţi, Octavian Doclin, deplângând obtuzitatea criticilor literari, îşi justifică nominalizările prin dorinţa de a susţine literatura Banatului, „atât de ignorată în false istorii literare”. Nimic de zis, în fiecare regiune există scriitori valoroşi, dar e o mare distanţă între susţinerea valorilor locale meritorii şi anestezierea simţului critic, dacă acesta va fi existat vreodată la persoanele în cauză. Iar felul acesta de a-ţi lăuda colegi de filială, concitadini şi prieteni nu le face acestora nici un serviciu; ba dimpotrivă.


Cu dreptul în noul an

Revista ISTORIE ŞI CIVILIZAŢIE a păşit cu dreptul în noul an. Sumarul primului număr, din ianuarie, este interesant în totalitate: de la editorialul „WikiLeaks şi România” (de Florin Constantiniu) şi până la nota din ultima pagină (dedicată naşterii, desfăşurate în văzul lumii, în piaţa publică, de către regina Constance, soţia Regelui Henric al VI-lea, a fiului lor, viitorul rege Frederic al II-lea). Istoria aşa cum ne este redată cu competenţă de redactorii revistei şi de prestigioşii lor colaboratori devine o poveste plină de farmec cărturăresc, ce îi captivează pe iniţiaţi, ca şi pe cititorii obişnuiţi.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara