Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Cronica TV:
Oratoriu pentru trombon de Dumitru Hurubă


Într-o seară de iarnă, cu viscol alasko-siberian acompaniat de urletele haitei de câini din spatele blocului, conversam cu prietenul Haralampy ardeleneşte, adică scoţând câte-o vorbă la două, trei, sau chiar cinci minute... Pe Tv Cultural, Horia-Roman Patapievici se chinuia să-l convingă pe un invitat la emisiunea “Idei în libertate” că respectivul fusese urmărit permanent de oamenii securităţii şi că avea un dosar la CNSAS de dimensiunile tolstoianului “Război şi pace”... Numai că invitatul avea un fix:

-Domnule, apuca el să zică din când în când, eu mi-am văzut de scris, de lecturi, de literatură în general; în rest...

Încăpăţânat om!...

Aşa că zice Haralampy plictisit:

-Mută-l pe unu!

Şi schimb megavijănul pe “România 1”. Hazard ? Virus pesedist ? Instinct psiho-haralampyan ? Mister de la poale de Parnas pithianic. ...Pe “1”, Domnul Preşedinte Ion Iliescu, “În faţa...” lui Horia Gruşcă şi Octavian Andronic (anticii întrebători “prezidenţiali” de la TVR 1), tocmai spunea naţiunii, relativ emoţionat şi zâmbitor, că nivelul de trai al românilor a fost mai ridicat în 2003 decât în 2002. Brusc ne-am simţit nişte juniori “adoptaţi” prin spatele doamnei baronese Emma Nicholson via Romano Prodi şi John Kerry, apoi umiliţi prin abandonare pe malurile Hudson-ului newyorkez sau ale Tibru-lui Peninsular... Drept care am recurs la sfânta şi binefăcătoarea metodă românească de reechilibrare morală şi mentală, respectiv am sugativat fiecare câte trei pălinci de Bihor, după care Haralampy a vorbit, în engleză1):

-Gata, frate, am oblicit de ce Domnul Preşedinte şi Domnul Prim-ministru şi-au umblat tot anul trecut cu scula pantofarului pe la coaste: fiindcă se încontrau dacă să ne spună sau nu, nouă, poporenilor, că ni se ridica nivelul de trai ca (virgulă, nu?) cotele apelor Dunării la Calafat, lăsându-ni-se astfel vălul nesimţirii pe stomac. Ai văzut ? se enervă el dintr-odată, iar umblăm cu comunisme, iar nu se vede nimic dinspre Palatul Victoria... Oblu la Strasbourg mă duc şi pârăsc, pârăsc tot. Tot! Adică eu huzuresc, mă îndop cu toate cele un an întreg, iar Domnul Preşedinte îmi spune abia în ianuarie 2004 ?!

-Poate a greşit, încerc eu să îmbunez cât de cât situaţia. E şi Domnia sa om...

-A greşit !?! Mută pe “Realitatea”...

Acolo începuseră ştirile şi domnul ministru Mircea Geoană, abia sosit de la Bruxelles, tocmai declara unui reporter tv:

-Deşi în 2003 inflaţia a crescut, în România s-a trăit mai bine decât în anul 2002...

Era clar că televiziunile conspirau urmărind uciderea psihologică a prietenului meu Haralampy, aşa că i-am aruncat un colac de salvare:

-Poate că domnul ministru n-a observat că s-a întors la Bucureşti şi se referă la belgieni...

________
1) Prietenul Haralampy nu cunoaşte engleza, însă, din practicile curente şi după părerea unor experţi în beţii crunte, în general fără a participa la vreun curs intensiv, după consumarea unei anumite cantităţi de pălincă bihoreană, poţi vorbi uşor orice limbă străină.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara