Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
România citeşte de Alex. Ştefănescu

La Mangalia s-a înfinţat în 1991 primul târg de carte particular din Europa de Est (intitulat Târgul Estival de Carte de la Mangalia). Iniţiatorul şi proprietarul Târgului a fost - şi a rămas până în ziua de azi - talentatul poet Gheorghe Todor, admirator al lui Nichita Stănescu şi al tuturor scriitorilor mari pe care îi are România. Târgul, organizat uneori direct pe plajă, în corturi frumos aliniate pe nisip şi pline de cărţi ca peştera lui Ali Baba de comori, a funcţionat cu un succes indiscutabil, în aproape fiecare an, şi a fost vizitat de sute de mii de oameni, inclusiv personalităţi ale culturii, oameni de afaceri, înalţi demnitari (acum doi ani, printre vizitatori s-a numărat şi Traian Băsescu). Din 1998, alarmat de deplasarea interesului unor edituri dinspre manifestările culturale spre vânzări, Gheorghe Todor a hotărât să invite direct, întâi pe cheltuiala sa, şi ulterior cu sprijinul Primăriei Mangalia, scriitori valoroşi din toate generaţiile. Întâlnirile acestea cu publicul (un public numeros, cum rareori poate fi văzut la lansările de carte din Bucureşti) au atins adeseori un grad înalt de efervescenţă spirituală şi de comunicativitate care le-a transformat în evenimente culturale. Printre protagonişti s-au numărat Octavian Paler, Emil Brumaru, Augustin Buzura, Mircea Dinescu, Mircea Cărtărescu, Petru Popescu (venit din îndepărtata America), Alexandru Condeescu şi mulţi alţii (inclusiv semnatarul acestor rânduri). N-au lipsit nici debutanţii (la ediţia din acest an vor fi prezenţi, de exemplu, Lorena Lupu şi Victor Dragomir). Alături de Gheorghe Todor şi de invitaţii săi a fost prezent, aproape de fiecare dată, şi apreciatul primar Zanfir Iorguş (care, ca primar al unei localităţi vechi de 2500 de ani, a lansat nu demult ideea înfiinţării unei asociaţii a primarilor celor mai vechi localităţi din Europa).
Ediţia din acest an, a douăsprezecea (8 iulie - 26 august), este una maraton, cu numeroase manifestări (lansări de carte, românească şi străină, expoziţii, dezbateri şi chiar spectacole). Rând pe rând vor sosi ca invitaţi aici scritorii Daniel-Cristea Enache, Ioan Es. Pop, Horia Gârbea, Mircea Cărtărescu, caricaturiştii Ion Barbu şi Leonte Năstase ş.a.m.d. O noutate o reprezintă, în acest an, instituirea unui premiu de 1.000 de euro, care va fi acordat, în cadrul Galei Târgului Estival de Carte, autorului celei mai valoroase cărţi lansate la ediţia anterioară.
Entuziast şi generos, Gheorghe Todor a ales ca generic pentru actuala ediţie sintagma România citeşte. Adevărul este că România nu prea citeşte, dar trebuie să recunoaştem că oameni ca Gheorghe Todor fac tot ce le stă în putere pentru ca optimistul enunţ să devină realitate.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara