Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Un precedent ispititor de Cristian Teodorescu


Carmen Păunescu nu va face nici măcar o zi de puşcărie după ce a omorît cu maşina trei oameni aflaţi într-o altă maşină. Carmen Păunescu, la volanul unei maşini puternice, n-a avut răbdarea să stea în coloana de maşini. Avea o problemă personală care o grăbea. Era aşteptată la o petrecere. Şi mai ştia că se poate grăbi, fără grijă, fiindcă ieşise basma curată şi cu alte ocazii. Carmen Păunescu se ştia invulnerabilă faţă de Codul Rutier. Cu maşina ei puternică a intrat pe contrasens şi a făcut praf o maşină care şi-a permis să-i stea în cale. Au murit trei oameni.

Fiindcă s-a ţinut cont de comportarea exemplară a lui Carmen Păunescu de cînd a comis accidentul şi pînă în prezent, i s-a dat o pedeapsă cu suspendare. Pentru vieţile a trei oameni, Carmen Păunescu nu va plăti decît ceva bani şi în faţa propriei sale conştiinţe. Ea e liberă să se urce din nou la volan şi să se grăbească pe şoselele patriei aşa cum va crede ea de cuviinţă.

Cazul Carmen Păunescu e însă un precedent în Justiţia română. De aici înainte, oricine va avea chef să intre în depăşire fără să se asigure, mizînd că are o maşină zdravănă, o va putea face. Frica de puşcărie, pentru mulţi dintre noi e singurul motiv pentru care respectăm legea, nu va mai fi decît teama că maşina de pe contrasens ar putea fi la fel de zdravănă. În rest, ceva bani pentru victime şi eventualele sîcîieli de conştiinţă.

Nici prin cap nu-mi trece s-o acuz pe Carmen Păunescu fiindcă nu va face închisoare pentru că a ucis trei oameni cu automobilul ei 4 x 4, care poate face ţăndări o Dacie. Nu-l pot acuza nici pe soţul ei, politicianul Adrian Păunescu, de mai ştiu eu ce încercări de a influenţa Justiţia, fiindcă, pe bună dreptate, politicianul m-ar putea da în judecată, cerîndu-mi să dovedesc pe ce căi a influenţat el Justiţia.

Noi ştim că toţi sîntem egali în faţa legii. Noi ştim că nu contează că o Carmen Păunescu, indiferent a cui soţie ar fi, ajunge la tribunal. Legea e datoare să-i aplice pedeapsa meritată.

Noi mai ştim, de asemenea, că în România judecata nu se face diferenţiat, ci în funcţie de gravitatea faptei. Aşa că, dacă pentru Carmen Păunescu s-a dat această sentinţă, toţi ceilalţi români care vor mai călca legea ca ea vor avea parte de aceeaşi blîndeţe educativă?

Aceşti români, care se vor simţi inocenţi că şi-au bătut joc de lege şi că, din această cauză, au omorît oameni nevinovaţi, nu vor avea nevoie să-şi mute procesul de la un tribunal la altul, cum s-a întîmplat în cazul Păunescu. Le va ajunge precedentul. Aceiaşi români inocenţi nu îşi vor pune rubedeniile apropiate să scrie versuri în favoarea lor şi nici nu-şi vor soma soţul sau soţia să intre în politică, pentru a-i ajuta să scape de pedeapsă.

Îşi permite cineva să-şi închipuie că sentinţa în cazul Carmen Păunescu are vreo legătură cu poetul-politicianul-justiţiarul Adrian Păunescu, cel care făcea intervenţii cu succes pe vremea lui Ceauşescu, pe unde se nimerea, şi care a fost lăsat să facă pe împărţitorul dreptăţii şi pe vremea lui Iliescu, cel care l-a şi decorat?

În analele jurisprudenţei noastre, ceea ce va rămîne e că o biată femeie, stresată că nu ajunge la timp la o petrecere, a se citi, la o formă de socializare unde prezenţa ei era aşteptată, încearcă să depăşească maşinile din faţa ei, sperînd, cu toată buna-credinţă, că nu vine nimeni din sens contrar.

Cu o asemenea motivaţie, greu de atacat, o altă Carmen Păunescu poate face pilaf nu trei, ci treizeci de imprudenţi care şi-au permis să meargă liniştiţi pe banda lor de trafic, pentru că nu le-a dat prin cap să iasă de pe şosea din faţa unei depăşiri neregulamentare, dar de bună credinţă.

Ar trebui chiar să-i mulţumim lui Carmen Păunescu, fiindcă a limpezit, o dată pentru alţii, cum e să omori cu maşina, călcînd legea, fără să intri în puşcărie.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara