Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Muzică:
Ştefan Gheorghiu 80 de Dumitru Avakian

Un veritabil regal violonistic ne-a fost oferit recent la Ateneul Român cu prilejul acestei importante sărbători muzicale care a fost aniversarea celor opt decenii de viaţă ai maestrului Ştefan Gheorghiu; ...o viaţă dedicată muzicii, viorii, creşterii şi formării unor numeroase serii - câteva generaţii! - de muzicieni violonişti; mulţi dintre aceştia acreditaţi drept solişti de primă linie în contextul vieţii muzicale internaţionale; mulţi conferind consistenţă valorică ansamblurilor camerale şi simfonice din ţară, din străinătate.

L-am cunoscut pe Ştefan Gheorghiu cu decenii în urmă; în anul 1958, cu prilejul primei ediţii a Concursului Internaţional ,George Enescu", alături de fratele domniei sale, pianistul Valentin Gheorghiu. Cei doi tineri muzicieni câştigau laurii competiţiei destinate a lansa marele opus enescian, Sonata a 3-a ,în caracter popular românesc", în circuitul cel mare, internaţional, al vieţii de concert. Ne-au cucerit prin naturaleţea expresiei, prin savoarea depănării discursului enescian, prin limpiditatea subtil colorată a tonului violonistic, prin farmecul vorbirii pianului, prin înţelegerea particularităţilor acestei originale construcţii muzicale. Astăzi, după aproape jumătate de secol, maestrul Ştefan Gheorghiu a luat loc în sală. Pe podiumul de concert a rămas Valentin Gheorghiu, o prezenţă artistică uimitoare, tonică, înţeleaptă, inspiratoare pentru avântul muzical al tinerilor săi colaboratori. în compania domniei sale, acelaşi mare opus enescian a răsunat animat, de această dată, de arcuşul violonistului Gabriel Croitoru, un tânăr maestru care - aici în mod cu totul special - a definit caractere ale expresiei, aspect susţinut de o impresionantă paletă coloristic timbrală.

Au sosit de peste ţări violonistele Mariana Sârbu,

Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Arlette Bonamy, de asemenea violistul Marius Nichiteanu, violoncelistul Frans Helmerson; din ţară - pe parcursul acestui impresionant spectacol muzical cameral - au participat violoniştii Cristina Anghelescu, Anda Petrovici, George Cosmin Bănică, Mircea Lazăr, violiştii Florin Matei, Marian Movileanu, violonceliştii Răzvan Suma şi Tiberiu Ungureanu, pianistul Nicolae Licareţ; ...un veritabil dialog al generaţiilor de muzicieni sosiţi la sărbătorirea maestrului Gheorghiu; ...o comuniune întru muzică împlinită cu participarea unui impresionant număr de melomani; ...cu toţii am ţinut a fi alături de cel care direct sau prin intermediul elevilor săi ne-a prilejuit aici, la Ateneul Român, bucurii muzicale, momente de muzică dintre cele mai importante.

A definit, la noi, Ştefan Gheorghiu, ceea ce se poate denumi ca fiind o adevărată şcoală violonistică? Cred că da; ...a acţionat de la nivelul disciplinei formaţiei instrumentale şi până la treptele cele înalte ale măestriei artistice; ...atât la nivelul formaţiei violonistice generale - cultivarea cântului în ansamblu, a domeniului preţios al muzicii de cameră - cât şi la nivelul înalt solistic. Sursele sunt şi acestea preţioase; au fost cercetate, au fost experimentate ,in vivo", personal, de violonistul Ştefan Gheorghiu, în zona unei prodigioase cariere solistice; ...au fost asimilate, au fost elaborate, provin din importante direcţii, din şcoala franceză, din cea rusă, din surse autohtone. A studiat cu această carismatică personalitate care a fost Vasile Filip, apoi cu Garabet Avakian, cu David Oistrach. A debutat solistic sub bagheta acestui uimitor muzician de largă acţiune în contextul vieţii noastre muzicale care a fost - în deceniile de mijloc ale secolului trecut - Mihail Jora. A activat - decenii în şir - în domeniul muzical cameral în compania unor mari muzicieni, în compania pianistului Valentin Gheorghiu, a violonceliştilor Radu Aldulescu, Vladimir Orloff, Cătălin Ilea. A activat în juriile unor importante competiţii violonistice internaţionale. A fost profesorul unui impresionant număr de muzicieni violonişti, câţiva dintre aceştia veritabile personalităţi afirmate în contextul dinamicii actuale a vieţii muzicale internaţionale. Câţiva dintre aceştia au luat parte, zilele trecute, la această mare sărbătoare a muzicii, a vieţii noastre muzicale. Evitând a se aventura într-un discurs formal, cu un umor care nu l-a părăsit niciodată, de la nivelul podiumului de concert, Ştefan Gheorghiu ne-a urat la rândul său, celor din sală, să ajungem şi noi la bucuria de a savura vârsta domniei sale. Ne vom strădui încercând a observa pildele de viaţă şi de muncă ale maestrului Ştefan Gheorghiu.

La mulţi ani, stimate maestre!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara