Numărul curent: 52

Numerele 37, 38, 39 si 40 din 2014 ale revistei Romania literara, apar cu sprijinul AFCN.

Ochean:
Scrisoarea LXVI de Paul Miron
Rotopănesti 186..., vineri

Al. Secară, Rotopănesti

Domnului Studiosus Enache Secară

Hohenheim

Dragul meu fecior Enachi!

Doresc ca neînsemnatele mele rînduri să te găsească în voie bună, sănătate si iubitor de părintii tăi. Am pus la cale cu jupînu^ toate problemele ce privesc avutul tău. Dacă mai ai nevoie de ceva, scrie-ne nouă direct si jupînu^ va afla. El a depus o sumă rotundă la casieria scolii tale, interesează-te că, după ce vor retine ce li se cuvine lor, îti vor da tie restul. Si acum ne mai doare inima de supărarea ce ti-am pricinuit, trimitîndu-te cu acel proclet care te-a înselat, după cum ne-a amăgit cu glasul lui mieros si cu purtarea sa ceremonioasă. Gheorghe spune că ar trebui să-l dai în judecată. Te-a făcut să ajungi rob pînă în Danemarca. Eu zic, bine că ai scăpat de el, iar maică-ta, care a plătit tot felul de pomelnice si sărindare că s-au umplut casa de tămîie mai dihai ca la papa de la Roma, s-a rugat si se mai roagă încă pentru parsivul de viclean. Da, roagă-te să iasă teafăr din puscărie, să mai însele pe cîtiva nătîngi ca noi.

Dragul meu, am fost foarte mîndru cînd i-am povestit primarului cum ai ajuns scolar a acelei nobile academii si că esti sigur că o vei si termina.

Jupînu^ îti va aduce o cheie. E de la casa noastră si înseamnă că orice usă ti se va deschide cînd vei veni acasă. Of, tare as vrea să trăiesc si eu clipa aceea! Am văruit odăitele tale. Mama a hotărît să schimbe mobila: paturi, dulapuri, cuiere, a fost si la Oglinzi si a comandat scaune de nuiele. E foarte frumos în împărătia ta. Ar merita să vii si să vezi. Mai bine ar fi să vii si să le stăpînesti.

Contele acela german, sotul Aglaiei, mi-a trimis o scrisoare cu peste 20 de întrebări de-ale lui, toate lungi cît o zi de post. Mă anuntă că va veni la toamnă la noi, după cum te-a înstiintat si pe tine. Îl interesează tiganii. I-am scris că de ei nu ducem lipsă si că îi putem da cîtiva de sămîntă să-i crească acolo pe insula lui.

Noutăti deosebite nu am. Ieri, l-au judecat la Fălticeni pe Iliută Crăcănută, eliberat din temnită după trei luni de sedere. A fost acuzat de domnul Ettore Guadelupa, directorul circului, că a intrat cu forta într-un vagon în care dormea vestita Stela, femeia fără trup. Iliută ar fi violat-o si i-ar fi luat, pe lîngă cinste, si un inel de aur mostenire de la bunică-sa. Descoperit în flagrant delict, acuzatul a scos si un pumnal cu care l-a atacat pe signore Ettore. Mustruluit de militia noastră, a fost convins că au omorît-o pe fata păgubită la chip. Striga pe străzi, mergînd la închisoare: "Vai mie, a fost o crimă pasională!" A primit sase luni pentru întepăturile provocate italianului. Cît despre viol, cum a pledat avocatul, domnul Croitoru, nici vorbă! Stela n-avea trup, deci nu a fost niciodată în pericol.

Dar nu vreau să te retin de la cursuri si de la învătătură cu palavrele mele.

Te îmbrătisează al tău tată Alexandru.