Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Scrisori portugheze:
Vînt de libertate de Mihai Zamfir


Un neaşteptat vînt de schimbări se anunţă în Europa pentru acest an; lumea establishment-ului politic tremură, deoarece, după toate probabilităţile, Europa din ziua de 31 decembrie 2002 va arăta diferit faţă de această Europă (încă veche, încă obişnuită) din luna aprilie. O suită de alegeri decisive în cîteva ţări ale continentului, conferinţe cu mare miză politică şi final incert, fixate în a doua jumătate a anului, în plus - conflicte cu desfăşurări imprevizibile, la doi paşi de frontierele europene. Totul înlănţuindu-se ca într-un ciclu fatal, deşi ştim că aproape fiecare dată din această suită a fost fixată cu multă vreme înainte, potrivit unui calendar cît se poate de pedestru; dar înlănţuirea capătă deodată un aer exigent, de maximă urgenţă.
Năvala evenimenţială a fost inaugurată de Portugalia, tocmai de Portugalia! Ca şi în alte împrejurări istorice, mica ţară de la extremitatea occidentală a Europei a dat semnalul şi a declanşat furtuna, prin alegeri (e drept, anticipate) desfăşurate în ziua de 17 martie. La aceste alegeri, Guvernul socialist a pierdut puterea în favoarea dreptei coalizate: la o diferenţă aproape insignifiantă (42,3% pentru partidul de centru-dreapta şi 40% pentru socialişti, ceva mai mult de două procente), dar a pierdut-o. Şi astfel, fără voia lor, s-ar putea ca portughezii să fi dat drumul pe pîrtie bulgărelui de zăpadă, un bulgăre deocamdată mic, dar care va ajunge cine ştie unde şi cine ştie cum.
Să nu ne închipuim că, pentru Portugalia, schimbarea din luna martie va căpăta dimensiuni dramatice: nici vorbă de aşa ceva! Vom asista doar la o redistribuire a accentelor, la subtile jocuri de nuanţe - ceva mai multă rigoare bugetară, ceva mai puţină imigraţie; ceva mai multă privatizare, ceva mai puţin social; totul întreprins suav, în ritm de balet clasic, fără a altera vizibil ansamblul. Iar cît priveşte politica externă - ce să mai vorbim! Cancelariile străine nici nu-şi vor da seama că la Lisabona se află un alt ministru de Externe, de orientare politică în principiu opusă celui care tocmai a plecat. Şi toate acestea se vor petrece dintr-un motiv foarte simplu. De aproape un sfert de secol, de cînd pericolul comunist a dispărut cu desăvîrşire, de cînd ultimii militari aflaţi la ordinele Moscovei au pierdut definitiv puterea, antica Lusitanie a fost guvernată alternativ de numai două partide, de centru-dreapta care a cîştigat acum alegerile şi de socialişti. Bonne année, mauvaise année, ele au întrunit regulat cam 80% din voturile populaţiei. Perfecţionată lent, dar eficace, rotativa guvernamentală instalată acum un sfert de secol are toate şansele să mai dureze.
Dar imprevizibilul pîndeşte din umbră: mecanismele cele mai bine puse la punct se pot oricînd gripa din cauza unui fleac, a unui minuscul accident perfect evitabil. Asta şi face farmecul, uneori lugubru, al Istoriei, disciplină în care toţi se cred specialişti şi emit pronosticuri, dar care se distrează copios pe seama noastră, infirmînd una după alta previziunile cu aer "ştiinţific". Există un "flux al istoriei", căruia în zadar ne-am apuca să-i căutăm explicaţii raţionale: el apare, bîntuie, schimbă lucrurile. Răsturnările lăsate în urmă pot fi durabile şi angajează mulţi ani următori.
Cine ştie? Poate că vîntul iscat din senin în Portugalia în ziua de 17 martie este destinat să parcurgă întreaga Europă, "de la Atlantic la Urali" (cum spunea De Gaulle), răsturnînd guverne acum în funcţie şi ordini de lucruri cu aparenţe stabile, răvăşind în doar cîteva luni peisajul familiar. Cînd iraţionalul intră în scenă, el înfăptuieşte minuni. Iar mişcarea pornită în luna martie la Lisabona va străbate, poate, întregul continent, dislocînd vechile structuri, transformîndu-le în pulbere - pentru ca, pînă la urmă, să dispară nu se ştie bine unde, la fel de brusc şi la fel de inexplicabil precum a apărut.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara