Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Onorificul CVT de Cristian Teodorescu


CVTudor e tot mai puţin din ce-a fost. Ultima lui manevră, de a-şi atribui pe viaţă preşedenţia onorifică a PRM, după ce a renunţat la prima funcţie din partid, e o mare înfrîngere. Chiar dacă încearcă s-o vîndă drept o lovitură de imagine. E o lovitură în care cel mai puţin cred membrii propriului său partid.

Vadim Tudor şi-a pierdut în mare parte autoritatea în PRM după alegeri. Pentru prima dată, atunci, partidul a avut mai multe voturi decît liderul său. Cîtă vreme el era cel care aducea voturi, Vadim Tudor şi-a putut permite să ia decizii cum îl tăia capul în partid. Cînd scorul lui a fost mai mic decît cel al partidului, au început să apară protestele. Iritat, Vadim Tudor a răbufnit ameninţînd că va dizolva partidul şi îl va reface apoi, cu o mînă de idealişti. A fost prima oară cînd CVT le-a reamintit peremiştilor că partidul a apărut în jurul revistei înfiinţate de el. Atît doar că România mare nu mai e nici ea de mulţi ani ce a fost, ci îi tot scade tirajul. Cotidianul peremist "Tricolorul" e un eşec, încît CVTudor s-a isterizat în România mare că filialele nu fac abonamente la acest ziar.

Tribunul a încasat însă o lovitură şi mai grea, cu prilejul dezvăluirii rolului său în afacera "Fetiţe pentru Eugen Barbu". Cenzorul moravurilor, creştinul pios îi servea în tinereţe fete patronului său de la Săptămîna. Ceea ce în limbaj popular se chemea codoşlîc, iar în limbaj penal, proxenetism. Dacă s-ar fi dovedit că CVT a fost informatorul Securităţii ori ofiţer sub acoperire, masa peremiştilor ar fi înghiţit-o. Ar mai fi putut întoarce lucrurile spre patriotismul lui CVTudor. Dar ce justificare, mai de Doamne, ajută, se poate găsi pentru proxenetism ?

Cum bine se ştie, la noi, singura tinichea care îţi rămîne legată de coadă e ridicolul. Peremiştii se mîndreau cu CVTudor pe vremea cînd şeful lor era acuzat de extremism. Nu-i deranjau nici accesele lui antisemite şi xenofobe. Iar cînd tribunul a anunţat că va face justiţie pe stadion, cu mitraliera, asta i-a motivat şi mai mult. Filialele s-au simţit trădate de Vadim Tudor cînd acesta şi-a înmuiat discursul extremist şi, culmea, a angajat un evreu să-i facă noua imagine şi campania electorală. Dacă această manevră s-ar fi dovedit cîştigătoare, nimeni nu şi-ar fi permis să mîrîie împotriva lui CVT. Peremiştii ar fi căzut pe spate în faţa geniului politic al părintelui partidului. Or, vadimii mici, din teritoriu, s-au văzut lipsiţi în campanie de muniţia lor. Pînă la urmă, peremiştii ar fi înghiţit şi campania de onorabilizare a lui CVTudor, chiar dacă asta i-a costat voturi din partea xenofobilor descumpăniţi. Dar cînd s-au trezit şi cu ultima "pleaşcă" pe cap, că marele Vadim, ireproşabilul, îi furniza fete lui Eugen Barbu, băieţii din filiale au început să se revolte. Aşa-zisa moralitate a partidului e otrăvită de imoralitatea liderului.

În declaraţia de retragere, CVTudor a scăpat şi amănuntul că nu mai are chef să se ocupe de problemele filialelor. Dar, ca să nu aibă aerul că nu se mai înţelege cu filialele, Vadim a produs o explicaţie "superioară" pentru decizia lui de a nu mai conduce direct partidul. Îşi dă doctoratul în teologie şi vrea să deschidă un post de televiziune. Dar, n-a uitat să precizeze tribunul, chiar dacă i-a cedat preşedenţia lui Corneliu Ciontu, tot el va fi adevăratul lider al partidului.

Mai curînd aşa speră CVTudor decît că astfel vor sta lucrurile. Dacă a pierdut încrederea filialelor, Vadim nu mai are viaţă lungă în fruntea PRM nici ca preşedinte onorific, aşa cum visează el, pe viaţă. Corneliu Coposu, cît era el de autoritate morală incontestabilă în PNŢCD, n-a riscat aşa ceva. CVT a făcut-o de frică. A scăpat partidul de sub control. Aşa că l-a scos pe Ciontu în faţă, sperînd că pînă la congresul din noiembrie îşi va putea reface imaginea. Dar nu mai are ce.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara