Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Păcatele Limbii:
,,Respect maxim", ,,super respect" de Rodica Zafiu


Mai multe fomule de politeţe care conţin termenul respect - respectele mele, cu respect, cu adînc (sau profund) respect, cu tot respectul - au un aer uşor învechit, fără a fi totuşi ieşite din uz. E sigur că au fost foarte folosite multă vreme; în lumea personajelor lui Caragiale, invocarea respectului e omniprezentă: în primul rînd în corespondenţa oficială - ,Cu respect adaog spre cunoştinţa dv.", ,cu respect stăruesc", ,cu respect raportez urgent" (Telegrame); ,cu cel mai profund respect viu dar a vă ruga" (Urgent) - dar şi în aceea mai puţin formală - ,Al d-tale, cu tot respectul" (Aprilie). Rică Venturiano întrebuinţează formulele ceremonioase şi în discursul cotidian - ,să primiţi asigurarea înaltei stime şi profundului respect" - , iar Caţavencu, în ciuda faptului că reprezintă grupul tînăr - independent şi impertinent -, recurge adesea la termenii respect şi a respecta - ,iată-mă, gata să-i sărut mîna cu respect"; ,eu respect ideile, numai să fie sincere, şi el e sincer, n-ai ce zice - respect la orice opiniune!". Şi adjectivul respectabil e puternic legat de lumea lui Caragiale, ca termen ceremonios de adresare epistolară: ,Respectabile domnule Mache" (Antologie) sau de menţionare orală: ,pe respectabila madam Trahanache am văzut-o ieşind de la Caţavencu..." (Farfuridi). Refrenul lexical al respectului e desigur o cheie ironică pentru o lume nu tocmai respectuoasă şi respectabilă.

Formulele respectului nu s-au învechit atît de mult pe cît s-ar putea crede, sau, în orice caz, s-au reînvigorat stilistic, reapărînd acolo unde ne-am aştepta mai puţin: în limbajul non-conformist al tinerilor şi în textele destul de agresive ale unor grupuri muzicale. Nu ştiu dacă această extindere a fost provocată de popularitatea vechilor formule, sau dimpotrivă de aerul lor uşor desuet, potrivit pentru un uz glumeţ. Prima impresie e că invocarea respectului - mai ales în combinaţia nouă respect maxim, care reprezintă o formulă de salut destul de răspîndită - ar fi ironică. Impresia e contrazisă cel puţin parţial de faptul că formulele conţinînd cuvîntul respect apar în contexte pozitive, exprimînd solidaritatea de grup, nu distanţarea de valorile celorlalţi (de pildă ale adulţilor). În diverse forumuri de pe Internet, formula de salut apare mai ales la despărţire: ,salutare şi respect maxim" (phpromania.net); ,Eşti bine de tot frăţioare! Respect maxim!" (manele.ro); ,îmi cer încă o dată scuze. Respect maxim, Dragos C." (forum.edu.ro); ,respect maxim! şi baftă multă! ..." (rdi-sat.com) etc. De fapt, respect maxim funcţionează şi ca formulă de felicitare, de evaluare pozitivă: ,în fine, respect maxim pt Tataee" (bugmafia93.ro); ,Respect maxim pentru cei care nu cer şpagă" (forum.softpedia.com); ,respect maxim pentru Eminem..." (forum.cheloo.ro). În muzica rap, apar formulări de tipul ,respect pentru cartier" ,respect băieţilor de cartier", şi unele cu verbul a respecta: ,respect rasa", ,respect strada" etc. Uneori respect e folosit fără adjectiv - ,Respect pentru zalăuani!!!" (zalausj.ro); ,Respect pentru cel cea avut ideea de a face siteul asta!" (guestbook.dr.myx.net). Construcţiile tipice ale formulei de elogiere sînt cu prepoziţia pentru (cel mai des, cum se vede şi din exemplele de mai sus), cu un nominal juxtapus, creînd o anume ambiguitate sintactică ("respect maxim Dobrică") şi cel mai rar cu dativul ("respect băieţilor"). O variantă mai rară a formulei de salut şi felicitare - tipică pentru limbajul tineresc - e super respect: ,super respect pt BMW" (4tuning.ro). Chiar vechile formule au noi atestări, în mediile electronice: ,Cu multă stimă şi respect vă salut" (rdt.dordetara.ro), ,Respectele mele tuturor. Să trăiţi 5.000 de ani fără reparaţii capitale !!!!!" (daciaclub.ro).

Pentru o interpretare non-ironică a termenului şi a conceptului pledează şi frecvenţa, şi sensul special al construcţiei reflexive a verbului a se respecta. Aceasta este glosată în DEX ca ,a-şi păstra demnitatea"; dar sensul său curent e destul de departe de o asemenea definiţie. A se respecta înseamnă în limbajul popular-familiar ,a-şi oferi comodităţi, a beneficia de avantaje, a nu-şi refuza plăceri" etc. Alături de a se distra, e un concept-cheie al unui anume sistem de valori şi comportamente (printre altele, cel pe care au mizat campaniile publicitare cu sloganul ,eu, să mă mulţumesc cu puţin?"): ,ideea îi că mă respect cu haine de firmă" (forum.itbox.ro); ,Super beton jocul, cd-urile îs curate că mă respect" (fanclub.ro). Construcţia e mai veche, dar astăzi o regăsim întărită de traduceri şi adaptări ale unor clişee din ,cărţi practice" americane, în care se mizează mult pe ideea de ,autostimă" ("am început încet, încet să mă iubesc, să mă respect, să îmi fac mici bucurii, să fiu veselă. Am slabit 20 de kilograme, mi-am schimbat look-ul", 121.etp.ro). În fine, ar mai trebui pomenit şi sensul ,veritabil, adevărat" pe care l-a căpătat de mult construcţia ,care se respectă": ,un studio care se respectă are nevoie de câteva clădiri esenţiale" (jucaushii.ro); ,toate partidele care se respectă evoluează o dată cu lumea" (jurnalul.ro) etc.

Din păcate, ca şi în lumea lui Caragiale, excesul actual de formule ale respectului şi de expresii ale autorespectului pare mai mult o dulce iluzie şi o utopie consolatoare şi mai puţin reflexul unor atitudini şi practici curente ale societăţii româneşti.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara