Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
S-a rupt cuiul lui Becali de Cristian Teodorescu


Războinicul luminilor s-a trezit cu averea sub sechestru. Omul care se lăuda că lui n-are nimeni ce să-i facă, pentru că e inteligent şi ştie să-şi conducă afacerile, a luat o primă lovitură în prestigiul său de băiat deştept pentru care nu există lege să-l înfunde.

Gigi Becali, unul dintre cei mai mediatizaţi oameni din România, şi-a cîştigat susţinători cu discursul său de patriot binefăcător al cărui azimut e credinţa în Dumnezeu. Pentru unii e un model de reuşită. Pentru alţii el chiar e un patriot şi filantrop. Iar declaraţiile lui, că nu-şi dă banii la stat, ci îi foloşeste cum crede el că e mai bine, în acte de milostenie, găsesc multe inimi fremătînde. Chiar şi cei care nu sînt de acord cu Becali se uită chiorîş la impozite, mulţi nu le-ar plăti, dacă ar găsi căi convenabile să fenteze legea. Acesta e, cred, motivul pentru care atitudinea de haiduc al afacerilor pe care Gigi o afişa pînă de curînd, fără jenă, se bucură de simpatie şi din partea celor care, altfel, afirmă sincer că îl detestă pe oierul cu pretenţii de gentilom.

Becali a ştiut să se folosească de Steaua, clubul peste care e preşedinte. A muls-o, ori de cîte ori a avut nevoie, ca să-şi facă băi de prestigiu şi de iubitor păgubos al echipei. Aşa se face că pentru mulţi el e cel fără de care Steaua n-ar exista. Nu cu mulţi ani în urmă, o imagine asemănătoare îşi creaseră şi fraţii Păuneascu. Cînd a preluat Steaua, Gigi Becali a dat un semnal că nimeni nu e de neînlocuit în fotbal. După care, fireşte, s-a dat drept unsul lui Dumnezeu la conducerea acestui club.

Iar aşa-zisa lui inteligenţă în relaţia cu legea nu era decît un calcul elementar, pe care şi l-au făcut şi alţi preşedinţi de cluburi. Acela că indiferent ce s-ar întîmpla, fotbalul trebuie să meargă înainte. Cu alte cuvinte, cine îşi permite să execute cluburile de datorii asumîndu-şi consecinţa de a da campionatul peste cap, adică de a lipsi populaţia de una dintre puţinele ei distracţii ?

Din momentul în care ANAF-ul lui Sebastian Bodu a avut curajul de a cere cluburilor să-şi plătească impozitele, s-a produs o schizmă în sistemul care părea de inatacat. Unii dintre datornici au început să plătească. Asta în ciuda repetatelor proteste are preşedintelui Ligii, Dumitru Dragomir, care acuză Puterea că în loc să-i strîngă cu uşa pe alţi evazionişti, mai mari, se leagă de cluburile de fotbal, care ar trebui protejate.

Mitică Dragomir nu moare de mila fotbalului românesc cu aceste declaraţii, ci de grija sistemului existent. Un sistem a cărui şerpărie a fost mai puternică decît legea, cu largul concurs al politicienilor. Nu te poţi atinge de fotbal, fără să-ţi pregăteşti o scădere a popularităţii printre alegători. Dacă sistemul se dovedeşte, însă, mai slab decît legea, chiar şi în faţa alegătorilor, cei care l-au ţinut în viaţă îşi vor pierde greutatea electorală înăuntrul sistemului. Dragomir & Comp îşi presimt căderea dacă, mai de voie, mai fiindcă n-au încotro, cluburile vor deveni plătitoare oneste de impozite.

Cine va mai avea nevoie de Mitică Dragomir în ziua cînd cluburile vor intra în legalitate ?

Gigi Becali, care n-are subtilităţile, vorba vine, din declaraţiile lui Dragomir, n-a găsit altceva mai bun de spus, pentru a-şi demonstra puterea, decît să-l întrebe pe şeful ANAF, de la distanţă, dacă nu-i e frică de el. Las deoparte mirarea mea că o asemenea întrebare, care e o încercare publică de intimidare a unui funcţionar al statului, n-a stîrnit autosesizarea Parchetului. Neînfricatul Gigi şi-a pierdut aplombul de pe vremea cînd îi flituia pe toţi din spatele sistemului. El a devenit un fel de administrator de bloc descoperit cu bube în gestiune şi care speră că locatarii vot sări să-l apere de frică să nu aibă de tras ponoase din cauza lui.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara