Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Senatorul Tănăsescu nu e Iosefini de Cristian Teodorescu

Senatorului Dan Claudiu Tănăsescu* i-a sărit muştarul pe cei care l-au acuzat de fraudă la urne, cînd a votat moţiunea împotriva Monicăi Macovei. Explicaţia senatorului: o dată a votat, a doua oară a simulat. A făcut o glumă, a pretins el. Am văzut de nu ştiu cîte ori la televizor cele două momente. Nu mi-am putut da seama cînd a glumit, dacă a glumit, Dan Claudiu Tănăsescu. Fiindcă nu se văd bilele picînd în cele două urne. Oricum numărul total al bilelor arată că a existat un vot în plus.
Senatorul spune că îl va da în judecată pe primarul Videanu, cel care l-a acuzat primul că ar fi votat de două ori, deoarece asta i-ar aduce prejudicii de imagine şi ca om politic şi la cabinetul său de doctor. Medicul generalist cu acest nume se plînge că, după această acuzaţie, îl ocolesc pacienţii. Dacă e adevărat că nu-l mai frecventează bolnavii, mi se pare firesc. O persoană care se joacă de-a votul în Parlament poate fi un glumeţ periculos. Poţi să ştii dacă nu se joacă şi de-a diagnosticul?
Deocamdată să admitem că Dan Claudiu Tănăsescu a făcut un banc. Ce fel de banc e însă acesta?
În cazul dat, simularea unei fraude e aproape imposibil de distins de frauda însăşi. Dacă senatorul peremist vrea să-l dea în judecată pe Adriean Videanu, cel care ar trebui să dovedească ceva e Tănăsescu însuşi. Anume, că o dată s-a prefăcut că votează. Videanu, ca toată lumea, a văzut că senatorul a făcut ceva ce părea o fraudă. Pe bună dreptate a semnalat acest lucru. Dacă senatorul ar fi fost surprins cu mîna vîrîtă în buzunarul cuiva, simulînd o hoţie, era mai simplu să spună că a făcut o glumă, fiindcă ar fi luat. Dar cu votul, a băgat, o dată sau de două ori, ceea ce e cu totul altceva. Dan Claudiu Tănăsescu a comis cel puţin un abuz, chiar şi în eventualitatea simulării. S-a dus de două ori la urne. Să ne imaginăm ce-ar fi dacă exemplul său va fi urmat şi de alţii. Senatorii se joacă de-a votul, ar fi concluzia opiniei publice. Şi oricum, după acest precedent, seriozitatea la vot a Senatului a primit o cumplită lovitură de imagine. Dacă medicul-senator a acţionat în faţa urnelor ca răposatul iluzionist Iosefini , ce încredere mai pot avea în el alegătorii, nu numai pacienţii lui? Mai ales că după numărarea bilelor s-a dovedit că a existat un vot în plus, pe care nu şi l-a asumat nici unul dintre senatorii care, să zicem, au venit mai tîrziu şi n-au fost prinşi pe lista celor prezenţi. Ar trebui să admitem, dacă aşa ar sta lucrurile, că senatorii au bile de vot pe acasă. Or aşa ceva ar fi un scandal uriaş pentru credibilitatea Camerei superioare a Parlametului.
Să dăm însă filmul înapoi. La prima sa tentativă de vot, senatorul Tănăsescu se străduieşte să arate că a băgat bilele în urne. La cea de-a doua sa apariţie în dreptul urnelor parlamentarul nu mai încearcă să atragă atenţia asupra sa, ci face doar gesturile introducerii bilelor în urne şi trece mai departe. Să zicem că medicul-senator a glumit prima oară şi că doar s-a prefăcut că a votat. În aceste condiţii ar fi trebuit ca Dan Claudiu Tănăsescu, înainte de a trece mai departe, să arate bilele colegilor săi. Să admitem însă că senatorul a fost atît de încîntat de gluma lui, încît a uitat să le-o comunice şi celor din sală. Dar cînd a apărut a doua oară în dreptul celor două recipiente, ce anume l-a împiedicat pe Dan Claudiu Tănăsescu să precizeze că prima oară doar s-a făcut că votează? Nu cumva, pur şi simplu, faptul că prima oară a atras atenţia asupra lui, astfel încît să nu mai fie aşteptat să-şi depună bilele, iar a doua oară şi-a exprimat votul într-un moment de acalmie, cînd putea trece prin dreptul urnelor, doar pentru că avea ceva de spus prezidiului?
Oricum ar sta lucrurile, ca gest Dan Claudiu Tănăsescu a votat de două ori şi ar trebui tras la răspundere pentru asta, ca oricare cetăţean prins că vrea să voteze de două ori. n
____________
* Vezi şi "Contrafortul" din pagina 4 de Mircea Mihăieş.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara