Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

tabela de marcaj:
şvaiţerul şi Kaiserul de Horia Alexandrescu

poftiţi la fotbalul nostru cel de toate zilele! Noul sezon a debutat cu vreme bună, meciuri frumoase şi goluri multe, n-au lipsit nici surprizele şi mai sunt doar trei etape până vom cunoaşte premiantele pentru play-off. Dacă în bătălia pentru câştigarea campionatului e clar că va fi un duel între FCSB şi CFR Cluj, arbitrat ameninţător de craioveni, de acolo în jos e pe viaţă şi pe moarte pentru nu mai puţin de cinci aspirante la locurile onorante. Şi nu e neglijabil că printre acestea din urmă se numără chiar campioana en-titre, acompaniată de schelălăitul câinilor roşii, ambele trupe fiind obligate să se mulţumească doar cu remize în jocurile de acasă.

„Viitorul“ nu s-a mişcat însă rău la debut de sezon, iar revenirea lui Ianis de la Fiorentina a fost promiţătoare, aşa că au căzut ca un trăsnet fulminantele declaraţii făcute de Gică Hagi în weekend: „Pe mine să nu mai contaţi, m-aţi pierdut definitiv! (...) M-am întors acasă, am participat şi particip la competiţie, am încercat să organizez cât mai bine totul. Vizavi de angajaţi, am încercat să-mi fac datoria. Nu am vorbit despre celelalte cluburi, pentru că nu e treaba mea. Nu faceţi diversiune, vă rog! Hagi s-a săturat şi vrea să plece din cauza fotbalului românesc. Toţi din afară se dezvoltă, iar noi, în România, primim 0 euro. Intern! Nu de la UEFA...“

Luni, 5 februarie, Regele Hagi a împlinit 53 de ani şi – dorindu-i mulţi înainte, la fel de frumoşi şi de rodnici – nu puteam să nu arunc o privire în bugetul FRF, în anii mandatului lui Răzvan Burleanu. Ei bine, fraţilor, e jale, jale mare, pentru că banii pe care i-a lăsat Mircea Sandu în vistieria federaţiei (66.293.446 RON, în 2014) ajunseseră la mai puţin de jumătate în 2016 (31.048.192 RON), graţie managementului performant promis de starostele Burleanu! Niţel cam obscur, nu-i aşa, fiind complicat de explicat pe ce s-a dus, din scurt, juma’ de teşcherea. Ajungem şi acolo imediat, dar nu înainte de a ne întoarce la legendarul contract al distinsului Herr Daum, care ne-a costat, una peste alta, cu liota lui cu tot, vreo două milioane de euro, incluzând evident şi toate taxele şi impozitele cuvenite. Şi dacă veni vorba despre şubrezitul ex-selecţioner, vă mai dau una, ca să ştiţi cât am pierdut prin necalificarea la Cupa Mondială de la ruşi: exact 9,5 milioane de dolari! Bani frumoşi, care ar mai fi cârpit câteva din găurile şvaiţerului financiar al FRF, dar care sunt primiţi acum de ţările ajunse la Turneul final al Mondialului de fotbal 2018.

Pentru a vedea ,totuşi, pe ce s-au făcut praf şi pulbere banii fotbalului românesc în ultimii patru ani, ne putem reaminti ce prime şi-au tras Burleanu şi ai săi după participarea României la Turneul final al Euro, cum s-a umflat şi s-a tot umflat schema de angajaţi ai federaţiei, ajunsă astăzi le vreo 160 de inşi, başca lefurile generoase cu care sunt răsplătiţi, cel mai interesant exemplu fiind al grecului Vassaras, dăruit cu vreo 8.000 de euro pe lună, ca să ofere lecţii proaste arbitrilor noştri. Mai putem contabiliza şi sejururile ocazionale ale stafului federal, plimbările lui Burleanu, cu diurne cu tot, şi momelile financiare cu care i-a atras la FRF pe câţiva foşti fotbalişti iluştri, dar rămaşi cam liberi de contract. Cum vă spuneam, şvaiţerul financiar al federaţiei e doldora de găuri şi astfel ne putem explica şi revolta lui Gică Hagi faţă de situaţia fotbalului românesc. Deloc întâmplător, aşadar, strigătul lui de disperare acum, când bat la uşă alegerile pentru conducerea FRF, la care este deja certă intrarea în cursă a lui Ionuţ Lupescu, zis şi Kaiserul!

Cu vreo lună-două în urmă, Burleanu declarase că, dacă va candida Lupescu, el se va retrage, pentru ca, la ora asta, s-o-ntoarcă nu ca la Ploieşti, ci ca la Bacăul său natal. Nu trebuie să ne mire, dar, credeţi-mă pe mine, o face numai şi numai de frică, fiind conştient că, dacă pierde şi meciul ăsta, va trebui să-şi caute serviciul potrivit!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara