Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Proba libertăţii de Cristian Teodorescu


Cine a zis că presa din România e liberă şi nu prea? Că mass-media au fost hăţuite şi hărţuite economic de fosta Putere? Nici n-a apucat bine noul preşedinte al României să-şi intre în atribuţiuni că presa acuzată de obedienţă faţă de PSD şi de Adrian Năstase probează că ne-am înşelat. Posturile de televiziune se uită chiorîş la fostul partid de guvernămînt şi îi dau pe întrecute bobîrnace lui Năstase. Iar Băsescu şi Alianţa DA nu fac destule declaraţii, la cît "spaţiu" li se rezervă în emisiuni. Ziarele care pînă mai ieri dădeau de pămînt cu Băsescu îşi manifestă plenar, ca să zic aşa, libertatea de a-l lua în braţe pe noul ales al patriei. Şi cu cîtă artă fac asta. Nu pot trece, de pe o zi pe alta, de la atacul la beregată, cu dezvăluiri care mai de care mai apelpisite despre trecutul, prezentul şi viitorul lui Băsescu, la pupături lipicioase, pe prima pagină. În libertatea lor, aceste publicaţii l-au lăsat mai întîi din braţe pe Adrian Năstase. Apoi au început să descopere că Băsescu nu e chiar personajul malefic despre care scriau cu cîteva zile în urmă. Ba că, de fapt, are şi el meritele lui. Iar dacă ne gîndim mai bine, poate că Băsescu ăsta chiar merită să fie preşedintele României.

Pateticele pledoarii pentru continuitate şi împotriva aventurierului Băsescu s-au metamorfozat în atacuri violente împotriva lui Adrian Năstase şi a fostului preşedinte al României, pe motive de Miron Cozma, graţiatul o zi. Dar după cea mai lungă noapte a Parlamentului în care Năstase şi Văcăroiu au devenit preşedinţi peste cîte o Cameră, presarii care apucaseră să întoarcă parţial macazul şi-au reamintit că, de fapt, Băsescu nu e chiar învingătorul despre care se vorbea cu o zi înainte. Iar Năstase n-a pierdut chiar totul. Aşa că au mai pompat în imaginea acestuia, pentru a-l scoate drept perdantul care şi-a revenit în Parlament. Năstase se întoarce! PSD controlează Parlamentul!

Analişti ai discursului de învestitură susţinut de Băsescu au descoperit că noul preşedinte a trecut la limbajul oficial şi nu mai are spontaneitatea cu care a cîştigat alegerile. Cu alte cuvinte, s-a terminat cu Băsescu cel care făcea promisiuni electorale. El a intrat în rolul solemnităţii prezidenţiale, adică s-a înseriat în rîndul foştilor preşedinţi ai României. Ceea ce, în realitate, nu e cazul. Băsescu a citit discursul său după ce a fost uns preşedinte, nu fiindcă i-ar fi dispărut brusc inspiraţia de a susţine un discurs politic spontan, ci pentru a impune sau reimpune ideea că preşedintele României nu improvizează, ci are un discurs pregătit pentru momentul în care dobîndeşte această calificare. Citindu-şi discursul, Băsescu a transmis astfel un mesaj că ideile lui de candidat la preşedenţie, pe care le-a prezentat exclusiv oral în campanie, nu s-au schimbat după alegerea lui ca preşedinte.

Dar o parte a presei noastre libere şi independente şi-a reluat o parte dintre jocurile prin care se străduia să-l prezinte pe Adrian Năstase ca marele cîştigător al alegerilor.

În tot acest joc de-a presa independentă, foarte puţini au fost cei care au avut chef să vadă că voturile prin care Adrian Năstase a apucat preşedenţia Camerei Deputaţilor sînt cele ale PRM-ului. Partidul care îl răsplăteşte pe Adrian Năstase pentru decoraţia pe care Ion Iliescu i-a acordat-o lui C.V. Tudor, ridicîndu-şi astfel în cap pe mulţi dintre cei pe care i-a decorat înainte. De dragul partidului, Ion Iliescu s-a lăsat umilit de returnarea decoraţiilor, nici nu a dat-o la întors, cum a făcut cu graţierea lui Miron Cozma.

Presa noastră liberă îl acuză pe Ion Iliescu că şi-a pierdut discernămîntul, dar nu sesizează că fostul preşedinte a preferat să-şi sacrifice imaginea personală la despărţirea de Cotroceni pentru a scoate partidul din impas. Chiar dacă nu-l iubeşte pe Adrian Năstase, Ion Iliescu îi mai oferă acestuia o şansă, scoţîndu-l cîştigator din Parlament, dupa marea lui înfrîngere. Dar acum Adrian Năstase nu mai poate sufla nici în somn împotriva celui care l-a făcut cel mai puternic om din România, timp de patru ani.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara